Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.606 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. Artista

Artista Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    697
    Што има тоа лошо некој да ми роди женски деца? Дај боже само...

2. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.121
    Само што те читам добивам second-hand-embarrassment.
    Те жалам најискрено. И тебе и твоите идни женски деца.

На joy1, Pinky97, Ketchup и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Artista

Artista Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    274
    Допаѓања:
    697
    Јас баш мислам дека ваквите теми даваат квалитет на форумот и развиваат дискусија, а ако видиш и најпосетувани се. Конкретно јас никого не сум навредил на лична основа, а ако зборуваме за “навредливи“ зборови тогаш треба 60% од форумските дискусии да се бришат. Како за пример ќе ти ја дадам темата секс каде што пишуваат многу малолетнички, а малолетничкиот секс во Македонија е забранет и се смета за педофилија. Го кажав ова како баналност, не дека некој кривично ќе те гони, туку ако одиме по нормите на законот и абортусот е нелегален во Македонија, па го дискутираме и некои го практикуваат. Не ја гушите дискусијата и оставете секој својот став да го изнесе.

4. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.996
    Оди наназад и прочитај колку културно се искажаа одредени лица ..

Квалитетот на дискусијата НЕ се мери во сочни епитети и лични навреди..
    Квалитетот на дискусијата се мери во искажани факти и лични мислења кои не навредуваат никого, а даваат слика за вашите мислења и ставови.
    Еден не дојде да каже - јас сум против абортусот поради...1...2...3...4...5... и да наброи тоа и тоа.
    Квалитетот е одамна опаднат ..

За пдф секс си само делумно во право..
    Тука сме сите анонимни и можеме да ставиме било која возраст..
    Никој не може да ни забрани да коментираме некаде :)

На NOVAVON, Rebecca_R, meckicka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Згодно Момче

Згодно Момче Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2016
    Пораки:
    867
    Допаѓања:
    4.979
    @Artista да не ти раскинала женска ти, па сеа бесен со дрва и камења по се што е женско? :lol:

На okcenzi, КикиМаус, Ketchup и 4 други им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.076
    Допаѓања:
    268.897
    Во неговиот паралелен универзум за 40 години нема да има абортус во Европа, а веројатно за 60 жените нема да имаат право на глас итн.
    Не се труди залудно ;)

На NOVAVON, Asparagus, Lella и 4 други им се допаѓа ова.
  7. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.744
    Допаѓања:
    21.411
    Не знам само од каде ви е правото да вреѓате некого оти има различно мислење од вас? Со некои од тука дефинитвно не можеш да развиеш дискусија без навреди и саркастични дофрлувања.(facepalm)

Би рекла дека секоја жена има право што сака да прави со своето тело.Кога е во прашање абортусот имам премногу поделено мислење.Али едно е сигурно, тоа дека таткото или оној кој го направил бебето нема право да се меша во одлуките кои ќе ги носи девојката.Да се надовзам, поддржувам кога некоја личност е силувана, кога веќе некои навистина немаат кров над глава или па најосновни средства за животот на тоа неродено бебенце, или пак доколку се испостави дека плодот е со одредени аномалии, бидејки сметам дека раѓајки дете кое цел живот на грб ќе носи трајни последици и заболувања е крајно нечовечно, најпрво за детето, потоа и за родителите кои цел живот ќе треба да тргаат маки.
    Додека пак, за мене е неприфатливо односно нечовечки да абортираш доколку ете, ти се згрешило, а бебенцето е со некој со кого сте во по стабилна и долга врска.Исто кога се има и средства да се одгледа тоа дете, без да речиме некои посебни луксузи како што знае да се претерува на форумов, дека детето што ќе се роди треба да е задоволено од се во животот.
    Нема смисла да споредувате абортус кога девојката е силувана, со абортус кога девојката свесно се впуштила во односи со нејзиниот сакан.Исто ви е да родите дете на некое животно, во споредба со дете на партнерот со кого се во врска? Не, не е воопшто исто.Јес да, тоа живо суштество не е криво воопшто за таквата ситуација, али гледајќи од перспектива на психичката природа кај една девојка тоа би претствавувало огромна траума и товар за цел живот одгледувајќи го детето на силувачот кој ви го уништил животот.

