Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.606 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    24/7 застанал на женски форум, да држи предавања за кој како да си се понаша со сопственото тело.

Е ова ти се вика балканско-сељачки менталитет.

Ало, вие верници што се правите, знаете дека ги брукате сите христијани?
    Да му е срам на човек да каже што религија е од вакви непрокопсани.

Абе кои сте вие да кажувате кој како да си се понаша со сопственото телото, и кој смее да абортира а кој не? (facepalm)

Кој фактор си ти преку екран да осудуваш некоја што абортирала, без разлика од која причина било тоа?
    Имате мозок малку?

Главата не ви е за украс ставена.
    Секој има право ШТО САКА ДА ПРАВИ СО СОПСТВЕНОТО ТЕЛО, сфаќате?

Девиците, верниците, цвеќињата тие на мајка (facepalm) (facepalm) (facepalm) (facepalm) (facepalm)

На theowndemon, Priroden, joy1 и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.686
    Допаѓања:
    79.809
    Да, гледам од високо. Пробувам да им кажам на некои овде да не учат од гнасотиите ваши како што учев јас. Како човек ќе поучи некој друг ако не од искуство? Затоа што на форумов само се пропагира најужасното, најнеморалното. Тешко на тие што ќе ги следат вашите примери.

На Vitaly, LUCI 99 и meckicka им се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.073
    Допаѓања:
    268.887
    Многу рисјански, свака част!

На theowndemon, Priroden, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    А твојата мисија на форумов е да ги избавиш демоните, злите сили и останатите ѓаволштини, создадени од нечистиот со самоуништувачка цел?

На theowndemon, Priroden, joy1 и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.686
    Допаѓања:
    79.809
    Е не бе, рисјански е да се поддржува убиство. :)

6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.073
    Допаѓања:
    268.887
    Јас не сум рисјанка, ама ти велиш дека си? Вака не ми личиш ама ич, по муабетиве.

На joy1 и Lella им се допаѓа ова.
  7. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.686
    Допаѓања:
    79.809
    А која си ти да ти докажувам тебе дека сум или не сум? И кој фактор е форумов за јас овде да се покажувам? Има живот надвор одовде. :)

8. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Трагично е како во време како денешново сексот е присутен секаде, освен онаму каде што треба – во креветот. Невозможно е да го одминеш, во музички спотови, филмови, тв реклами, реални шоуа. Безобразно се сервира, некаде суптилно и затскриено, а најчесто без цензура и усул што би се рекло.

Сакам да мислам дека сексот е веќе одамна заборавена табу тема, но парадоксално со сето негово присуство насекаде, тој е вистински поотсутен од кога и да било.

Голем дел од жените живеат со убедувањето дека „мажот има поголема желба за секс отколку жената“ и тоа едноставно „не е женска работа“.

Како да е срамно да кажеш дека си сексуално суштество и имаш желби, страст и инхибиции во себе. Јасно, не мора да одиш наоколку и да трубиш на мегафон, бидејќи сексот сепак е интимна работа, но да се залажуваш самата себе дека е небитно, непожелно, простачко или да се срамиш, вцрвенуваш и бегаш од дискусија за истиот е просто смешно.

Жените се толку уверени дека сексот по правило и не е некое уживање и дека не мора да заврши со оргазам од нејзина страна. Толку сме одомаќинети со размислувањето дека сексот е обврска, а не уживање.

Дека сексот е за размножување, а не за задоволство. Дека ако признаеш како уживаш во сексот, ќе бидеш обележана на некој чуден начин од околината.

Дека и не е најважен, здравјето е поважно де. Ама добриот секс е половина здравје. Здраво тело, здрава психа, добро расположение и многу енергија за справување со стресот. И да, можеби не е најважен, но е втората споредна најважна работа во светот (значи не е фудбалот).

Сексот е лепило за партнерите и во совршена хармонија ги надополнува сите оние платонски емоции. Тој понекогаш зборува (или вреска) погласно од сите неизговорени чувства. Тој е совршен лек за кавгите и одлична замена за сите таблети кои ги голтаме за релаксирање и опуштање.

