Ќотекот како воспитна мерка

Discussion in 'Дете' started by Unfaithful18, Sep 12, 2010.

1. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Јас совршено те разбирам на што алудираш и си во право. Но, да спорам некоја мајка дека не е добра мајка, затоа што понекогаш се послужила со лесни мерки за воспитување (потенцирам тегнење уши и тапшање по газ) , нема. Јас лично имав трауми од улица, со еден насилник што ме удираше силно и ми беше страв да излезам од дома. Ама трауми од мајка ми, не. Освен што ми има влепено шамар за пожарот што го предизвикав, никогаш ме нема удрено по лице, глава. Да и се лутам за шамарот, немам намера, мислам треба да си ненормален да останеш присебен на таква ситуација.

2. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

За жал на овие тепачиве контра аргумент кој им го поткрепува нивниот став е секогаш пример за разгалено дете.
    А дете не е разгалено од што не е тепано туку од што никој не му посветил внимание да му објаснува и укажува. и уствари чива грешка е ова?

Значи постои и средина. Немора да биде едната крајност: ќотекот, или другата крајност: разгалување и допуштање се.
    Значи драги бранители на ќотекот, постојат милион нијанси измеѓу. Пробајте пронајдете некоја. Немора да ги гледате само крајностите

3. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

И јас го велам истото. Кај примерот со Германецот, а и кај мојот напишав дека родителите некаде згрешиле и добив реплика 'КАКО ТОА РОДИТЕЛИТЕ КИКСНАЛЕ? Твоите родители со перо да не те мазнеле?'. Според нив ние не се разбираме во родителство, а штом е така, тогаш не вреди да се мачиме да објаснуваме.

4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

не,од кого ќе научи. Пишав мајка му ни ја искарала ни ја удрила а камоли да дозволи такво работи пред неа.
    и јас тоа го прашувам. Не знам може нема да удрам ама би повишила тон и тоа како. (Не во смисла да се издавам)

Осе likes this.
  5. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Старите викаат: дете дома се воспитува, а не надвор.
    Јас со мм пред народ не се расправам, како пример кажувам.
    Ако детето нешто згреши/направи после тоа дома се зборува за нештото.
    Не пред надворешни луѓе.
    Се раскажува во вид на приказна за помали.
    Мене ми е тотално невкусно да се карам пред некого и истото го почитувам и со детето.

6. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Attached Files:

Last edited: Nov 6, 2020
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Во САД, годишно во просек 500 деца под 5 години, се убиени од родител/и

8. edna_malecka

Се нервирам!
    Многу!

thelittle17 and WildMk like this.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ве молам ваква содржина да ја ставате во спојлер, не има и со слабо срце.

Bella* and thelittle17 like this.
  10. edna_malecka

Ставив.

Jana06 likes this.
  11. mode-kristina

Кога велам дека има многу луѓе кои не заслужуваат да бидат родители, добивам коментари „Која си ти да кажуваш дали да имаме или да немаме деца?“, „Твоите зарем никогаш не те удриле?“ и др. Јас сум против секаков удар затоа што насилството раѓа насилство, нели? Многу е лесно да го удриш, навредиш и многу други лоши работи да му направиш, ама посвети му внимание, разговарај со него, остави го да си игра... Затоа викаат „Најкусиот пат не е најдобар.“ Овие монструми го заслужуваат најлошото, не би ги нарекла мајки. Седум до десет години затвор е премногу мала казна за вакво монструозно дело.

12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

https://deca.mk/shkotska-go-proglas...O_Mj5pj50QNY-ikomzFANitaU044VQSGWf1oUVE4k-EPo

Во нормален свет почнаа и кривични за делово “истурање лични фрустрации врз послаб од себе”.

Имаат време македонскиве тепачи додека дојде до тоа дувло децата нивни ќе имаат деца како нив исти копии кои утре ќе го истепаат вашето дете и ќе му нанесат видлива можеби и смртна повреда. Од такви патиме не заборавајте. Од тупи глави кои го кочат цел развој на општеството, а шетаат уште со кал под нокти. Простотилок е описот во мојот речник. И ова не е навреда туку детален опис на група на луѓе за жал мнозинство. Тие истите вадат клинови, им бајат на децата од влакна, ги хранат на еден месец со мед и лимон, ги седнуваат на три месеци. Тие се канцер на секое општество.

Miss.Sweet, ivi1987, danichap and 6 others like this.
  13. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Прееска:
    Излегов да прошетам низ маало и пред мене гледам мајка со две деца и едново нешто го караше и само во еден момент го фаќа девојчето за рака, го влече накај себе и силно ја оттурнува и и вика пи*ка ти материна,. Девојчево стои во место, се тресе и плаче. Мајкава трга напред и само се врти и и' се издра доаѓаш или не? Девојчево иде накај неа, оваа пак ја фаќа за раката и ја потегнува. Инаку девојчето немаше повеќе од 9 години.
    И така...шо да ви кажам.

thelittle17 and mode-kristina like this.
  14. mode-kristina

Ги гледав на Јутуб мајкиве од Мексико и ми беа интересни бидејќи можеа да те насмеат, па и да научиш нешто како на пример, мексикански сленгови, не само малку шпански.

Ми беа интересни се` додека не го видов ова видео:

Уште втор и трет дел има на ова. Дека има некои и на форумот што ги поддржуваат, ама и без таа „чанкла“ (или какво друго било удирање) може да се дисциплинира дете.

KateKane likes this.
  15. K7M10J

K7M10J Популарен член

Леле мори мајко, кај отворив, се стресов. Секогаш ме потресуваат вакви случки. Интересно е што ако споделам на фб нема никакви реакции од пријатели. На игнор е видеото/ веста. Се гледа до кај сме со менталитетот. Ништа нисам видео ништа нисам чуо

edna_malecka and mode-kristina like this.
  16. mode-kristina

За жал, кај нас ќотекот е вообичаена работа. Истражував во кои земји физичките казни се забранети и видов дека меѓу нив е и Македонија и тоа не е од сега забранет, туку уште од 2013. Сега дали е тоа вистина или не, не знам, ама дека кај нас законите се само на хартија, знам.

Тоа дека кај нас ќотекот е забранет уште од 2013 го најдов овде:

https://brilliantmaps.com/corporal-punishment/

Last edited: Dec 4, 2020
  17. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се грозам од луѓе кои удирање на возрасна особа го карактеризираат како насилство, а удирање на дете како воспитување.

18. Mantub

Mantub Форумски идол

Трагично е што од 2013 е забранет со закон, а не од многу порано.
    Црна Гора од 2017, страшноооо

thelittle17 and mode-kristina like this.
  19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Само на хартија е де...
    Колку малку се казнети само, а колку ги има ќотекаши.

20. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Што ако е забранет?
    Такви се луѓето да кога ќе видат дека некој родител го млати детето, само се вртат на друга страна зошто "тоа не е нивна работа, така треба инаку невоспитано ќе биде".
    Сеуште кај нас се мисли дека ќотекот е единствен начин на воспитување. Децата не се разбирале од збор. Што им фалело на нив, нивните секој ден ги тепале.
    И ќе ти кажам една работа, јас ја гледав работата на социјалните служби и воопшто не е добра.
    Еве случај:
    Мажот ја истепал жената, со рани и модрици, ги истепал децата, без видливи последици (зошто траумите не се рачунаат).
    Полицијата? Ништо
    Социјални служби? Жената поднела за развод, а беше пролет. И викаат "ај бе млади сте, гушнете се и прошетајте ги децава во парк".