Значи дури и со законска забрана за абортус пак ќе има абортус, свесна сум за тоа, само што ќе се изведува во катастрофални услови и со можни катастрофални последици по животот на жената. Затоа не сум за законска забрана на абортусот, јас сум за подигање на сексуалната свест затоа што ни е на многу ниско ниво. Подобро да се спречи, отколку да се лечи А јас колку и да сакам да го родиш детето, дури и ако се понудам да ги плаќам сите трошкови за него, ако ти не сакаш да го родиш не можам да те принудам на ништо.
Што значи дека доаѓаме до истиот заклучок: едно е што ние сакаме, друга е реалноста. Инаку, никој не сака абортуси, никој не забременува за да абортира. Абортусот е тешка и сериозна работа, и премногу лична.
а што е со последиците од абортус...моја другарка абортираше во странство...немаше никаква подршка од партнерот,сама,оставена сама на себе, до ден денес,причината беше или сама ке те оставам,или ке останеш со мене ама прифати нејкам деца. Виде не виде абортираше, поминати години во терапии од депресија,до невидени посттрауматски патешествија,некои и рекоа иди во манастир тоа е казна треба да ја направиш...не знам,религија е едно,ама real live друго.Секој сам знае зошто,како и од која причина тоа го прави.
Не ми е јасно .. Читам неколку страни наназад , очи си извадивте меѓу себе . Се согласувам со неколку членки , подобро да го абортираш детето ( ако немаш поддршка што ќе правиш сама на улица со бебе во раце на -20 ?! ) , отколку да се измачуваш и ти и тоа невино душиче .. Сум коментирала повеќе пати на темата , не поддржувам абортуси кога се има услови за бебето да биде родено и израснато во нормални услови , ама на родителите им се шета па ајде ќе го абортираме јер не е во план . Ама ова е друго . Абортус од оправдани причини поддржувам . Подобро да се абортира отколку да се измачува дете на -20 .. Не судете . Сите кои дошле на темава имале потреба од мислење , совет .. А реално гледано , веќе никоја девојка не чека брак за да стане сексуално активна . Така да relax girls .
Од она што го пρочитав што си напишала, јас би те советувала да си го ρодиш бебетоќ зошто мислам деκа во спρотивно ќе паднеш во тешκа психичκаа можеби и физичκа состојба. Можеби ќе биде тешκо да го ρодиш тоа дете и да го гледаш но сето тоа ќе ти се исплати, веρувај ми потешκо ќе ти биде аκо го абоρтиρаш. Имам пρијателκа κоја остана бρемена со женет човеκ од дρуга ρелигија па сепаκ го ρоди. Тоа дете денес е сρедношκолκа инајголема гоρдост на мајκа си. Ти ќе го саκаш тоа дете на ниκој дρуг нема да му биде гρижа за тоа дете. Тоа што млада ќе ρодиш гледајна тоа позитивно, ќе дочеκаш и внуци и пρавнуци. Ти велам многу ќе се κаеш, а гледам го саκаш да го задρжиш. Јад κажав мое мислење, поздρав и имај убав живот.
Доколку има дозвола и се договорат со пациентот матичниот лекар може да присуствува и да го изврши пораѓајот или абортусот. Нормално во болница и со сите услови. Цената за пораѓај или абортус во државна е иста за сите а на матичниот му плаќаш колку што ке се договорите.
Joy kaj nas maticnite mozes slobodno da gi viknes. Ete na primer drugarka mi si ja vikna maticnata dr.Kamka da ja porodi,ne sakase dr.Branko sto e ginekolog vo bolnicata vo Kv da ja poraga. Inaku vo Kav ima samo eden ginekolog vo cela bolnica (sto e za sramovi) so ogled sto vo ni eden drug soseden grad nema ginekolosko odd i slobodno mozes da viknes maticen da prisustvuva,na primer na carski mora 2 doktori i najcesto nekoj od maticnite dr.Kamka,Katerina,Milena odat na pomos,zavisi koja e slobodna i koja e maticna na pacientot. I site si imaat privatni ordinacii.
Ke dobijat ili ne ne znam ama i ne rabotat skrisno zatoa sto i samata bolnica gi vika koga nema nikoj drug. Na primer bratucedka mi koga bese carski i rekoa dali moze da dojde maticnata,plus dr.Branko.Kaza koja e i i rekle deka ne mozelo taa da dojde,nemala dovolno iskustvo (sto e i vistina),tie ke viknele druga. Predhodno site rabotea kako doktori vo bolnicata ama posle toa si otvorija privatni ordinacii,kade sto vrsat samo pregledi,nikakvi drugi intervencii.