И време е да го прифатиме овој факт, без да се срамиме од тоа. Дали сакаш да имаш секс? Секако дека сакам. И сакам да заврши со среќен крај за мене како и за партнерот.

Сексот е пожелен, природен, најнормален чин. Сите на светов постоиме благодарение на него. Нема ништо чудно, неприродно и срамно.

Но, не е само за правење деца. Не е обврска, не е грев, не е нешто колку само да му помине редот додека мижите и се молите да заврши побрзо.

Ако нешто не ви се допаѓа, отворено споделете го со партнерот. Откријте ги вашите желби, дадете му до знаење што ви одговара вам.

Животот е прекраток да глумите, а жените како и сите мажи имаат подеднакво право на оргазам.

И не е потребно совршено тело или просторија без никакво осветлување. Никој не ви ги забележува стриите и целулитот. Во очите на партнерот вие сте совршена и кога веќе го делите истиот покрив и постела, јасно е дека ве посакува и не сака да биде со никоја друга, освен со вас.

Да го славиме вистинскиот секс во креветот, а не оној извештачен, евтин, лажен секс кој нè прогонува насекаде.

На Annath, Sanjichka007, *Amethyst* и 5 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.073
    Допаѓања:
    268.887
    Точно Битер, ама јас мислам дека рисјанка треба секаде да бидеш, а не тука да, таму не, на трето место ќе размислам. Ти види си тоа сама со себе, не со мене. Преиспитај си се, вака некако збунета си ми.

На Lella му/ѝ се допаѓа ова.
  10. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    @CameliaMiller ај мила чувај си нервите за изградбата.
    Појди на тема или отвори нова ако нема за изгледаот внатре, дај да си размениме по некоја идеја имам одлини сликчиња за кујни, бањи, трпезарии.

На joy1, meckicka и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  11. Bitter-Sweet

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.686
    Допаѓања:
    79.809
    Мхм, важи. :)

На meckicka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    6.585
    @Nausicaa се' убаво си кажа и и' симнувам капа за тоа. Ама најсмешни ми се таквите, јас до вчера правев што сакам, и јас и ти заедно си се поддржувавме во тоа, денес сфатив дека тоа што го правам не ми се допаѓа веќе и затоа ќе мавам по тебе со дрвја и со камења. Не, нека не ти се допаѓа слободно, ама никој нема право мене да ме навредува и да ми кажува јас што да правам. Впрочем, само ќе се насмеам и ќе си продолжам да си го правам она што и до сега сум го правела, оти тој некој не ми е никаков фактор во животот. А и ако на форумов има толку грозотии, нема потреба некој да учествува на истиот.

Патем, @Vitaly не ми одговори на ниедно прашање, а и за проблематиката со државата и нашиот народ што ја спомнав во еден пост поназад. Само мене не ме цитираше, и многу сум тажна заради тоа. :(

Инаку, доколку еден ден останам трудна, и ми кажат дека детето има Даунов синдром, многу е голема веројатноста дека ќе го задржам бидејќи сметам дека тие единки се способни да се осамостојат до одреден степен и да имаат успех на дадени полиња.
    НО, ако некоја мајка дознае дека носи дете со Даунов и смета дека не може да го исчува, истото дете би и пречело, нема да знае како да се однесува со него и соодветно да го негува, тогаш сум ЗА абортус, бидејќи истото тоа дете ако утре се роди ќе има ужасен живот, или ќе биде фрлено во некој контејнер заради фрустрациите на мајката, или заради занемарување од страна на мајката може и да почине.
    Зошто знам пример за една ваква мајка, која родила дете со Даун и го оставила, детето го имаат земено од дом луѓе само заради надоместокот за дете со посебни потреби, и со тие пари "мајката" си оди на шопинг и си се шета, а детево го шутка ваму-таму колку да се рече го чувала.
    Да ја знаев судбината на детево однапред, уште одма би рекла дека најубаво е мајката да абортира.
    И овде станува збор за било какво дете за кое мајката смета дека не е способна или не сака да се грижи за него, не мора да е за дете со посебни потреби.

