Ќотекот како воспитна мерка

Дискусија во 'Дете' започната од Unfaithful18, 12 септември 2010.

1. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.938
    Добро познато е дека ако сте насилни кон вашете дете дека и тоа ќе биде насилно кон вас. Децата учат од вас и од вашето понашање. Без разлика што некои од нас не сме родители сепак сме биле деца. Знаеме колку влијаело однесувањето на нашите родители на нашето понашање. И добро го знам стравот во очите на дете кое е тепано. Колку сакате тешете се дека правите се како што треба.Тоа само покажува дека вие не задржувате бес.

На GirlRose, candy.cane, Alisa22 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Убаво кажа некој погоре.
    Ова не е тема за спротивставени мислења и дебата.
    Едно е правилно.
    А вие како сакате.
    За рака не можеме да ве фаќаме пред да удрите.
    Жално е што постои темава и толку се пишува.

На Mikha4, smooch, Bozica1980 и 24 други им се допаѓа ова.
  3. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.258
    Допаѓања:
    57.635
    Ова е премногу точно. Кажувам како некој што бил тепан за секоја намерна и ненамерна грешка.
    Овие се дел од последиците со кои и ден денес се справувам. Дури и со блиски луѓе многу се плашам да не им наштетам некако и кога намерите ми се најдобри, дека ќе ми се налутат и ќе ме напуштат (како казна). Многу пазам на секоја моја постапка за да не ги нервирам и често ми треба reassurance дека сѐ е во ред, бидејќи знам да се обвинувам себеси ако мислам дека има некој проблем. Иако реалноста знае да е сосема поинаква, јас не можам а да не се осеќам вака.

Исто така имам ниска самодоверба, анксиозна сум со нови ситуации и луѓе, мислам дека не вредам доволно пошто постојано бев споредувана со некој друг и никогаш не бев доволно добра.
    Иако сега полесно се справувам со овие последици, сакам да кажам дека ќе ме следат цел живот.

Најсериозно, не им го правете ова на вашите деца. Немојте да дозволите да пораснат во индивидуи кои постојано ќе се прашуваат дали се доволно добри и ќе мислат дека помалку вредат од другите.
    Колку и да сакам, родителите не можам после сето ова да ги сметам за блиски и да им се доверувам. Дали би сакале децата ваши на овој начин да зборуваат за вас еден ден?

Ако одлучам некогаш да имам дете ќе направам сѐ во моја моќ да биде израснато во здрава средина и никогаш да не се осеќа ко јас што се осеќам и да живее со последиците со кои јас живеам. Ќе го прекинам синџирот.

И не можите да имате мислење за ваква тема. Се знае што е погрешно и што е правилно. Исто како што не можите да имате мислење за насилство кон жена, кон животни, кон било што. Ништо не е поразлично и ова.

На smooch, Bozica1980, Lolipop23 и 13 други им се допаѓа ова.
  4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Интересно бе како никој од проќотекашите не искоментира дека тие закони во други земји се глупост или помодарство.

На Mishela, candy.cane, nextredstyle и 3 други им се допаѓа ова.
  5. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.093
    Мислам дека не вреди повеќе да се дискутира на темава. Речиси секаде во светот ова е кривично дело, а ние се' уште дискутираме дали ова е правилен начин на воспитување или не, иако одговорот е повеќе од јасен.

На smooch, dayla, Nausicaa и 9 други им се допаѓа ова.
  6. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Така де, зошто да го /ги чуваш во стаклена “призма” кога можеш да се дереш и да тепаш, браво.:clap::clap:
    Ти и денес не знаеш кај ти е главата не се замарај со утре, секако нема памет да ти дојде.

Сите што мислите или едвај чекате во градинка да ги пратите децата очекувате таму да ви ги воспитаат децата? Од воспитачките ќе очекувате да ги поправат вашите грешки, пропусти?
    Јас мислев дека тоа е наша родителска одговорност.:wasntme:

На ivi1987, Bozica1980, kukla21 и 10 други им се допаѓа ова.
  7. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    53.475
    Не, не очекувам друг да ми го воспита детето. Го запишав да се здружи со други деца, да се научи да дели играчки, бидејки јас немав со кој да го оставам да се игра малиот ми стана себичен, сака се негово да е, скоро се степа со дете заради мотор. Има само братучеди со кои не се видел одамна заради вирусот.
    Е затоа а не заради некој друг да ми го воспита :)

На ZAHRA, Nightwish11 и buba4e89 им се допаѓа ова.
  8. kalinaka

kalinaka Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    2.075
    Значи нема други размислувања, насилството е против законски и нема тука полемики дали треба или нетреба.

На Nausicaa, AlicaInWonderland, mode-kristina и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    11.786
    Видете вака, јасно ми е дека понекогаш човек едноставно избувнува. И во тој момент на бес и немоќ може да направи нешто што и не е баш така правилно. И тоа е океј, сепак сме луѓе и не сме совршени.
    Ама, едно е после тоа да си ја сфатиш грешката, а сосема друго, да мислиш дека воопшто не е погрешно.

