Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус или свадба!?

Дискусија во 'Бременост' започната од Lovely, 4 мај 2011.

1. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.826
    Допаѓања:
    23.471
    Заборавив и ова да го споменам, @martinaa1998, ако се сомневаш дека те забременил намерно, тоа е силување и е сериозен проблем. Држи се понастрана од него.

На Lolo5, smooch, Nausicaa и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Во друга тема имаше кажано дека во брак нели начин на контрацепција било сметањето на плодни и неплодни денови.:drunk:

@Orthophill вака чисто информативно и вирусите имаат DNA ама биолошки не се ни живи организми, не па факинг личности.
    Така да, прусуството на днк како аргумент ви е глуп.

На SV1911, Lolo5, Harper и 11 други им се допаѓа ова.
  3. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.829
    Допаѓања:
    5.558
    @martinaa1998 ако не сакаш не мораш да кажеш никому твој избор си е тоа. Се гледа дека не си спремна за брак со дечкото и не мораш да бидеш со него со или без бременоста. Тука никој не може да ти даде валиден совет бидејќи не те познаваме ниту тебе ниту дечкото ниту твоите родители.
    Седни и резонирај- Не сакаш да бидеш со дечкото, ок лесно е ,раскини му, млада си, и запомнти за иднина не дозволувај никој да те убеди на секс без заштита колку и да вели дека нема шанси за бременост, второ дали ке имаш помош и поддршка од твоите, ама како најважно од се- дали ти се гледаш во моментов и си спремна да бидеш родител. Се доаѓа во животот, иако ти се чини моментално како нешто страшно, сепак ке видиш после одреден период дека се во животот доаѓа и поминува.

На Lolo5, smooch, Lianna Anna и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.986
    Допаѓања:
    135.184
    Тогаш абортирај нели си толку сигурна. Штом не го сакаш нит ти ќе бидиш среќна во тој брак, нит детето ќе расте во здрава средина, само ќе му го уништувате животот секојдневно со расправии. Нели си вработена имаш и свои средства за абортус така да нема потреба никој ни да знае.
    Со среќа!

На SV1911, orevka, Lolo5 и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    4.578
    Што убаво размислување... Место, вие жените, да се сметате за рамноправни личности си се доживувате како трофеи кои треба да се заслужат/освојат. Жално и деградирачко.

Услови имаат. И таа и тој го имаат завршено образовниот процес и двајцата работат. Дури да застанат на свои нозе, ќе имаат и подршка од родителите. Што треба повеќе? Ниту ќе бидат гладни, ниту ќе бидат на улица. Сигурен сум дека имаат и доволно средства и за да го образуваат детето кое ќе им се роди. Што треба повеќе?
    За љубовта, како што го засакала младава жена својот партнер на почетокот од врската, така ќе си го засака и во текот на бракот.

На Selest, carangigia и Petra777 им се допаѓа ова.
  6. Prijatelot

Prijatelot Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    2.321
    Допаѓања:
    2.779
    Абортус.

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.258
    Во моја близина, има 10тици деца кои се зачнати со овој 'вид на контрацепција'.

Танче... Every sperm is sacred > ;)

На Lolo5, theowndemon, Someonespecial и 2 други им се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Како тоа ќе си го засака. Ко во договорен брак. Исто.

На candy.cane, 1209, SV1911 и 14 други им се допаѓа ова.
  9. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.189

Хахахах да беше така немаше да се двоуми девојчето и да пишува тука!
    И срамота да ти е за вакви изјави во овој век,од кај знаеш каква поддршка ќе имаат, колку ќе се засакаат,колку средства ќе им требаат, каква им е работата..(facepalm)

На Lolo5, Nausicaa, RoseRain и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Orthophill

Orthophill Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2012
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    4.578
    И јас и ти во одреден период од нашиот живот сме биле зиготи (оплодена јајце клетка, па ембрион, па фетус), ако некој човек во фазата на својот развој бил вирус кажи ми го. Па ќе се залагам и за правата на вирусите.

На Selest и Petra777 им се допаѓа ова.
  11. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.826
    Допаѓања:
    23.471
    @Orthophill Како може да го засака кога има шанси без дозвола да ја затруднел САМО за да ја задржи?

На Annath, Lolo5, smooch и 5 други им се допаѓа ова.
  12. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.586
    Тоа е животот, правиот пат за една жена. Најади се ко стока, легни, дај му на мажот и заспиј.
    Утредента пак исто.

На candy.cane, Emy867, Annath и 13 други им се допаѓа ова.
  13. martinaa1998

martinaa1998 Активен член

Се зачлени на:
    7 август 2018
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    93
    Како што пишав веќе, абортус е дефинитивната моја одлука.
    НЕ кажувам на моите родители зошто знам дека нема да наидам на никакво разбирање од нивна страна, само ќе ме притиснат за брак и тие. Абортус нема да поддржат, а дома да им чувам бебе па ич, тоа би било срам за нив, ги познавам какви се.
    Кажувања по другарки и земања совети не доаѓа во предвид, не сакам да се расчуе ова.
    Дечкото да има право да знае зошто е еднакво одговорен колку и јас ама сепак нема да му кажам тоа е моја одлука. Не гледам која е целта да го известам кога имаме сосема различни планови и замисли за иднината. Тој ќе сака да се земиме и оствариме како родители, а јас тоа не го сакам од една проста и единствена причина не сум спрема не можам да се замислам ниту се гледам себеси во блиска иднина како родител или мајка. Кажување на него не доаѓа во предвид зошто ќе ми направи голем проблем, ќе разбират и моите ќе ме стави во тесно и ќе бидам во далеку полоша ситуација. А мажење не сакам зошто немаме ни услови каде да живееме. Тој живее со неговите во 3 соби има и свој спрат каде се само ѕидови празни недостигаат премногу работи за ои ќе треба да минат години дури ги средиме а со дете тоа ќе оди далеку потешко. Финансиска подршка од моите не можам да очекувам воошто заглавени се во кредити и долгови дома средувавме нешто, не очекуваат дека ќерката би им се мажела скоро.
    Се на се, нека бидам себична и убиец подобр таква отколку лош родител. Не е дека сум бесчуствителна ова и мене најмногу ме боли ама абортусот е најдобро решение што го гледам во моментот.

