На ГАК, ама пред нова година ги немаа и не знаеа ни кога ќе добијат. Јас морав да се снаоѓам сама и да си ги барам приватно. Од ГАК ми нудеа само класична киретажа.
Јас аборт. со таблети пред 1 год . Ги земав од Тетово од еден гинеколог во државната 5000 ми се чини. Инаку немав болки воопшто , само крварење. А со киретажа имав многу болки , неподносливи.
Освен во случаи каде е неопходно да се абортира, незнам кога плодот не се развива кко што треба, во случај на силување не дај боже, деца распрашајте се, едуцирјте се сексуално, постои контрацепција во форма на таблети, постојат кондоми, дајте не си играјте како бонбони да пиете. Ако сте мали за деца да гледате не се е****
Za zal istovo go pominuvam i jas...na dva pati me cistat so tableti no seuste ima nesto i najverojatno vo petok ke me kiretiraa...kazi mi posle kolku vreme ti rekoa deka ke mozes da ostanaes bremena?
Здраво, за кои лекови зборувате? Се обидувам да најдам мифепристоне, на ГАК има само мисопростол. Фала
Кога ги прашав кои таблети треба да ги барам, (за да си ги најдам сама, нормално) ми рекоа Цитотек. Аптека Жива во Велес работат со нарачка на лекови, можеш да прашаш таму за тоа што ти треба.
Аха, ги имаат тие моментално. Ама без другиве во комбинација успешноста е само 70%.. цела недела барам веќе…
Јас само 4 Цитотек ги ставив вагинално и успешно беше. Се пиело и некое апче пред Цитотекот за срцето на плодот ама јас тоа не го пиев затоа што мојот плод немаше срцева реакција. Можеби се тие.
Ме интересира како иде ова? Не сум трудна не се секирајте.И да се деси сврш во мене ќе зеам Норлево боље.Ама еве хипотетички, имам односи и ја и партнерот дупка пијани, сабајлето не се сеќаваме кај свршил.Ја бар после пијанство не памтам сѐ, затоа не ни сакам пијана да имам секс.И трудна сум, не сакам дома да кажам да не им правам стрес.И како иде ова? ако неќе некоја овде, нека ми пише лп, ако не може нека каже ја ќе пишам.Стварно ме интересира.
Еве јас да споделам искуство ама ме пресмеа да не пукнеш, епа вака сега ако си тазе оплодена можеш со апче само да го спречеш развојот на ембрионот, и тој белким ќе се умртви, па тек после треба да си направиш и гинеколошки преглед за да не остане во тебе, немој да одиш по тој основ дека со апче можеш целосен абортус да направиш, најдобро консултирај се со матичниот гинеколог.
Па боље класичен абортус ќе напраам ако треба после да ме дочистуваат.Не ќе идам у болници сто пати А шо пари е вака и со апче и класика? Да си прашам со време јас
Не поднесувам болници, па добро ми дојде апчето во цела несреќа. Јас се исчистив целосно, 5.000 денари платив со тоа што не ја примив целата терапија за медикаментозен абортус затоа што плодот немаше срцева реакција и веќе се 'смалуваше' самиот. За класичен абортус мислам дека во државна не се плаќа ако си осигурана, или се плаќа нешто ситно. Најдобро ти е да се пазиш па да не ти треба никаков абортус
Сакам да споделам мое лично искуство со медикаментозниот абортус. Се работи за абортирање преку лекови кои се земаат во рок на 4 часа во еден ден х2 од нив. Многу тешко се даваат од државна болница (само тамо се увезуваат). Може да се најдат во Бугарија без рецепт, а во други држави се издаваат само со рецепт издаден од матичен гинеколог. Се купуваат кај нас на приватно и се скапи. Плодот се исфрла, но после зимање на последните 2 апчиња почнуваат страшно големи болки (јас неможев да станам од кревет). Веднаш почнува крварење и трае околу 3 недели. Препорачано е да се биде под надзор на доктор поради тоа што се многу тешки лекови.
Kolku nedeli bevte koga gi primavte lekovite? I dali gi zemavte privatno ili od gak Angela dali gi kupivte na privatno Citotek i od kade ako moze da znam, ili bese preku Gak i koj doktor vi gi preporaca.