Доколку јас лично се најдам во сутуација да останам непланирано бремена не би абортирала под никакви околности.И не, ова не го кажувам како верник водена по религијата, туку според мојот став и мислење.Никогаш не вели никогаш, али сега засега вака размилувам и мислам дека е правилно. Крај краева доколку таткото настојува на абортус, тој завршува со мене засекогаш. Нема да го одгледувам сама, би имала помош од моите во секој случај, па и да немам помош, подобро сама да се борам за тоа суштество, отколку цел живот да не спијам од грижа на совест дека сум можела на свет да донесам здраво бебенце, а јас сум му ја скратила можноста да живее.

Едит- Поголемо злосторство е да го родиш бебето и да го оставиш на посвојување во оваа наша мизерна држава, отколку да го абортираш.

Последна измена: 20 јануари 2017
    На Smilleeeeee и Artista им се допаѓа ова.
  8. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Jas ne mislam oti site zeni koi abortiraat namerno se kurvi ima i drugi pricini finansiski ili kako ova devojka sega ili pak tie sto gi davaat na posvojuvanje pricini ima razni zatoa nesto ne go podrzuvam abortusot oti moeto mislenje e oti zivotot pocnuva uste od zacnuvanjeto pa sega toa e toa od mene tie zeni sto gi davaat decata na posvojuvanje ili abortiraat ne go pravat toa od sto im e kejf ili od sto im e lesno i zatoa ne gi osuduvam no gi osuduvam zasto koga znaat oti moze da dojde do nesakana bremenost nekoj ne koristat zastita ne gi osuduvam tie sto pokraj toa sto koristele zastita ostanale bremeni kaj niv ova doslo neplanirano

9. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Добро @meckicka, абе кога ќе почнеш да користиш интерпункциски знаци и кирилица, за да можеме да прочитаме што пишуваш - без да ни истечат очите зјапајќи по 15 минути во екранот?

На ALISA0000, Be-yO-nCe, naturally и 15 други им се допаѓа ова.
  10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.869
    Допаѓања:
    13.505
    Јас ништо не разбрав што си напишала. А да пролисташ македонски јазик и литература, па да пишуваш. Извини, но имаш 30 и нешто години како што знам, а не знаеш да се изразиш. И јас пишувам некогаш латиница, нема да ставам запирка некаде или се случило да згрешам буква, ама мислам дека е разбирливо барем и не ги мачам другите да прочитаат.

На naturally, joy1, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.300
    Допаѓања:
    76.397
    Што убаво ја размрда темава Сара, а неа никаде ја немааа :) Може беше некој трол за да буцне малку... :)

На H.VAGA, CameliaMiller, MilaP и 3 други им се допаѓа ова.
  12. verba

verba Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    198
    Nema da navleguvam vo pravoto na abortus, premnogu razlicni mislenja procitav na poslednite 5/6 strani. Prvpat ja citam ovaa tema a me zadrza postot na Sara. Verojatno veke odlucila sto ke pravi bidejki situacijata bara brza reakcija no mene me zamisli eden drug moment. Deckoto vednas i rekol da abortira! Duso moja, po moe mislenje ako abortiras begaj od nego! Koga vo eden vakov moment toj go izbira (za nego) najlesnoto resenie kakva poddrska ocekuvas vo idnina? Ova bil moment koga ako se sakate trebalo da se izborite i za vasata ljubov i za vaseto bebence.

На ALISA0000, LivingGlam, NOVAVON и 3 други им се допаѓа ова.
  13. meckicka

meckicka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2016
    Пораки:
    1.398
    Допаѓања:
    1.337
    Eve pred nekoj den edna moja rodnina rodi vtoro dete mazot i e musliman site ja osuduvaa koga go zede za maz no se izborija jas samo kazav ako se sakaat neka se zemat ne gi osuduvam

14. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Јас секако сум на страна на жената, сум за правото на абортус и не правам разлика од случај до случај но овие двојни аршини не ми се јасни. Зошто да е нечовечки ако абортира девојка која имала секс за задоволство ама е во ред ако абортира девојка која е силувана? Бебето и во едната и во другата бременост е подеднакво невино па зошто во првиот случај се ставаш на страна на бебето а во вториот, на страна на мајката?

Викаш психата на силуваната жена е битна ама зарем е помалку битна психата на жената која би била приморана да роди дете, кое иако е зачнато консензуално, не е ни планирано ни сакано? Раѓањето на дете треба да биде резултат на љубов а не казна за мајката зошто се дрзнала да има сексуални односи кои не се со стриктна репродуктивна намена.