На smooch, Heidi, Dentina и 13 други им се допаѓа ова.
  10. Nightwish11

Nightwish11 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2020
    Пораки:
    406
    Допаѓања:
    2.000
    Јас ве читам подолго време и да изнесам мое мислење .мада не сум мајка ,но како стручно лице.Не е секогаш до родителите верувајте,тоа е до самото дете како ги гледа и свака работите.Нормално ќотекот не е мерка ,но имаше случај на две близначки ,разлика невидена,исто воспитувани.Верувајте коса ми се дигаше од глава кога ке требаше да разговарам со едната,,разголената,,близначка.Значи родител се обрати за помош ,превзеле секакви мерки и производот кој е?Дете што не смее ништо да му се каже ,што тера со глава у зид и што може да биде понатака штета за општество.Не критикувајте и не наметнувајте мислења свои ,притоа незнаејќи со што се справува личноста.Никој родител не би му наштетил на своето дете .Додека е мало можете да му гугате во соба по 1 час ,но чекајте има уште.Јас и сестра ми сме различни иако нашите родители исто НОРМАЛНО не воспитувале.Таа има три деца кога беа мали гугаше в соба по три саата :!: но сега е сосема поинаку ,понекогаш не се ни разговара со нив.
    П.с .сега децата ги контролираат родителите ,извинете за долгиот пост.

На Snowflake97, ZAHRA, mssuniquee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    5.918
    Во која област си стручна?

На Alisa22 и candy.cane им се допаѓа ова.
  12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Пиксоки не се согласувам со првата реченица.
    Кога бев мала во школо имав врсник кој постојано ме малтретираше а дома не беа дигнале рака на него. Тој може да биде бубаче дома,а во школо насилник.

Исто така во зградата каде што живеев имав врсник кој секој пат ми го удираше точакот кај ланецот за да не можам да го возам. Еден ден ми прекипа отидов сама зазвонив кај неговите и реков на мајка му да си го прибере, татко му ми го направи точакот и му рече да ми извини. Дома не беа тепани туку разгалувани и џабе татко му ми го поправи точакот кога тој наредниот ден ми го скрши. Тој точак ми беше омилен и бев дете.
    Немој да ми речете бил љубоморен затоа што тоа со точакот не беше крај, еднаш ме сопна и паднав на плочките,колениците ми беа крвави не знаеш каков раздор направи во цела зграда. И тогаш татко му пред сите му залепи шамар и од тогаш ме немаше закачано.

Затоа немој да мислите дека нетепаните деца се бубачиња.

На Snowflake97, ZAHRA и candy.cane им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.831
    Допаѓања:
    274.986
    Ај Бубаче жити се'.
    Не е СПОРЕД МЕНЕ, Трпана, Трајана.
    Според научници кои цел живот си го посветиле на тоа е.

Или утре да имам пациент кој е А+ и се запнам да му дадеме Б+ крв, и ако ме опомене некој дека не може така, јас да му речам - кој си ти, не ми го почитуваш мислењето, има Б+ да му дадеме, така мислам?

На ivi1987, smooch, bittersweet и 11 други им се допаѓа ова.
  14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.056
    Допаѓања:
    131.039
    @Nightwish11 Никој не се раѓа инаетлив,лош,злобен,туку станува таков подоцно.И во случајот што го наведе,можеби родителите не ти кажале сè.И не презеле мерки на време.
    И перцепцијата на родителите и онаа на децата може не се исти.Некои родители и несвесно различно ги третираат децата.Родителот може мисли дека е ист кон сите деца,ама детето/децата не.

На Bezimenka90, candy.cane, mode-kristina и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Леле невкусно ти е прашањето, се навреди кутрата, а на детето не му невкусно кога го плескаш?
    Тест треба психолошки задолжителен да ве проверат пред да ви се дозоли да затруднувате

На Dentina, Alisa22, candy.cane и 3 други им се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Глупава споредба. Ми го избришале мислењето, не сакам да дебатирам со тебе ако речениците ти почнуваат наредбено.

Значи ти ако сакаш плескај го не ти се мешам и обратно и тоа е почит.
    Јас можам да ти кажам така треба или не треба ама не можам СО СИЛА да те набедувам за нешто.

И тоа е почит толку.

Се утепавте од напади бре, уста да не се затвори.

17. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    5.918
    Секоја приказна има две страни, можеби детето било малтретирано со зборови, можеби немало доболно внимание од родителите па затоа така правело, можеби и било тепано. Ама секое негово такво однесување потекнува од дома, не од надвор. И јас имав такви соученици и знаеш што велеа за нив? Исто дека дома биле бубалици не зуцнувале ама затоа нашколо.... нивното однесување сигурно произлегува од дома што биле држани да не зуцнат не од друго

18. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    5.918
    @buba4e89 во секое мислење кажуваш дека некој те навредува, можеби и тоа има некоја последица со работите што ти се случувале порано. Како што споменав погоре секое физичко и психичко малтретирање има некакво влијание врз децата. Можеби не сум психолог ама затоа на таа тема имам препре многу прочитано и ислушано. Не можете да се вадите со факт дека тоа е таман за децата. И не сакам да те навредам со ова мислење само кажувам од моја гледна точка како изгледа.

На bittersweet и Dentina им се допаѓа ова.
  19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Ај сега за се имате изговор да го оправдате детето. Татко ми беше близок со татко му тогаш се знаеш што е пријателство, детето не беше допрено со прст, а мене малтретираше кога неговите не го гледаат. Па што сум јас должна да трпам разгалено дете, немој да оправдувате такви работи.

На raww му/ѝ се допаѓа ова.
  20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    А од моја гледна точка изгледа како ти премногу се замараш со мене ;)

На Nightwish11 му/ѝ се допаѓа ова.