Tell me more Нема кај мене тантруми, со студена вода ги посипуваш за да искулираат. Да, повишуваме тон дома. Да, ми дошло да ја шлапнам. Да, бројам до 100. Да, постојано објаснувам. Абе куче ќе научиш да не лае, да не бега, да не скока, дете немало да научиш. За се си има наука.
Моите родители не пцујат, сестра ми не пцуе, ама јас сум махер у пцуење, преку куров ми е од многу работи дојдено. Што се вели повеќе пцујам од мажот ми Така да, не бидете толку сигурни во она, се вашето дете е нај културно, најфино. Ништо лично против твојот коментар, само се надоврзав ако ти и мажот ти не пцуете, 100 % не значи дека и детето ваше нема да пцуе.
Види, ко ќе порасне може и да пцуе. Ама не на 6 години да оди по улица и да пцуе. Толку барем можеме и не е тешко. И сигурно нема да ја пцуе учителката. Барем во основно
*Кашла* средински фактор *кашла* Примарно влијание е родителот и дава основа на размислување на дете. После иди пошироко семејство, училиште, пријатели. Никој не е ко родителот оти ретко тие се покасно главно опкружување на детето, ама целта на родителот е да го "тури темелот". Ама пред школско дете е слика на однесување на родителите.
Е така, се разбираме. Немав намера да ви се вмешам во муабет, само кај делот за пцуење се надоврзав. Скроз сум офф топик.
Не рекoв декa не мoжеш дa гo нaучиш, туку декa не мoрa дa знaчи декa е нaученo oднесувaње мaвaњетo. И не е муaбетoт дaли рoдителoт гo мaвa пoштo не беше никaде нaпишaнo тaквo нештo, зoштo спoредбa сo тебе и дaли ти мaвaш или не?
Производ на воспитувањето е.Некој нешто пропуштил. Дете може да се тепа со други деца, разбирам, акција-реакција. Ама да дојде мене да ме удри нешто веројатно сум пропуштила во воспитувањето.
Не мора, се согласувам со Бриџит. Повеќе бинтекла дека е прпблем со контролирање на емоции. Малово деновиве кога ќе се налутеше зошто нешто не и е по ќејф на неколку пати ме мушна со рака, или ме потклоцнуваше со нога. Со брат и исто, и тоа него знае онака силно да го плесне. Се утепав од зборење дека не е добро тоа, ама во момент на бес тешко се контролира.
Разбирам дека деца тешко контролираат емоции. Ама колкаво е тоа дете што ќе ме турне и ќе паднам, 3 годишно, 6 годишно или 11 годишно? Кај секое различно треба да е емотивната зрелост и контрола, затоа мислам дека не зборуваме ниту за тантрум ниту за клоцкање под маса Бтв реплицирав на претпоставката, детето е такво оти не е тепано и за да не прави така треба да се наплеска.
Некогаш децата учат од самите врсници. Не е производ на родителите. Јас на 5 години му покажав среден прст на татко ми, научив во градинка. Моите не ми ни спомнале што значи тоа, а и нема потреба на таа возраст. Јас немам никакви трауми од детството, а ме потегнале за уши, ме плеснале по газот. Еве преживеав. Ниту еден ќотек, не е производ на акутна агресија, грешка, тантрум. Освен нели во случаи на дегенерици родители. Доколку детето не се разбира од збор, од разговор направен по 100 пати, што тогаш? Јас верувам дека сите барем еднаш потегнале уше и плеснале по газот, ако не, се работи за нерви од челик. Дете секогаш ќе турка повеќе од прагот на толеранција, љубопитни се, ќе кажеш еднаш, два пати, 100 пати, следниот пат, јас не верувам дека некој ќе остане имун. Да потенцирам, зборувам за благ степен на ,,ќотек", не за клоци, каиши, тупаници. Не познавам една личност која барем еднаш во животот не искусила некаков тип на ,,ќотек" од родителите. Јас навистина не влечам фрустрации, сум згрешила, сум добила, а сум правела екстремни грешки, не од воспитувањето, туку од надворешни фактори. Никогаш не би им замерила на моите, да не биле строги за одредени правила, можев да направам трагични работи. Дете не разбира за последици, затоа и детството е најубав период во животот, кога не се грижиш за ништо. Излегува дека никој не го потапшал своето дете, а всушност има еден куп на навистина невоспитани деца. Знам за многу немили случки од дете кое покажува психопатски елементи уште на рана возраст, нема да набројувам и да навлегувам, меѓутоа се работи за крајно непромислени постапки кои за жал некои завршија со последици. За мајката детето е ангел, а останатите деца се заложници на ,,ангелот". Кој што потфрлил тука не знам, ама едно тапшање на газ, можеше да превенира пикање на кученце во кеса да се задуши (една од повеќе работи).
