Ќотекот како воспитна мерка

Дискусија во 'Дете' започната од Unfaithful18, 12 септември 2010.

1. Lifelive

Lifelive Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2019
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    771
    Во брзање (како и секогаш) згрешив и пишав сопствено па го променив во свое јер е поприкладно, за дете збориме, не за предмет. :)

Инаку, такви се јер не знаат поинаку. Така биле израснати и така мислат дека е правилно. Мене устата пена ми фати од зборење што се вели.. Пример кога пробував да се убедувам со мајка ми. На крај заклучив, таква е што да и правам ако досега не научила нема јас допрва да ја учам.. Ама ај ќе речеш мајките, бабите од друго време се. Јас имам простено и минатото го оставив таму кај што е-минато.

Запрепастена сум денес кога се е напреднато, млади девојки такви размислувања да имаат..

На Осе, Lianna Anna, mode-kristina и 2 други им се допаѓа ова.
  2. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.093
    Не постои причина за тепање. Ако тебе не е страшно да се удри по задникот, за мене е насилство. Девојче на 7-8 не е баш мало, исто како што и на 11 што не е. Заслужен шамар не постои. Како треба да се однесуваш се учи уште од мали нозе, а не на 7- 8. И да, ќотекот не е решение (освен за самоодбрана). Во случајот што го објави ти, но и во тој што го објавив јас, родителите кикснале некаде за ваков да биде исходот.

Ако мислиш дека има заслужен ќотек и дека треба да се применува, мисли си, нема нас да не' боли, туку твоето дете. Но, моето мислење не можеш да го смениш.

Да, стојам на ставот дека со разговор се решава се'. Затоа при толку книги, интернет, психологија и што ли уште не, ќе се едуцираш, ако нешто не знаеш, ќе прашаш.

Последна измена: 19 октомври 2020
    На bittersweet и candy.cane им се допаѓа ова.
  3. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Аман, шо претерувате толку? Вашите можеби со перо ве мазниле?

@Mantub ти се молам, лицемерна :rofl: Убаво си пише одоздола се збогатив кога станав мајка. Тоа што сум мајка не значи дека сум совршена. Плус никаде не пишав дека тепам :!: а тоа шо некој плеснал по газот два трипати, шлаканица или уше истегнал е дааааалеку од психичко или физичко малтретирање.
    Вистинско малтретирање е кога секојдневно се тепа некој ( у оваа тема и случај дете) со или без причиња. Има тепање и тепање, напрајте разлика малку.
    Обично вие “совршените” сте тепани од родител, баби дефовци, браќа сестри. Можеби од дечко сте удрени или сопруг. Ако Е така, сега напрајте разлика од шлаканица и ќотек. А можеби и не сте!! Од кај знам?! :?:
    8-|

На Осе, christinnn, marchi-cool и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Lifelive

Lifelive Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2019
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    771
    Тешко на твоето дете со вакви твои размислувања. :worried:

На bittersweet, AlicaInWonderland, raww и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.530
    Допаѓања:
    17.609
    Браво, оти мажот е германец па пола му се прашта. Куку, среќа навистина...
    Болдот не е ќотек, у никој случај.

Сепак ќотекот од рајот излегол, така рекле старите....

Стварно темава ми причинува мигрена, и не знам зошто се навраќам кога еднаш пишав мислење.
    Да не ми треба ќотек случајно? :wasntme:

На bittersweet, candy.cane, tinka-mace и 2 други им се допаѓа ова.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Како мислиш кикснале некаде родителите? Ти не си удрена од твоите родители воопшто? Ако си удрена значи и твоите кикснале- значи и твоите грешка те воспитале, и сега си сеуште невоспитана! Ако не те удриле никогаш а те воспитале тогаш дај да седнаме со нив да кажат како те воспитале!!
    Тешко да се каже на вакви теми видтината посебно кога толкува некој шо нема појма од родителство. Прашај ги твоите дали дали има совршен родител?

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Тебе маж ти те подшлапнува така од време на време кога не му идеш по ќејф?

На kalinaka, bittersweet, candy.cane и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Далеку си од совршена.
    Мајка што не смета дека мавање по газ, шлаканици и тегнење уши е психичко и физичко малтретирање за мене не е ни добра, а не пак совршена мајка.
    Можеш себе си да се тешиш дека си иста мајка ко сите други пошо сигурно сите тепаат. Ама не тепаат сите. Има многу што никогаш рака не кренале. Само ти можеш да се тешиш со тоа. Децата нема да можат да се утешат. Што ти е гајле дали ќе се мачат со трауми цел живот, битно ти уживај си.