Последна измена: 20 јануари 2017
    На Kitten, duffi, joy1 и 15 други им се допаѓа ова.
  15. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Имаш и македонска поддршка 100% на компјутерот, а богами и точки и запирки на тастатурата.

На Pinky97, okcenzi, Someonespecial и 7 други им се допаѓа ова.
  16. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Јас Абортирав дете што ако се родеше ќе беше со посебни потреби,најтрагично што ништо не ми гарантираа докторите а на интернет тоа што го видов воопшто не ми се допаѓаше.
    Ние во Македонија немаме услови за одгледување на такви деца и заради тоа за доброто на тоа дете за доброто на наредните деца се решивме за Абортус.
    Децата во Америка со истата дијагноза како на моето бебе живеат може да кажам нормално бидејки таму се им е овозможено.
    Ако во случај го родам а претходно не знам што се случува по секако дека ќе го чувам и ќе направам се за тоа бебе.

На ALISA0000, galapce, kjukli и 11 други им се допаѓа ова.
  17. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Има девојки кои останале бремени после првиот однос со дечкото.
    Не ги ставај девојчињата во ист кош.
    Не се сите исти, иако повеќето од нив се впуштаат во авантури што резултираат со несакана бременост или СПБ.
    Лошата и ненавремена едукација си го прави своето, како и слабеењето на семејните вредности.

Имам слушнато дека гинеколозите кои вршат абортус земаат повеќе пари зошто им се рачунало како оперативен зафат.
    Не знам, можеби е шпекулација можеби вистина, но човек се лаже по пари посебно ако се помирил со тоа или пак смета дека прави некому добро.
    Сметам дека постојат гинеколози кои се имаат оградено од вршење абортус и се исклучиво против него.
    Секој со своите убедувања.
    Иако се имам изјаснето против, можам да кажам дека научив во животот никогаш да не велам "никогаш" и не ги осудувам оние кои го извршиле абортусот.
    Можеби во моментот не размислиле или мислеле дека ќе им олесни таквиот чин, но верувам дека не постои жена која барем еднаш не помислила на тоа што го направила или помислила што би се случило доколку го родила тоа бебе.
    Тоа никогаш не се заборава и до крајот на животот се смета за нешто кое не би си го опростиле.
    Нема поголема осуда од осудата кон нас самите.

Последна измена од модератор: 31 март 2017
    На kjukli, Annath, Smilleeeeee и 4 други им се допаѓа ова.
  18. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Јас знам за случај на абортус во 5 месец кој жената платила 15000 ден во државна.

19. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Муабетов е -не боли кога некој ќе не праша за нешто што не можеме да го имаме, ама први сме да се замешаме во туѓите штипки.
    Секој е одговорен за својот живот и за своите постапки. Наместо за или против абортус, повеќе би се изразила дека сум За за слободен избор на жената. Нејзината одлука ќе влијае исклучиво на нејзиниот живот па што има јас да се мешам во тоа.
    Во мој случај искрено не би знаела како би постапила, но би сакала да ми бидат отворени сите опции. Јас секогаш велам заштита пред се, би сакала да се посвети повеќе внимание на сексуалното образование на младите, навистина многу е потребно. Но и заштитата некогаш знае да потфрли (и ова го имам искусено, за среќа се заврши во ред) па правото на избор според мене мора да постои.

На Lella, Glasna, duffi и 6 други им се допаѓа ова.
  20. NOVAVON

NOVAVON Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    441
    Да сум силувана и затруднета и те како ќе си опростам, тек тогаш нема да си опростам ако го родам. Сепак се е ствар на лична перцепција. Некој неможе да си опрости да убие од немарност животно а друг се гордее што е ловџија и што има кожи од х животни што уловил таму. Банална споредба но некоја жена со непланирана бременост од х причини може по абортус да се доживее како препородена, дадена и е 2ра шанса за слободен живот и искуство да биде мудра со своето тело во интимата, или некоја по абортус може да падне во тешка депресија. Се е индивидуално. Некоја ќе се осудува а некоја ќе се мотивира дека на грешките учиме и најмудро е да не ги повторуваме.

На joy1, Dust и CameliaMiller им се допаѓа ова.