чирибирибела те разбирам како ти е! јас имав два несакани абортуси и верувај ни малку не е лесно! сега ги чекам резултатите да видам што е причината за абортусот(плодот и во првата и втората бременост ми се развива само до шеста недела) знам дека е многу тешко и се надевам дека заедно ќе успееме да надминеме се и еден дек се ќе биде во ред!
жената на мој прв братучед , имаше исто два абортуси и тоа замислете во првиот изгуби близнаци а колку сакав да имам внучиња близнаци и сега оди на прегледи и иако телото и ги отфрли два пати плодовите, докторите и рекоа дека ке може да раѓа..и тоа здрави деца.затоа ве молам не очајувајте и издржете..сигурна сум дека ке успеете и ке имате здрави деца.животов прави чуда..ви држам среќа на двете поззз
Мојот случај не е таков, мене телото не ми го отфрла плодот. Матката ми е свртена малку наназад, и можно е тоа да е причината што не може да се види на ехо фетусот. А тоа што ми викаат да абортирам, е чисто за нив превентива, за да не има несакани последици подоцна, кога ќе биде доцна за абортус.
Побарав второ мислење, затоа денес си дадов 2000, чудно е што никој не вика дека 100% ќе има последици од зрачењето, само ми викаат , да не го мислам 9 месеци дека ќе се роди со дефект да го абортирам.
како и да е, не препуштај ништо на случајот..или превземи нешто или ризикувај..друго незнам што да кажам..млада си здрава си..ке имаш уште шанси сигурна сум во тоа..лично те молам размисли пред да напавиш било што и не води се според она што ние ти го кажуваме бидејки на оваа тема никоја од нас не е експерт(доктор).застани на нозе и одлучисе...ни следуваат многу тешки моменти во животов и сите сме свесни за тоа.затоа ти велам, уште еднаш консултирај се со некој `јак доктор`(ме свакаш што сакам да кажам)и донеси одлука, ние сите ти посакуваме добро но не земај се здраво за готово.мноогу среќа
Јас мислам дека ако многу тешко забременуваш да одиш кај добар специјалист да се испиташ! Ти препорачувам Систина или Св.Лазар, тие се многу добри доктори и можат да ти кажат одприлика со некои испитувања, дали е подобро да го абортираш или да го родиш!
Неодамна читав случај за жена која исто така не знаејќи дека е бремена имала ренген снимање , поради бронхит, значи на плуча. Исто ја советуваа докторите за абортус и сл, меѓутоа остана цврста и до крај. Не абортираше,а сега пред месец време си родила здраво машко дете. Значи убаво исконсултирај се, со повеќе доктори, повеќе прегледи, мислам дека не е момент да се жалат парите, времето .... Со среќа
Се согласувам со ова! Многу доктори грешат во своите проценки! Немој да правиш нешто ако не си 100% сигурна, зошто може да жалиш! Подобро провери се, ако не за друго да ти е раат душата!
мене ми кажаа дека е можно да имам некоја преграда во матката што не му дозволува на плодот да се развива.сега треба да ги направам сите иститувања и ако е тоа ќе мора да се сече таа преграда! се што треба ќе направам за да имам бебче!
има многу луге кои очајно сакаат да имаат деца,има луге кои плачат за деца но има и луге кои не можат да одгледуваат деца кои од било какви причине не можат да се грижат за нив и затоа мислам дека подобро е ако не мажеш да го гледш и да му обезбедис услови за живот поарно ке биде и да не го ни рагасш затоа што животот за тие деца е суров, а знаеме и какви ни се институциите овде кај нас и колку тие се гризат за лугето а посебно за децата и затоа мислам дека абортусот не треба да се забрани туку да се остави да биде право на избор на секоја жена која забременила и која од било која причина смета дека не треба да роди,а особено ако се работи за здравствени причини.
Конечно ми падна камен од срце, денеска бев на консултација со Др.Димчев од Систина, ми го препорачаа како специјалист за пренатална дијагностика, ми рече дека ни под точка разно да не абортирам, бидејќи таа доза на технециум што ми ја дале за сцинтиграфија, била толку мала , што ако не му направила штета на плодот веднаш, нема ни да му направи натаму. ме виде на ехо, супер се разива и срцето нормално му работи. Фала на сите што ме бодревте, најсреќна сум .
