Охх Дечкото ќе те мавне за казна затоа што нешто си му згрешила или зашто го пали тоа? Никако не можат да се изедначат овие три работи, затоа што се со различна намера. Нема логика.
А да те прашам, некој да пее на висок тон, и некој да ти се дере на висок тон исто ќе ти е? Нели викаш не е битна намерата, висок тон е висок тон. Исто ќе ти е?
Па која е поентата? Зашто го шлапнуваш детето ако не е казна? Што е смислата на шлапањето? Што е целта?
Ама не реков физичка траума. Нели поентата да шлапнеш по газето е да те послуша. И секоја наредна постапка на детето или ќе биде во страв да не биде шлапнато пак или ќе продолжи по старо (џабе шлапањето). Врти сучи.. Бубаче ти зошто сметаш дека е океј да се шлапнува?
Следно - силно стискање на дете за раче е исто како кога дечко ти ти ги стиска цицките. Кај ви текнуваат бе вакви Чекај....следно ќе споредите шлапање на дете со бокс (како спорт) Само во боксот двајца натпреварувачи согласно влегуваат во ринг и исто така има правила во боксот. Дете го прашувате дали да го удрите?
Не можам да ти одговорам на тоа прашање бидејќи носам апарат за слух за повисоки тонови и не знам да ги разликувам. Поздрав. Продолжете си без мене.
А бе ај, знаеш што те прашувам. Една ситуација, шефот на работа си пее на глас, друга ситуација да дојде да ти се издере над глава дали исто ќе се потресеш. Не, пошо се знае која е намената на пеење на висок тон и дерење на висок тон. Така и тапшање по грбче кога треба да се искашла и мавање по газе. Луѓе правеле студии, експерименти, мр снимки на мозоци, психолози кажуваат низ цел свет, сега две три феминки на фемина ќе ја побијат теоријата затоа што тие се прељубовни мајки ама некогаш мора.
Знаеме дека ја маваш девојка ти по гз, не се прај светец *** Еве уште не сфатив зашто по газе може, по глава и шамар не. Ама кај ДЕТЕ. Без мешање предигри и сексови.
Ми се згади Тане искрено ти кажувам кога прочитав какво релативизирање се прави, па и садо мазо се умеша за некој да се оправда
Воопшто не се навредив од прашањето, ама како што е сељачки некој да го прашаш "ајде кога планираш да раѓаш" исто е и ова прашање. И не не му е невкусно на детето кога го маваш, тоа можам да го потврдам и од лично искуство, и од искуство со внуците што сум ги чувала. Ама вие што сакате да преувеличувате и да паѓате у трансови тука со некој амерички студии тоа е друго.
Не е невкусно, кога велиш со 3 деца едвај се справувам, ме ваѓаат од кожа и ги плескам, логично е некој да те праша зошто тогаш 3 деца. И јас 3 пати кажав на темава, јас со 3 деца не можам да се справам, си го знам трпението, си го знам карактерот и затоа никогаш нема да одам до 3 деца. Не е невкусно прашањето пошо збориме за удари врз немоќно дете, забрането со закон, не збориме за стилови за родителствување.
Секое дете е различно, може и едно дете за 3 да вреди и 3 деца за едно. Очигледно немате видено дете што е бесно до крајност, и колку и да му зборуваш не сака да те разбере. Тогаш ако нејќе милом, онда силом ќе сака и ќе разбере. Внука ми беше крајно неразбрано дете, кога јас ја чував. Еве една случка кога ја плеснав по газ. Се спремавме да излеземе да шетаме и јас ја облекував, почна да пишти и да плаче дека не сакала така да биде облечена, ајде ја облеков во тоа што сакаше, после и тоа не и се допаѓаше па сакаше и претходните алишта и овие она што ги одбра да ги носи, и објаснив дека така не може не изгледа убаво и не сакаше да разбере и продолжи да се мава од земја. Во меѓувреме побара да мочка и го дадов нокширот и се измочка и после од инат зошто не беше по нејзино облечена фати и го истури нокширот со мочка врз тепихот, и почна се наоколу да бутка и сите алишта од плакарот да ги фрла по земја. Тогаш ми го пукна филмот и станав и ја плеснав по газ, после тоа ниеднаш не ми се бунеше што сакала да облекува или да претерува. Имам огромно трпение, ама и тоа има граница.
A so site vakvi obrakanja (kako vozrasni licnosti)...hmm..se somnevam veke sto e poloso, da te udri nekoj ili da zboris so nekoj sto nemozes da se razberes pa si zboruvas so zid po cel den(polovina od zivotot!) NASILSTVOTO NE E RESENIE,NE E NACIN I NE E VOSPITUVANJE! Neka se zdravi ,zivi, pravi, ednas se deca i za toj kratok period ucat i sto treba i sto ne treba, NASE- kako roditeli e da gi naucime sto e toa treba, a sto e netreba... Zatoa se vika roditel!