Тепање и воспитна не е исто. Али океј ,до тука ни стигна општеството и воспитувањето баш поради мислења дека една воспитна е тепање. Тепање е сегашно несвршено време...си почнал да тепаш и тоа трае ,значи мавање клоци ,шамари,шутирање . Така не би тепала ни душман дали сте нормални? Од кога една воспитна по образ или газ е тепање? Е многу па вие нежни
Ама због чега да удриш шамарче на дете ?! Молим те разјасни ми како ќе свати нешто преку воспитно нежно шамарче а истото не може да го свати преку зборење, објаснување , гушкање ...
Аууу тепање и воспитна не било исто ахам важи. Мореее нема закон Еве замисли си тебе да ти е нормално да добиваш шамари, зашо еве детето го маваш па ваљда тоа е нормално. А оно научи да мава шамари по тебе, по други деца ? Какво е тоа нежно шамарче?
Ме гледа во очи дали ќе му речам нешто или дали некако ќе изреагирам и истура сок по маса намерно.. Значи во себе си викам нема да го тепам, нема да му викам, смири се Нина, тоа е само дете Нина, ама зашто по ѓаволите од беља на беља е, 3 години има, или сок истура, или со колачи го мачка креветот, или од цвеќето зема земја и ја фрла долу, или било што друго и кога му зборувам, стои и ме слуша, ќе почека да завршам со зборување и пак на старо се враќа бељи да прави.. Дај нека напишат еден прирачник како со вакви деца, не можам повеќе вака..
Ќотекот од рајот е излезен Кога некој ќе каже дека е добар родител и дека знае како со деца одма знам дека не е добар родител, одговорен родител не е толку самоуверен, самата одговорност влева внимателност, несигурност во себе и преиспитување во постапките кон детето.
Воспитна е поромантичен збор за тепање колку само за да ти е полесно на душичката, инаку истиот катастрофален ефект го има врз детето. А за општеството не знам кај мислиш дека е стигнато, да бевме стигнати некаде, за "воспитни", деца ќе се одземаа како што се одземаат во нормални држави.
Сакаш да кажеш дека го тепаш 3 годишното дете оти го измачкало чаршафот кој се пере,и истурило сок кој се брише?
Детето нема родители? И со родителите се однесува вака? Тестира граници очигледно, граници се поставуваат и без ќотек.Во принцип треба да разбере дека ,,не,, значи ,,не,,. Инаку ќе читаме ко во другата тема, какво е тоа невоспитано дете, ми иде на гости и се ми превртува. Прирачник нема, треба живци.
Тоа само така си мислиш,дека нема последици,ама има.Ја намалува самодовербата,доведува до булинг во школо,и научно докажано деца тепани кога ке пораснат страдаат од анксиозност ,депресија и психички проблеми.
Факт е дека сите проблематични категории на лица се продукт на дисфункционални семејства во кои доминирал ќотекот како воспитна мерка но не треба да се изостави и психолошката тортура која знае да биде исто толку опасна како и физичката. Ќе го земам за пример Едмунд Кемпер сериски убиец кој во детството бил крајно понижуван од страна на неговата мајка така што понатаму во неговиот развој иако чувствувал сексуална привлечност кон жени он створил таква аверзија према женските што не можел да има секс со нив. Се чувствувал премногу инфериорно и затоа почнал да ги убива и да има секс со нивните мртви тела. Ова го правел се додека не ја убил и сопствената мајка и се предал на полицијата.
Има, ама сестра ми кога доаѓа кај нас директно во раци ни го тупнува и вика ајде сега баби, тетки малку са се погрижат за тебе, си вари кафе, искача на тераса и си седи така да си ја одмори главата, барем еднаш во две недели тоа ни го прави, а детево е немирно до бесвест.. Најлошо е што слуша се што му зборуваш, чека да те дослуша што имаш да кажеш, и кога ќе престанеш да му зборуваш си продолжува со правење бељи.. Едвај малку сестра ми помалата потпорасна, викам конечно раат, ама се подреков..
Ти не сфаќаш ни дека пушење во бременост не чини за плодот, па за ова... Ај, прочитај ја темава да видиш што сме пишувале.Исто е.Секој удар е физичко насилство и криминал и остава последици.Детето не треба да има страв. Детето пораснува во насилник или цел живот осеќа само несигурност и страв од луѓе и добива панични напади и анксиозност.Па, со години е на терапија. А, на тие кои не одат на терапија им е уште полошо. Наместо да седиш заглавена во 15 век оди прочитај книги за тоа зошто е погрешно да се удира дете.
Генелизираш дека тепаните деца прераснуваат во насилници. Има деца што не се чепнати па се поголеми насилници.
Пиши во некоја друга тема-ми идат гости со невоспитано дете. Пак, не е твое да го воспитуваш, ќе му поставиш граници. Кажуваш еднаш, двапати, после нема сок, колачи, саксии...
Пишав или насилници или добиваат анксиозност и друго. Кај знаеме дека не се? Секогаш има нешто што не го знаеме. Има родители што пред други не ги чепкаат децата, ама дома.... Па и некои да не се физички малтретирани, сепак се психички малтретирани од родителите, па покасно стануваат насилници. Знам за вакви случаи кај што години покасно се разбра што трпеле од родителите, а претходно цела околина не знаеше.