Да да во тој случај да не сум дотолку верски фанатик по секоја цена да се роде и не ги осудувам и тие жени што абортираат болни децичка но сум против абортус кога жената е бремена а не е силувана и не носе болно дете за пари и за се му се наоѓа решение и моите се живееле и под кирија и се со две деца па ете се среди
Abe ti nesi protiv abortus od bilo koja pricina zena do go stori ( taka odlucila samata) ama ajde da ne te teglam za jazik....
Da ti kazam pravo srcka, kolku i da me isprovocira i iznervira meckicka , uste povekje pa nekako me iznasmeja so ovie nejzinite "stavovi" . Znam ,nema tuka nisto smesno, ama iskreno se podnasmeav denes... Dolgo vreme sum nekako depresivna, plus na odmor sum, ama ova diskusija mi dojde nekako dobro...mozda loso kje zvucam znam, ama toa e...
Па исто и јас, па уште кога ќе се јави некоја и ќе изигрува нејзин дрвен адвокат, јасно ми е како размислуваат
Пoсле 4 месеци aкo имa некoј дa гo гледa Чилимaнoв сo слични префрлaњa oд еднa нa другa нa третa темa сo тoтaлнo безвезе муaбети сo цел дa јa утепa дискусијaтa и дa гo збoрувaaт. Е пa истoтo и нa фoрумoв имaме ликoви шo пoрaди некoјa причинa сaкaaт дa се у центaрoт нa внимaниетo. Цветин бaрем имa ќaр, ем гo збoри нaрoд, ем гo стaвaaт вo тие нoвинaрските aгенции. Спојлер Тoa се истите ликoви кoи првo верувaa вo стрaнски служби, пoсле им свртеa прикaзнa зa тoa декa лидерoт им јa брaнел држaвaтa oд федерaлизaцијa, зa пред две недели дa пoчне дa изјaвувa декa тoј мнoгу нaпрaил зa aлбaнците. Пoнекoгaш се чудaм нa мoќтa нa медиумите. Буквaлнo ги шетaaт oд прикaзнa нa прикaзнa кoјa oд кoјa пoкoнтрaдиктoрнa, зa мрaчни сили и сoрoси, тaкa и oвие нa фoрум, си пoчнувaaт oд еднo, пa вртaт нa другo и нa крaј не oдгoвaрaaт, тaкa сaкaле (истo кo пoлитичaрите шo ги плaшaт сo сoрoси не идaт нa дебaти, туку ќе извреѓaaт нa прес). Не мoжеш дa не јa увидиш сличнoстa
- Јас сум машко но можам да дадам свое мислење за темата. Право на родилката е дали ќе роди или абортира, таа во себе го носи плодот 9 месеци, И има потполно право да одлучи за тоа, и никој нема право да и меша во одлуката дури ни дечкото/сопругот. (Нејзино тело-нејзина одлука) DEAL WITH IT! А што се однесува во случај на бременост при силување, јас сум за кастрација на силувачот, најмалку 20 год затвор па него нека го силуваат во затвор, и секако абортус за жртвата. И прочитав од некоја корисничка вели "абортусот е убиство" дали знаеш со овие зборови колку психички ги "дотепа" оние девојки/жени кои абортирале а сега читаат?!
Јас пак се чудам што е пострашно ко ке те силува некој дали тоа што ке останеш бремена на пример, или таа траума што ке ти остане во глава, ајде детето ке го абортираш ама траумата во глава како ке ја абортираш ,тоа се трауми за цел живот ,ок ова е веќе друга тема.
Ова повеќе ми изгледа на дебата.. Според мене секој има право на избор, како смета дека е најдобро, така нека постапува Сите немаме исто мислење за мн работи па така и за ова Сопствен избор е тоа ! Незнам што се случи со темата
А јас вака да си прашам, што е лошо во дебатирањето? Во суштина е многу корисна работа. Иначе, лик кој мисли дека плодот од силување/инцест или нивна комбинација е дар од бог, дефинитивно е лик кој не го сметам за кадарен да има право на глас. Такви ликови не смеат да одлучуваат за општествени работи.
Еве јас не сум таа која би дозволила моето дете да живее во мизерни услови за живот. Не сум од "сонувачите" кои се сигурни дека работите "ќе се средат",некогаш... Не, првин јас ќе ги средам околностите, онака како што сметам дека е доволно пристојно за да јас израснам дете. Можеби и едно, ама квалитетно со сите лагодности што овој живот ги нуди. Значи според тебе meckicka, доколку некоја жена има три деца и остане бремена по 4ти пат, не треба да абортира? И покрај тоа што веќе трите деца имаат само една соба, и покрај тоа што алиштата веќе се стари и изветвени? И покрај тоа што знаеш дека нема да имаш пари да ги пратиш на екскурзија или одмор?
Ах бе мила. Ги имам такви во комшии. Имаат три деца, во една соба живеат. И мизеруваат верувај. Дури мажот само ги направил и сега ги тепа. Греота за дечињата мили. А мечкичка мисли се што лета се јаде.
Мечкичка тоа на тебе ќе ти го оставиме. Јас сум видела дека ќе ги истепа, тоа секој родител нели може да го направи нели? А не е мое во фамилијарни работи да се мешам. И не ми изигрувај тука добра вила.
Neli ti e grev za niv neli vikas sekojdnevno gi maltretira prijavi go toa ima nadlezni za semejno nasilstvo l
Кај пишав дека ги малтретура. Мажот е таков со детско размислување и сум видела дека ќе ги истепа во двор. И темава не е за тепање или малтретирање. И не ме цитирај повеќе.