Пак ќе кажам, законот ми е јасен и се согласувам со него. И законот за абортус, и тој ми е јасен. Прашањето за двојни стандарди од морален аспект не ми го разбирате, изгледа не знам да се изјаснам, па не очекувам веќе одговор. Ајде уште една проба и готово, се откажувам од обиди. Хипотетичка, ама не е штета на живо дете. Криминалци кои лежат во затвор за напад на бремена жена која изгубила плод се собираат и доставуваат предлог за менување на законот, со кој оштета во рана бременост би се зела ко олеснителна околност. И ги користат истите медицински факти кои ги презентирате како оправдување за абортусот. Срце во таа недела, мозок тогаш, болка тогаш. И бараат казната во законот да не се одредува ко дупла, туку за тие што убиле жена до моментот кога плодот медицински не е способен да живее надвор од матката да се предвиди потешка казна од најмалку 7, а не 10 години. Пак потешка казна, ама да не одговараат толку многу, зашто нели не е исто во трета недела и во седми месец. И тоа ќе го поддржат со научни факти. А и за тие што повредиле, а не убиле жена, но го изгубила плодот, да има градација во казните. До тој месец од толку до толку затвор, од тој нагоре повеќе. Дали ова барање од морална гледна точка треба да се прифати? Јас мислам не и си ги гледам двојните стандарди. Ама зошто во тој случај научните факти да не се земат предвид?
Ок, мислам дека те разбрав Прво, менување на законот и не е така лесна работа.. Друго.. Ме интересира зошто го занемаруваш фактот дека доколку не дошло до сторување на делото, фетусот ќе бил жив?! Без разлика дали во трета недела или трет месец, од тој фетус можеби ќе настанело дете.. Сторителот на делото не секогаш при сторување на делото може да го утврди фактот во кој месец е бремена особата.. Навистина не можам да те разберам каква олеснителна околност бараш за сторители на кривично дело?! Скратиле потенцијален живот, дали е во одмината бременост или не, тој живот е противправно (противзаконски) скратен. Зошто би менувало нешто во која недела е? ЗОШТО фактот што не осеќа болка треба да е олеснителна околност?!
Ако мислиш на конкретниот судски процес по кривичното дело, одлуката ја носи судот, нашиот систем е поразличен од американскиот.
Toкму тоа го кажував кога велев дека абортусот и не е така лесна работа како што бранителите на ова право прават да изгледа со расфрлање на внимателно одбрани научни факти кои им одат во прилог. Со истите, истите овие зборови. Поентата ми беше - жената да има избор, но да не се занемарува фактот дека фетусот води до дете со генетски потенцијал кој нема да се повтори. Не е само групација на клетки. Не е исто со сперма што завршила на под по мастурбација или исфрлена во кондом. Океј? Знам дека е различно во различна недела. Јасно ми е, се развива. Ја оправдувам границата за дозволен - недозволен абортус. Ми пречи што пред таа граница значењето на тој фетус, потенцијалот за иднина се занемарува. Јасно ми е дека одлуката е тешка, претешка. Не осудувам никого ако ја донел, сфаќам. Не ми се допаѓа што со вакви оправдувања се води до намалување на свесноста за тежината на таа одлука. Се разбираме?
Те разбрав, ти повеќе се наслонуваш на моралната страна ама многу закони се испомешаа тука.. Сепак, сметам дека абортусот како абортус треба да се разгледува секогаш од медицинска и морална страна а не од правна. Правниот аспект на абортусот нека остане само до тој степен колку да го регулира самото извршување, без да навлегува во причините за истото.. Па тука измешавме и многу работи гледани од правна точка, без да има допирна точка до самата тема абортус И јас не ги разбирам некои луѓе, тоа не значи дека не треба да ги почитувам мислењата.. Единствено нешто што стварно ме интересира е кога некој е против абортусот - сакам да ја слушнам и причината. И некаде поназад имам кажано дека не ги ни оправдувам тие што на абортусот гледаат како на операција на слепо црево..легни стани и готово. Па и по неколку пати.. Потенцијалот на фетусот никој не го занемарува, ако го занемаруваа тогаш абортусот и во 5ти месец ќе беше дозволен, нели? Баш поради тоа што не се занемарува, абортусот е регулиран со закон Одлуката е тешка, тешко на таа што треба да ја донесе..а после и да живее со истата.
