E kako ne saka,ja citam vo t.vestasko oploduvanje kako 12 g se bori za dete. Ili pa sepak go promenila mislenjeto?!?!
Во друг пост имаше пишано дека се спремала да го напушти мажот, но мајка и ја спречила. Жената не знае што пишува дефинитивно
Da ne odime off topik, jas tesko se vpustam vo "karanje"ama ona me strasno provocira so toa sto na sekoja rana samo dodava sol. I iskreno ne veruvam deka na niedna ovde i nema dadeno nikakov sovet, duri ni svoe mislenje za po bilo koja tema mi nema, samo gi napagja,vregja i omalovazuva zenite koi ne se kako NEA vo sekoja smisla....i edna recenica za temata abortus.iako imam 40 god i seuste nemam dete, DA go podrzuvam abortusot na sekoj koj po bilo koja osnova ne saka da stane roditel vo toj moment...
Нели ја научивте до сега? Ако на една тема нешто не сака не значи дека на друга тема нема да го сака . Како дува ветерот така и таа
Znaci ona gi razbira tie sto nesakaat obvrski sprema decata,no ne gi razbiraa onie sto abortiraat Aj sega de
Mnogu daleku se otide. Temava e sosema druga. Dali se poddrzuva ili ne abortus. Ne mesajte isklucitelni situacii,tuka nema NUKOJ pravo da diskutira za toa. Znaci:ABORTUS...DA ili NE...
I toa ne da ne gi razbira samo, tuku i so tolku pogrdni zborovi gi narekuva ,kosata da ti se krene... Uste da pocne i da gi kolne....Strasno !!!
Уште од почеток да кажам дека не планирам да ви морализирам во темава, ваш живот ваше право што ќе правите со него. Ја еве ќе си кажам дека сум ПРО ЛАЈФ...викајте ме пештерска, заостаната, од времето на дедо Ное ама таква сум. Додека растев гледав блиски роднини како се мачат со неплодност и веројатно тоа имало влијание врз мене. Значи ЈАС ако се најдам во ситуација на несакана бременост, би го родила детето, затоа што сметам дека ако сум спремна за секс треба да сум спремна и за последиците кои произлегуваат од него (бременост, STD, морализатори насекаде...). И да би го родила плодот/ембрионот/детето (како сакате наречете го) по секоја цена, дури и да има деформации, дури и да сум силувана...пак ќе го сакам МОЕ дете (ќе) е. Единствено не знам дали би абортирала во случај животот да ми зависи од тоа, а да ја немам поддршката на моите родители или дечкото, не од причина дека го ценам мојот живот повеќе од животот на потенцијалното бебе, туку од причина што не знам дали би имало некој да го чува. Може некој ова мислење ќе го смета за неразумно, и веројатно се во право ама затоа што јас на оваа тема се водам исклучиво од емоциите и не би можела да живеам сама со себе ако абортирам. Психата ќе ме убие. Здравје некој ден би сакала да имам најмалку 2 мои деца и сакам да посвојам барем 1. И да напоменам не ги судам оние кои што абортирале, нивен живот, нивно право не се мешам у репродуктивни органи.
Se pomesha temata radi tie sto se protiv abortus AMA vo isklucitelna situacija bi abortirale Znaci ko sto vikas ili si skroz protiv ili si za Nema tuka ama vaka ama taka
Se izvinuvam mnogu... Ne sakav da otidam tolku predaleku,ama se isprovocirav za prv pat...Sorry uste ednas... Sega da te prasam , ne te razbrav! Si ZA ili si PROTIV abortus?!?!
Ako mozis osudise napisi deka si protiv , ko ke ti skoknat ovie sto se za I glup ke te napravat i nedoraznat i detiste koe ne znae zrelo da misli.
Posto si napisala deka " edinsteveno ne bi abortirala ako zivotot ti zavisel od toa, ili bi nemala podrska od rod itd..... Nekako mnogu "ama" na obicno prasanje DA Iili NE abortus... sekoe "ama" e so razlicna tezina za razlicna zena. Jas sum ZA abortus...Megutoa dokolku eve na primer ti, bi ostanala trudna vo strasni okolnosti,bi odlucila da go rodis pi sekoja cena, nez razlika vo kolku teski uslovi bi go gledala, pa makar i po cena na sopstveniot zivot, jas bi ti dala raka i bi ti rekla SEKOJA CEST ZENO.Alal da ti e na hrabrosta i gospod da ti go prosvetli patot... No na druga koja nema da bide tolku hrabra kako tebe nema da ja osudam na "smrt". Sekoja planina so svojata tezina...