Кои се условите за нормален живот? Да речеме имам пари, куќа, итн. Ама просто не го сакам, не сакам да се посветам на него, нема да си го променам животот и ќе оставам дадилки и баби да го чуваат. Колку е тоа нормално? Како може било кој да ми каже што треба да чувствувам? Дали ти ги контролираш чувствата или постапките? На едно дете можам да не му згрешам со ниту една постапка, но недостатокот на љубов (која не постои начин свесно да ја создадеш) е доволен да има тоа дете мизерен живот. И да нема услови финансиски ќе ги создадеш ако го сакаш детето. Но нема услов што ќе те натера да бидеш добар родител, макар се' на тацна да имаш. Не познаваш деца на добро ситуирани родители кои немаат топол, семеен однос со родителите, немаат никаква семејна атмосфера, не чувствуваат блискост ниту припадност, и најчесто компензираат со материјално расфрлање? Од друга страна, не познаваш деца од многу сиромашни семејства кои за своите родители би направиле се', кои сметаат дека им е должност да заработат за домот, а не да потрошат? За мене лично најсилен фактор е дали мајката во прв ред го сака тоа дете. Ако го сака, се' друго се решава.
A kako ke sozdades finansiski uslovi , m ? Ete baras rabota , no nemas iskustvo i nikoj rabotodavec ne te prima .. I poznavam deca od mnogu siromasni semejstva . Imav soucenik , koj imase 8 brakja i sestri doma . Toj bese treto dete vo semejstvoto . Deteto bese mnogu inteligentno , fakjase sekakva rabota za da odnese parce leb doma , nie soucenicite sekogas mu pomagavme , koj sto imal od obleka pa natamu . Ako nekoj slusnese deka se bara nekade rabotnik vednas mu kazuvavme .. No , sto koga tatko mu non stop gi tepase .. Neretko doagjase so modrinki na uciliste .. Poznavam i dobro situirani familii , na koi semejstvoto im e vo prv plan . Ili nekoj dobro glumi EDIT : Vo sklop na mislenjeto pogore , koj bi te primil na rabota so malo bebe ? Jas trebase da se vrabotam pred 4 meseci , megjutoa bebeto ima sega 10 , togas imase 6 meseci . Doma , svekrvata e na rabota , majka mi isto , sestra mi i zolvata ednata raboti drugata na uciliste e , babite se vo godini, komu da ja ostavam na cuvanje za jas da rabotam ? Velis dadilka , da , ama kako da znam deka nema da mi go maltretira deteto ? Ke si igrame skriena kamera ? Sekakvi dadilki ima svedoci sme na mnogu grozni slucai ..
Јас генерализирав, не реков дека е тоа правило од кое нема отстапка, ниту ги обвинив добро ситуираните за немање семеен однос итн. Вториот дел од постот е надвор од темава, а и нема никаква врска со моето мислење. Всушност не знам ни зошто сум цитирана.
Vtoriot del od mislenjeto e za muabetot za koj ti me citirase pogore . Te citirav poradi ovoj del : " Не познаваш деца на добро ситуирани родители кои немаат топол, семеен однос со родителите, немаат никаква семејна атмосфера, не чувствуваат блискост ниту припадност, и најчесто компензираат со материјално расфрлање? Од друга страна, не познаваш деца од многу сиромашни семејства кои за своите родители би направиле се', кои сметаат дека им е должност да заработат за домот, а не да потрошат? "
Па во прашањето никаде не тврдам дека кај сите добро ситуирани е вака, или кај сите сиромашни е некако поинаку. Прашањето беше дали си видела таков и таков случај? Ако да, тоа значи дека џабе се финансиските услови ако родителот не сака да биде родител. И обратно. Поентата е дека најважен услов е жената да сака да биде мајка. Ако не сака, не треба да биде, без оглед кои се нејзините причини.
Јас лично не сум поддржувач на абортусот и цврсто стојам позади тоа дека ако еден пар не е подготвен да има дете да биде многу внимателен кога има односи. Подобро да се спречи отколку да се лечи. Процедурата не е воопшто лесна и едноставна и не знам зошто некои луѓе свесно си ги комплицираат животите можејќи да си користат заштита и потоа да немаат никакви проблеми. Нормално, доколку станува збор за прекинување на бременост од здравствени причини или прекинување бременост која е исход на некое злоставување или силување при што девојката немала избор, тогаш е во ред. Пак ќе кажам, секој си има право на избор и може да си прави што сака но според мене најдобро е да се внимава па да нема потреба од такво нешто.