На drugarka, ElenaOfRivendell, edna_malecka и 3 други им се допаѓа ова.
  9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Две деца имам, две принцези :inlove: Големата ми е воспитана, маленкото допрва треба :P

На edna_malecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ти шо мислиш? ајде погоди од трипати :wasntme:

11. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    И вака за секоја грешка во животов си се тешите? Нема совршен родител/(додај по желба)...
    Ако е така ни совршено дете нема, значи нема потреба да мавате кога ви кинело живци:)

На ElenaOfRivendell и mode-kristina им се допаѓа ова.
  12. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.530
    Допаѓања:
    17.609
    Ако е германец, и на него пола му се прашта.
    Погодив, погодиииив? :smirk:

На candy.cane, tinka-mace и Mantub им се допаѓа ова.
  13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Големата ти е уплашена, не воспитана. И малото допрва го следува ако не се свестиш.
    Само не биди толку самоуверена, доволно е да примети учителка, комшивка да слушне, или некоја таква ситуација, па да те посетат германските социјални служби па нив објаснувај им го пештерскиов менталитет дека плескање по газ, шлаканици и тегнење уши е далеку од малтретирање.

На bittersweet, Biljarkata, dayla и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Па те прашав, не гледам на гравчиња каков маж имаш.

15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    А ти што мислиш приказнава за едни луѓе кај што присуствувавме на куќна слава, за кој луѓе е, ај погоди од 3 пати :)

16. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.530
    Допаѓања:
    17.609
    Чекај, знаеме дека повеќето "нашинци" се меришаат само со македенци кога идат во странција, јер македонско си е македонско. (fingers)
    Ама гледаш, некој е rogue, мажен со германец. Кои се супериорна раса и нели, кога тие шлапаат парвилно е, во ред, не е за осуда, просто им се простува јер се германци.

На bittersweet, mode-kristina и Mantub им се допаѓа ова.
  17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.857
    Допаѓања:
    41.165
    Многу ми се свиѓа овој супериорен поглед дека родителите не можат да кикснат и да грешат.А не е проблемот толку во грешката, туку што грешките се повторуваат и повторуваат.

На candy.cane, Billy Idol и mode-kristina им се допаѓа ова.
  18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Ако нема совршен родител, зашто од децата очекувате да бидат совршени то ест да бидат мирни и да слушаат СЀ што ќе им кажете, па ги мавате ако не е така?

Ако дете заслужило, и вие заслужувате едно ќотеЧЕ.

Некогаш очекувате децата да се однесуваат како возрасен, а вас да ви се прифаќаат грешки ко да сте вие децата. Е мало морген.

На ElenaOfRivendell и mode-kristina им се допаѓа ова.
  19. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.093
    Никој не е совршен, фала Богу. Ни родител, ни дете. Прво, од каде знаеш дека јас не се разбирам од родителство? Деца имам чувано и знам кои методи функционираат. Да, моите ме удриле, ама виделе дека нема никаков ефект. Всушност има, ама знаеш каков. ДЕПРЕСИЈА И АНКСИОЗНОСТ. Имам напишано неколку страници наназад. Сега самите тие се строго против какво било удирање.
    Моите братучеди никогаш не биле удрени, па не се ни р од разгалени.

И да, родителите многу згрешиле, затоа што сигурно се' дозволувале порано, наместо да и' дозволуваат се'. Културните навики и доброто однесување се учат уште од мали нозе. Не планирам да се расправам, затоа ако мислиш дека си во право, продолжи, ама те молам веќе не ме цитирај повеќе, затоа што со јас си стојам на тој став.

На candy.cane, ElenaOfRivendell и buba4e89 им се допаѓа ова.
  20. ladyySi

ladyySi Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    298
    Допаѓања:
    869
    Морам да се изјаснам на темава, а вие сфатете како сакате.
    Еве конкретно јас точно памтам кога сум јадела ќотек како мала (до 12-13години) и зошто. Дали затоашто место во 4 частот јас ќе бев дома во 4 и 10 и ќе добиев дерење или шамар, или не ќе знаев да решам задача математика или физика и ќе го добиев истото, или мајка ми ќе ме стиснеше со нокти за да молчам и ќе ми пуштеше крв или сум паднала па ќе се дереше или ќе ме удреше и така... Ама уште тога си ветив дека кога ќе зависат од мене, кога ќе се и тие стари и ќе разбираат исто колку дете ќе си го добијат истото што и јас го дибивав. Ни помалку ни повеќе и ќе ми биде исто толку грижа како ќе се осеќаат колку и нив што им било. Како мала не можев да им враќам ама ќе дојде време кога не ќе можат тие.
    Ако сакате и вашите вака да ви мислат, можда не сите ама поголемиот дел, дисциплинирајте со ќотек.
    Можда ќе ме мислите монструм, ама таква ме направиле и не, не јадев многу ќотек, ретко беше ама секое го памтам. :)

На Осе, marchi-cool, ElenaOfRivendell и 2 други им се допаѓа ова.