Не можеш да навредиш никого, знаеш зошто? Немаш елементарно познавање за темата на која зборуваш, до душа ни со правописот не стоиш добро, а култура немаш ниту грам. Не си виновна ти, до "црпката" е. Среќна сум што ликовите како тебе ме избегнуваат во вистинскиот живот.
Zdravo nova sum na forumot denes bev na ginekolog i mi kazaa deka sum 6 nedela trudna ama jas ne sakam da go rodam zatoa zakazav abortus vo ponedelnik se plaka 8000 denari pa ako nekoj ima abortirano neka me sovetuva kako i sto da pravam.ve molam za pomos
Ako imas i najmala sansa zadrzi go bebceto posebno ako ne si ragala oti abortusot ne e igracka toa ti e moj sovet ne te osuduvam sto i da odlucis
Imam edno dete ama.so mazot mi sme vo faza na razveduvanje i ne sum spremna sama da gledam dve deca zatoa se odluciv na toa da bese se ok ke go rodev ama sega vo vakva situacija ne
Mene nikoj ne me predomisli zosto.pretrpev strasbi raboti.se nadevam deka sega si ok so mazot ti.nikogas ne e kasno da imas dete.jas moram da go sredam ova nemozam so uste edno dete pa i sama
во приватна ли клиника ке абортираш? треба да потпишеш прво ти и социјален работник документ во кој ги наведуваш причините инаку ке те успијат и за околу пола час ке се разбудиш во соба и тоа е тоа.Си одиш дома истиот ден
Vo drzavna vo stip ke odam tamu zakazav potpisav i molba zosto go pravam toa.da znam mi kaza doktorot deka ke mi stavat celosna anestezija i deka ke mozam doma.da.si odam odma
Подржувам абортус кога се има причина, а како метод за контрацепција - не. Уствари не подржувам да се дојде до ситуација на абортус , при толку контрацептивни средства, антибеби пилули, кондоми, на крај краева и Норлево при беља самите си сноси(ме) одговорност за несакана бременост, ама ајде, има ситуации и кога се дешава. Ако сепак дојде до бременост, во некои случаи е подобро да се абортира. 1.Психичка (не)зрелост на мајката/родителите. Како деца ќе чуваат деца?Овде не мислам на сите млади мајки, ама малолетници од 16/17 год. знак на прашање е какви деца ќе пораснат.Има и тука исклучоци, како и случај на повозрасна жена што знам, 4 деца, од кои едниот син умре крадејќи струја, другиот исто деликвент, двете ќерки исто по многу лоши патишта отидени.Значи не е секој за родител, не е само склепај го, тоа дете треба да се воспита и израсне правилно. 2.Финансиска состојба. Овде можеби многу нема да се сложат, но реално дете не се гледа од воздух. Едно е да се има некои нормални редовни примања, и двата родители да се вработени, ситуации на повремени финансиски кризи, но само со минималец, не стига за еден, а не па и за дете, тоа како бебе си има доста потреби кои коштаат пари, кога ќе порасне уште повеќе. Треба тоа дете да има нормален живот, а не да мрзне гладно и утреден да нема 100 ден. во џеб. Во случаи на силување, или тешки аномалии(не дај боже) абортусот е секако неизбежен. Јас лично (ако по некоја случајност) сега останам трудна би го абортирала, ама да сум 23-4 год. при крај со факултет или да работам, со стабилна врска секако би го родила.