Не напишав дека би абортирала, напишав НЕ ЗНАМ за ситуацијата "ако го родам детето и притоа умрам на пораѓај или дојде до некои компликации, (а моите родители или партнерот не ме поддржувале во мојата одлука) па после да нема кој да се грижи за детето" Сепак тоа е екстремна хипотетичка ситуација до која сериозно се надевам дека нема да дојде
Читав една дистописка книга во врска со оваа тема. Имено, настанала светска војна поради абортусот, фанатизмот го достигнал врвот и се поделиле страните про лајф и про чојс. За да се склопи мир дошло до консензус дека абортус нема да има повеќе. Тие што не ги сакаат бебињата ќе ги родат, а потоа можат да ги остават пред било која врата и потоа бебето е обврска на тоа семејство. Зашто нели, човечкиот живот е скапоцен и тоа бебе секако некој ќе го згрижи. Арно ама, ние луѓето сме најчесто силни на зборови, па се случувало и бебе да биде само префрлано натаму-наваму и на крај да почине. Книгава беше дистописка, ама допре многу вистини. Јас да сум толку про лајф ќе родам можеби едно, ама и обавезно ќе посвојам. Зашто ако сум се залагала да се роди некое бебе, после ќе се осеќам дека имам и морална обврска кон некое. Или нашата грижа оди до таму да се роди, па после што со тој живот гајле ни е, не е наша одговорност? Друга работа, откако родив дете сфатив што значи целиот тој процес. Јас зашто го сакав обожавав да ги осеќам мрдањата, уживав целосно. Но можам да замислам само како би ми било да беше обратно. Не дај Боже да бев силувана, колку само секое мрднување би ме потсеќало на тоа што сум поминала, на тој монструм кој насила влегол во мене, тоа мрднување би ме потсеќало на тие гени кое можеби ги носи. Мислам дека вака теоретски кога се зборува можеме се да си кажеме, ама не можеме ни да замислиме што всушност би направиле кога би се нашле во дадена ситуација. Да поминеш навистина низ некое одвратно, насилно влегување во твоето тело, да ти прави Господ знае какви работи некој странец додека ти си беспомошна... И потоа да имаше константен потсетник за најгрозната работа што ти се случила. Јас секако сум за секој што сака да прави со своето тело. Сега само зборуваме ние мајките да не се осудуваме една со друга, секоја знае најдобро за своето дете, а од друга страна веднаш солиме памет уште пред тоа да биде донесено на свет. И баш зашто сум мајка и го сакам премногу своето дете, можам да замислам што значи да не го сакаш, да бидеш на другата страна и која тежина може тоа да го донесе. Ама и сум за зголемување на свеста за заштита, за да не дојде до тоа прво треба да се едуцираме и колку што е можно да се заштитиме. Ваква една одлука потоа може да прогонува цел живот, сите ја знаеме моќта на разорувачкото што ако..
Морам само и јас да искоментирам за ова. Боже мили уште ова го немав слушнато ни прочитано. Жената сигурно лаже по форумиве.
Iskreno se nadevam i jas deka nema da dojde... I daj boze nikogas da ne se najdes vo situacija da NEZNAES sto,kako... Pozdrav i sekoe dobro
@joy1 Значи и јас ќе одам офф. И јас го прочитав ова нејзино мислење и со оглед што ја имам читано каква мака мачи @meckicka 12години со немање дете што реално ич не е лесно,најмногу психички гледано и со оглед во каква околина живее,роднини што ги избегнуваат на празници зошто немаат деца за да си играат со на родниниве децата не ли разбирате од толку што САКА СВОЕ ДЕТЕ А НЕМОЖЕ ДА ГО ИМА и проработува обратната психологија ДА НЕ ГО ПОСАКУВА ТОА ШТО СЕГА НЕМОЖЕ ДА ГО ИМА. Не ја анализирајте/осудувајте зошто јас лично многу убаво ја разбирам и сочувствувам со неа и посакувам Бог да ја израдува во 13тата од бракот, но навистина е нечитка во одговорите и огорчена од маката па претерува со навреди. Сепак ова е форум и таа има право на глас-пишување зошто мислам дека ова на форумов и е начин да здивне од маките на секојдневието. И пред да осудите било кој неа, други кои абортирале или не би абортиреале ова за сите гласи прво потрудете се да РАЗБЕРЕТЕ. И да да се дефинирам јас сум про чојс,за абортус. И не ги осудувам нит оние што се ко мене за да , нит оние што се обратни за не. Секој има право на сопствен избор во својот живот. Девојката Сара ја посоветував како јас гледам на нејзината состојба иако како некои други тука и јас се сомневам по се дека е ТРОЛ.