На candy.cane, dayla, 1209 и 30 други им се допаѓа ова.
  14. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.996
    Допаѓања:
    81.335
    На сила убавина не бидува, толку. Не можеш да му наредиш на срцето да се заљуби, особено не во некој кој ти станал само навика и ништо повеќе. Како да се заљуби во некој кој е љубоморен и кој ја гуши?

Некои нешта се доволно јасни уште при првиот сериозен проблем кој се јавува во врската. Ова Е проблем, а сосема друга работа е тоа што во таа врска љубовта одамна си заминала и се сомневам дека девојката магично ќе се заљуби во некој кој имал љубоморни испади и кој ја довел во оваа ситуација во која се наоѓа сега.
    Самата таа си кажа многу јасно како стојат работите во нивната врска.

И не може да градиш брак произлезен од токсична врска, патем, бракот е многу повеќе од тоа и тука чуда не се случуваат, не е ова шпанска серија за сите на крајот да бидат среќни и задоволни.

На candy.cane, 1209, SV1911 и 15 други им се допаѓа ова.
  15. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Не, не се сметаме за трофеи. Баш затоа што се почитувам себеси како девојка, жена и општо личност не би била со некој што не го почитува моето мислење, како во случајов ти што би ја оставил сопругата. Би била со некој што ќе ме заслужи со љубов, почит кон мене, моето тело и моите одлуки.
    И велиш деградирачко...А ти пред малце членката ја нарече убиец. Дали воопшто се читаш што пишуваш, не знам.

Едит - @martinaa1998 сега те прочитав. Со среќа понатаму. И не, воопшто не си убиец. Само си девојка која само таа лично одлучува за своето тело.

На candy.cane, Annath, Lolo5 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.826
    Допаѓања:
    23.471
    @martinaa1998 Мило ми е што си го задржа ставот. Ке биде добро. :hug::hug:

На Lolo5, oblace1, ane.bella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.586
    Паметна одлука душо, и јас би постапила исто.
    Немој да се осеќаш виновна бидејќи не си.
    Нареден пат те молам пази се, обавезно со заштита, видиш секакви манијаци посесивни постојат, спремни и намерно да ејакулираат во жена за да ја задржат. Не си единствениот пример што го знам.
    Живеј си го животот по твоја мера.
    Се најубаво:hug:

На Lolo5, KateKane, dunika и 11 други им се допаѓа ова.
  18. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.667
    Допаѓања:
    79.678
    @martinaa1998 иако телото си е твое и одлуката си е твоја, мислам дека е себично од твоја страна да не му кажеш на дечко ти дека си бремена. Телото е твое, но плодот не е само твој. Барем нему би требало да му кажеш, има право да знае. А дали намерно го направил тоа за да те задржи, тоа е само претпоставка.

На Таа Сум, Martka и carangigia им се допаѓа ова.
  19. martinaa1998

martinaa1998 Активен член

Се зачлени на:
    7 август 2018
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    93
    @Orthophill кога ќе носам твое дете во утробата имаш право да ми судиш и кажуваш што да правам а вака не, добро ли?
    Не е се така црно и бело како ти што гледаш и не секој има такви замисли за иднината. Не сакам да се мажам само затоа што сум останала бремена, за човек кој не сум ни сигурна дали го сакам и кој очигледно намерно ме забременил за да ме задржи. Да и моја одговорност е и ќе го поправам тоа. Не сакам да живеам од денес за утре и свекрвата да ми чува дете, а моите да ми плаќаат сметки. Пишав и порано финансиска помош не можам да очекувам ниту од нивна страна, ниту од моја. Знам многу повеќе отколку што мислиш. Многу убаво знам како е на снег да се иде со тренерка место со палто и со патики место со чизми, зошто се нема за повеќе. Колку мислиш дека земам плата во маркетот, колку мислиш дека тој зема во приватна фабрика? Сакам и верувам дека еден ден здравје можам многу повеќе да му пружам од сето ова. И да го тргнеме настрана материјалното, нели на секо дете му треба здрав прав и нормален родител? Сум растела со кавги и расправии секојдневно, знам убаво како е. Најлесно е да се суди, сум ги размислила и разгледала сите опции и затоа е одлучив за абортус.

На candy.cane, 1209, SV1911 и 18 други им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.258
    Не си ни себична, ни убиец !
    Раѓање на непосакувано дете е себичност!

Те поддржувам во одлуката 100% и знај:
    Единствено ти имаш право да одлучуваш за твоето тело и твојот живот! Никој друг!

На 1209, SV1911, Annath и 13 други им се допаѓа ова.