Александра, едно само имам да ти кажам, не дозволувај морални судии да влијаат на твојата одлука. Дали ќе раѓаш или не, е само твоја одлука и само ти си ги знаеш причините за што и да одлучиш. Нема потреба никому да се правдаш. Биди силна, не се лесни овие работи
Спојлер: Исповед MILOVALA SAM STOMAK I PLAKALA : ISPOVEST ŽENE KOJA JE ABORTIRALA BEBU DOVEŠĆE VAS DO SUZA! Sira London, novinarka časopisa “Elite Daily”, otvoreno je opisala kroz kakav pakao je prošla nakon što je donela odluku koja joj je promenila život – odluku da abortira. “Iako nikada nisam mislila da ću i sama počiniti abortus, podržavala sam žene koje su se odlučile na taj potez. Nikada nisam o tome preterano razmišljala sve do trenutka kad sam ostala u drugom stanju. Nisam bila u ozbiljnoj vezi. Ipak, priznala sam mu da sam trudna i on je reagovao baš onako kako sam očekivala – otišao je. Bila sam sama i potpuno izgubljena. Sva moja dotadašnja uverenja su nestala. Težina odgovornosti, bola i tuge, koje bi trebalo da podele dvoje ljudi, pala je isključivo na mene. To me razbilo u milion komadića.” Vreme do odlaska u kliniku “Niko ne govori o periodu nakon što zakažeš abortus. O tome kako izgledaju dani između trenutka kada saznaš da si trudna i stvarno odeš u kliniku. Tada znaš na šta se spremaš, ali preispituješ sebe. Trudiš se da normalno funkcionišeš, ideš na predavanja, posao, viđaš prijatelje… A onda shvatiš da sat vremena sediš u kolima jer jedino tamo možeš da budeš sama sa svojim mislima. Stalno se pitaš da li činiš pravu stvar. To je igra čekanja koju niko ne želi da igra. Moja prva poseta klinici je promenila sve. U trenutku kada su mi odredili termin, počela sam da osećam da je ono što se razvija u meni, živo. Osetila sam povezanost sa onim što raste u meni. Nešto mi je govorilo da je devojčica. I trebalo je da bude rođena u novogodišnjoj noći 31. decembra. Nakon što sam dogovorila termin, sela sam u kola, zatvorila oči i stavila ruku na stomak. Na radiju je svirala pesma i to je postala naša pjesma. Nazvala sam je ‘tamnooka’ po pesmi koja je u tom trenutku svirala. Od tog trenutka nisam mogla da prestanem da razmišljam o tome kako bi bilo držati je u naručju, pevati pesmice, čitati priče za laku noć… Nazvala sam oca svog deteta i rekla mu da je termin dogovoren. Njegov uzdah olakšanja potpuno mi je slomio srce. Očajnički sam želela da me odgovori, ali on to nije učinio. U to vreme sam imala i jako malu platu, pa me je plašila pomisao podizanja deteta u siromaštvu. Ni u jednom trenutku nije se dovodilo u pitanje da li bih volela svoje nerođeno dete. Da sam mogla, poklonila bih joj svet, ali imala sam samo ljubav. Nažalost, u svetu u kom živimo, ljubav nije dovoljna.” Dan “D” “Jasno se sećam tog jutra. Nadala sam se da će me dočekati poruka oca mog deteta kako će ipak poći sa mnom, ali to se nije dogodilo. Stigao je samo SMS ‘budi jaka’. Sedela sam na podu kupatila i plakala. Plakala sam zbog svog deteta, zbog onoga što sam se spremala da učinim i zato što mi se ceo svet raspao. Znala sam da nakon ovog dana, moj život više nikad neće biti isti. U takvim trenucima si kao robot. Sedneš u auto i voziš. Ne razmišljaš. A onda uđeš u salu, sedneš na krevet i radiš ono što ti govore. Legneš na taj krevet i više nisi ti. I samo tako – gotovo. Zapravo, nikada nije zaista gotovo. Danima posle toga živiš, ali si iznutra mrtva. Hodaš kao senka. Nije bitno da li si rekla svima ili to samo ti znaš. Nemir je stalno prisutan i osećaš se kao da nigde ne pripadaš. I ne dozvoljavaš sebi pravo na tugu. Nemaš pravo. Napravila si izbor. Nedostaje ti neko koga nikada nisi imala prilike da upoznaš. ‘Fleš’ će iskakati u najnezgodnijim trenucima. Osećaš se kao deo statistike. Na Guglu čitaš ispovesti žena koje su bile u istoj situaciji. Jesu li donele ispravnu odluku? Hoće li se kajati čitavog života? Od mog pobačaja je prošlo već neko vreme, ali rana je i dalje sveža. Boli kada ti prijateljice pričaju o trudnoći jer se setiš suza na onom parkingu. Za nas koje nikada nismo bile potpuno sigurne da želimo abortus, to dete će uvek biti tu negde. I ostaje mi nada da ću nekada ipak moći da zaboravim.” Се расплакав од текстов Не ми е намера да премислам некој , ама едноставно морав да го постирам ( извинете што е на српски )
ako zboruvame za abortus a ne za sponatn togas denot na kiretaza ti se smeta za pocetok na ciklus i od toj den ke si racunas nataka 28 dena za sleden ciklus