На theowndemon, MagsDestiny, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
  14. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Ми се слоши гледајќи ја сликата, бог нека ми прости ама несакам да лажам...можам да замислам јадна му мајка како цел живот го гледа тоа дете, како срце и душа и се кинат кога туѓи очи буљат во него како да е чудовиште..оф, боже, не давај вакви деца:(;(
    Луци, ти не си мајка и сигурно си многу млада кога сакаш со овој човек и неговата катастрофална морбидна несреќа да го оправдаш законот за забрана на абортус(facepalm)
    Велиш дека пишувал книга, а се запраша ли како и со што....велиш скокал со падобран, а на што се дочекал....си се запрашала ли ти овој човек како оди во тоалет..абе иди бегај, навистина не беше вкусно ова твоево..бил среќен, е како да не, душичка(facepalm)

На kjukli, Dust, andromedae и 5 други им се допаѓа ова.
  15. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.151
    Допаѓања:
    73.368
    Не знам како да ги наречам оние луѓе кои осудуваат абортус. Аман бе луѓе сфаќате дека не е тоа ваша работа, сфаќате дека секој има право на свој избор. Никој не ја знае причината на таа што абортира. Гледајте си ја вашиот двор, не се мешајте во туѓиот.
    Познавам девојки што абортирале затоа што бебето имало проблем со срцето. Зошто тоа бебе да не се абортира? Ќе ви биде мило цел живот да се мачи или пак не дај Боже кога ќе почне да расте, кога ќе осетиш мајчинската љубов тогаш да почине. Тогаш болката ќе биде уште поголема.
    Најлесно е да се осуди ама дај размислете малце со мозокот, нека не ви седи за џабе користете го.

На joy1, Dust, Lella и 5 други им се допаѓа ова.
  16. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.936
    Допаѓања:
    48.111
    се согласувам со сите што кажаа да не се мешате и да осудувате, не мешајте религија, муабети од тоа кај ти беше паметот, тоа што се случи нема назад...темата е преболна, било каква одлука да донесе никој не може да каже дали била правилна или не, затоа што ниту една не е правилна, што и да се одлучи, подоцна ќе се кае и ќе живее со тоа

На Dust, CameliaMiller, baba Rada и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Интересно е што за абортус се противат млади девојки кои никогаш не биле бремени!
    Зошто гинеколозите кои вршат абортуси не се бунат, не се замислуваат како убици,

На Bebce1, okcenzi, Dust и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.505
    Се гледа дека си дете па размислуваш вака. Штом си груба дека некои се инвалиди во глава и во душа, немој да бидам и јас груба па да ти кажам, не дај боже да ти дојде ова врз глава, па да видам што ќе одлучиш. Вака е лесно да се збори дека ќе го родиш ама си се запрашала каков ќе ти биде животот тебе, на маж ти, на тоа дете и на сите околу тебе. Знам едни што имаат дете со посебни потреби ама родено е кога немаше ваква медицина т.е. пред 20 години, сега барем е напредна. Е на тие луѓе мила моја светице, животот им е уништен, ни падобрани ни книги им се гледаат.

На ALISA0000, kjukli, Sanjichka007 и 10 други им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.073
    Допаѓања:
    268.887
    Он е среќен затоа што нема друг избор. Инаку среќа што неговите финансиски стоеле добро (српски иселеници во Австралија) па цел живот плаќаат некој 24/7. И самиот сега добро заработува со држење на говори.
    И среќа што е роден во Австралија, а не Србија, каде што има 1000000 подобри услови за инвалидизирани.
    На Балканов до сега 20 пати ќе умреше, така што тој е еден во безброј кој има опција да биде среќен.

На kjukli, Annath, Sanjichka007 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.225
    Допаѓања:
    56.911
    Леле бе какви глупости сте спремни да изнапишете. Ај да го убиеме од милост ако не, да не се мачи.

На danichap, Tan4ence, PaLaVa и 5 други им се допаѓа ова.