Ќотекот во секоја форма е насилство,а не воспитување! Децата не се боксерска вреќа,па фрустрациите на нив да си ги лечите. Удирањето создава непочит и омраза.
Аууу така не. Коа некој нив ги тепа тоа е ќотек. А коа они си ги тепаат децата тоа е воспитување Good for you. Ама, нели неможеме унапред да знаеме каков ефект ќе има ќотекот врз некое дете после 10-15години. Ти си испаднала топ. Некои други имаат последици. Па затоа е најдобро да не пробуваме и експериментираме со СОПСТВЕНОТО дете, нели?
И јас знам еден пијан што возеше и направи сообраќајка ама преживеаја сите со лесни повреди, па тоа не значи дека со секое пијанство таква среќа ќе имате. Смешни сте више со тоа "И мене ме тепале, па еве арна сум" Е па чим велите вака, не сте арни.
Е баш така. Браво за примеров! Тоа што еден случај имал среќа, по автоматизам не ги оправдува сите други. Ни тој не е во ред, иако ете завршило добро, никој нема да му рече браво, вози пијан пак. Учи ги твоите деца да возат пијани
According to the American Academy of Pediatrics, "Corporal punishment involves the application of some form of physical pain in response to undesirable behavior", and "ranges from slapping the hand of a child about to touch a hot stove to identifiable child abuse, such as beatings, scaldings and burnings. Because of this range in the form and severity of punishment, its use as a discipline strategy is controversial". ====================== The legality of corporal punishment of children varies by country. Corporal punishment of minor children by parents or adult guardians, which is any punishment intended to cause physical pain, has been traditionally legal in nearly all countries unless explicitly outlawed. According to a 2014 estimate by Human Rights Watch, "Ninety percent of the world’s children live in countries where corporal punishment and other physical violence against children is still legal". Many countries' laws provide for a defense of "reasonable chastisement" against charges of assault and other crimes for parents using corporal punishment.
Факт е дека на некои луѓе не може да им се објасни дека удирањето во која било форма е погрешно. Разгалувањето е кикс. И недоволното посветување внимание е кикс. Ама и удирањето е кикс. И јас сум била тепана. И јас преживеав, но не можам да кажам дека немам никакви последици. Имам напишано страници наназад.
Не реков дека сум тепана. Туку понекогаш моите се служеа со одредени мерки, кога моето однесување се граничеше со лудило. Тепање не е тегнење за уши, истото и за роденден кога дуваш свеќи ти го прават, само тогаш не е ќотек нели. Пишав дека сум против исфрлање на бес врз дете со агресивни мерки за воспитување. Ама, некој да ми каже дека никогаш по газ, не го шлапнал детето, не верувам. Само не знам што се подразбира под ќотек, во случајот. На крајот од денот, сите родители си имаат свој начин, мое не е да коментирам, освен ако има видливи последици, пред мене, да пријавам.
Така де, родителот нека си го воспитува како сака, дали детето има трауми од тоа, небитно. Шамар е видлив само првите минути, црвен образ, после не е. Модрица на рака или грб не е видлива под облека. А последица може да биде и тоа што детето е АПЛА мирно зашто се плаши дека секое за негово мрдање ќе си добие ќотек. Ама нели, ќе биде пофалено само колку е мирно, ни на крај памет некој да помисли дека се плаши. Последици не се само видливи големи модрици и крв.