До сега немам коментирано на темава, иако секојдневно дебатирам со луѓето што ги познавам. Но, еден денешен разговор ме натера да напишам мое мислење. Сум за абортус. Навистина наоколу има многу луѓе што се мачат за да имаат деца, но ете не можат. Но, од друга страна има многу луѓе на кои не им требаат деца. Имам случај во мојата блиска околина, кога едно девоче од 14 год. роди дете. Не можеше да абортира бидејќи на тие години ќе и беше 3 абортус. Но, нејзиното дете незнае што е тоа мајка, постојано е влечкано натака-навака. Исто така имам и роднини на кои уште кога беше бремена жената открија дека детето ќе се роди со психички недостатоци. Докторите ги убедуваа да абортира, но родителите одбија и сега мака мачат со детето. Детето има 3 год. ни оди, ни збори. Освен тоа и уште од раѓање има здравствени проблеми, па мислам уште пред да го открие млекото ги откри лековите, што е жалосно. Исто така што ако се открие дека детето ќе се роди со физички недостаток, нема рака , нога или на лицето има нешто? Како тоа дете ќе живее? Како прво ќе се мачи тоа самото, а и околината нема да го прифати. Поради овие и други причини сум за абортус. Не велам дека ќе биде сеедно за жената да абортира, ниту пак за семејството, но поубаво е нешто да се спречи отколку маки да се мачат цел живот.
Јас лично сум против абортус,освен ако не е со психички или физички недостаток детето,како што напомена марама,затоа што со болно дете е мн тешко,а ако се знае пред да се роди подобра опција е абортусот,меѓутоа не се сложувам со тој пример дека девојчето имало 14 години па затоа,епа тука сум може ќе мислите и малку лоша,ама како може на 14 години да прави некои работи кои не доликуваат на нејзините години нека си ги сноси последиците(не дека мислам дека треба да роди на 14),муабетот ми беше,кога веке се впуштаме во сексуални односи треба малку да размислиме,малку повеќе.позз
Temava mi go zagorci denot MRAZAM abortus, i poznavam 2 licnosti sto go storile toa. Vtorana licnost ne mi e sestra, no kako sestra ja sakam, i jas i pomagav za da otkrie dali e bremena ili ne, t.e. se sramev pred aptekarite vo apteka kade sto site me znaat za da i kupuvam testovi za bremenost no koga doznav licnosta sto napravila a mi kaza deka toa misli da go napravi, ama mislev deka ke se predomisli, mislam deka grom od vedro nebo me pogodi mislam deka nikogas vo mojot zivot ne bi pomislila jas da go storam , oti nemam namera da ubijam nekoj sto se naogja vo mojot stomak, a ne bi ni mozela da go izdrzam toa -psihicki i bi mi bilo podobro glavata na gilotina da mi ja stavat, i da mi ja otsecat [mod-kirilica:1uotoyjk][/mod-kirilica:1uotoyjk]
здр мили///шо мислите ако се плати на прифатен лекар дали бо можело и девојче од 17 да абортира?и дали веднаш по абортусот може да се движи нормално затоа што сум слушала дека неможес да одеш ова она?
Немам искуство, ниту сум слушнала, ама претпоставувам дека малолетна девојка може да абортира само во присуство на родител. Па затоа без разлика дали лекарот е на државно или приватен, не смее да те абортира.
денес стварно има мн сретства со кои можиш да се заштитш од несакана бременост, ама има моменти шо се посебни и можи баш тогаш да се случи нешто поради кое ќе имаш несакани последици, па затоа јас сум ЗА абортусот, на крај краева секоја жена има право да одлучи дали сака или не сака т.е. не е спремна да биди мајка
Без разлика дали приватна или државна болница, за малолетни девојки потребно е потпис од двајцата родители, а после абортусот ќе може веднаш да станува, освен ако не дај Боже има некои компликации, што не би требало. Абе аман што направила?