Никој не вика дека нетепаните се бубачиња или дека сите тепани стануваат лоши. Се оди од крајност во крајност, тоа е проблемот. И прифатете критика за нешто што е факт дека е така.
Никако не го оправдувам детето и со убаво си вратила со тоа што си го кажала а не си превзела мерки, само кажав неколку причини од каде може да прозилезе такво однесување.
Извини пак што те цитирам, не сакам да мислиш дека ти се имам намерачено сега. Ама! Сама викаш разгалено дете. И разгалувањето е лошо како што е и тепањето. И едното и другото утре задутре ќе остават лоша трага врз детето.
Слушај ме и јас сум разгалена па не сум тепала деца у школо, не сум кршела точачи и не знам што. Имам епитет мирно девојче.
Па лошо е, не реков дека не е лошо. Ама ете дадов пример дека и разгаленоста може да има добра страна. Јас сум единка, разгалена сум ама никогаш не сум дигнала рака врз врсник во школо, на улица или било каде.
Не бе чоек, не е почит, ПРОТИВЗАКОНСКИ Е. Исто како што е противзаконски да те млати маж ти. Супер е споредбата. Нема "мое мислење" кога станува збор за наука. Науката вика тепање деца - не. Толку е просто.
Ама,родителите пред народ можат да тврдат дека добро го воспитале,дека не правеле грешки,а дома може не било така. Не секој родител јавно признава дека грешел/греши при воспитувањето.
Епа против законски е да те шлапа маж ти на шала Просто ко грав. И јас не знам каде ти разбра дека јас подржувам ќотек( под ќотек подразбирам шамари,употреба на предмети и каиши,стапови) кога тоа воопшто не го подржувам. Напишав и неколку страни наназад. Туку го подржувам шлапањето по гз во нечувствителна болка.
Епа која е поентата да шлапаш по гз со нечуствителна болка? И како се шлапа за да не се почуствува болка? Само се допира ли по газето? Го галиш?
Жално. Многу жално. Мислев ова ќе е тема на која сите ќе се сложиме. А еве 77 страни се убедуваме дека ќотек на дете не е воспитна мерка. За жал често гледам и низ парк, шеталиште како мајки викаат по деца зашто паднало, се извалало, се измачкало со јадење..... Исто ова ми е ужасно како и плескањето. Али да не навлегувам во дебати. Доста ми беше. Што се прочитав, туѓ срам ме јаде. Па и примери како детето истурило шампон, зејтин, скршило нешто.... Срце ми се кине. Ја напуштам темава. Се надевам ќе сфатите брзо и ќе се потрудите да бидете подобри родители
Каква е таа нечуствителна болка? А маж ако те потурне во нервоза, зошто по трети пат го пресолуваш ручекот и никако да разбереш дека не сака толку солено, насилство е?
Кога раката допира некој дел од главата или телото,тоа се чувствува.Не чувствува само некој кој има здравствен проблем. Галењето не се перцепира како постапка што предизвикува болка и не е,но ударот се перцепира како постапка што предизвикува болка и е,без разлика дали е краткотрајна или долготрајна. И да не боли физички,боли психички.
Ама некои разгалени деца не тепаат, а сепак стануваат токсични за околината. Тапкањето по грб бебето не го гледа како казна, и по памперс да го удриш низ смеа (под услов да не почувствува болка) нема да го гледа ко казна. Дечко ми кога ќе ме мавне по газ давам согласност, и не е за да ме казни затоа што сум лоша.
Не боли, ама ај уште еден пример: вадење заб - боли ама мора. За да помине другата болка. Ќотекот каква болка лечи?