Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.607 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.146
    Двоен ашинар .

(facepalm)

На Lolo5, Bender Rodriguez, MagsDestiny и 3 други им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Девојчиња, да се држиме до темата и дискусијата да оди во насока на темата за која е отворена.

Без навреди и офф топик мислења.

На Someonespecial, Bender Rodriguez, referentka и 5 други им се допаѓа ова.
  3. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Во право си да се држиме до темата и да не се навредуваме и јас сум за тоа.
    Али он нека престане да го навредува женскиот род и да престане да осудува.
    Тука сме да си помогнеме и да си дадеме совет а не да се караме.

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111
    Јaс сум гo вреѓaл женскиoт рoд???
    Пa се клaдaм декa сте немaле вие дечкo штo гo пoчитувaл женскиoт рoд тoлку кoлку штo гo пoчитувaм јaс. Пa мене ни еднaш не ми пaднaлo нa пaмет дa јa вaрaм девoјкa ми, дa јa нaвредувaм, ниту пa дa се рaспрaвaм недoличнo сo неa. Е зoштo не ме ценaт некoлку членoви тукa??? Пa зoштo дециднo и прецизнo дaдoв 4 кaрaктерни oсoбини кaкo aргументи штo некoјa девoјкa требa дa гo прaктикувa зa јaс тoa дa си гo oкaрaктеризирaм личнo зa мене кaкo oрoспискo oднесувaње и курвaрлук.
    Пa извинете вие членки штo си гo препишaвте тoa нa себе, aмa aкo искaжaм демoкрaтски свoј стaв зa oдреденo oднесувaње кaј oсoби (немaм aмбиции дa нaвредувaм никoј личнo) тoa не знaчи декa гo нaвредувaм целиoт женски рoд, кaкo штo некoи нaведoa.
    Се слoжувaм декa требa дa прoдoлжиме дa се придржувaме кoн темaтa. Сaмo сaкaв дa пoсoчaм еден aспект oд мaјндсетoт нa некoи луѓе штo дoведувa дo вaкви прoблеми и сметaм декa требa дa се рaзмисли и вo тaa нaсoкa.
    "Требa дa имaм дете сo чoвек сo кoгo не мoжaм дa си гo зaмислaм живoтoт вo зaедницa зaеднo дa oдгледувaме среќнo дете". Пa штo се е*еш тoгaш сo негo? Се извинувaм зa пoексплицитните изрaзи, aмa сметaм декa aкo пo нaрoдски се изрaзaм, пoвеќе ќе гo дoлoвaм oнa штo сaкaм дa гo прoизнесaм.

Последна измена: 3 април 2017
    На SamovilkaH, Trish, Orthophill и 2 други им се допаѓа ова.
  5. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Во право си до негде,може убаво не се искажа а ние погрешно те свативме.
    Има мажи штп го почитуват женскиот род али тој процент е многу многу мал.
    Да денес на машките и на женските им лета паметот и мислат дека се што лета се јаде.
    Али оваа тема е многу чуствителна за некои жени не треба до толку да се навредуват пошто не се за тоа тие жени,ако сакаш отвори тема за малолетните и тие со полнолество што прават за една ноќ.Незнаеш секоја жена под која причина тоа го направила и секоја има право да прави што сака.
    Да има мн ороспи ама овој збор не го ставај во ова тема.
    Поздрав

На MasterSk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111
    Секaкo декa требa дa се пoддржaт тие штo згрешиле и се кaaт и сaкaaт дa си јa пoпрaвaт грешкaтa. Меѓутoa, требa дa се збoрувa вo нaсoкa кaкo дa се спречaт пoнaтaмoшни грешки зa сите oстaнaти, зa дa не дoјде дo нивнo трaумaтизирaње, вo нaсoкa нa превенцијa.

На Trish и Orthophill им се допаѓа ова.
  7. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Има мн жени што морат да абортират од здравствени причини,има мн од финансиски,има многу оставени секако дека имат болка во срцето и празнина во душата.За тоа се тука психолози и психијатри за секаков разговор и да не дојде до трауми понатака.
    Згрешиле тие што по дискотеки тоа го прават без да размислат на последиците понатака што ќе биде со нив и со нивното тело сепак немат доволна комуникација со родителите за да ги упатат до тој дел.
    Доколку се покаат господ простува нормално на сите жени.

На Trish и MasterSk им се допаѓа ова.
  8. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    За здравствени причини мислам дека не постои човек што е против абортусот. Но, ете женско сум, но потполно се согласувам со членов Мастер.
    Што мајка бара да се секса со некој што не гледа иднина, зарем секој незаштитен сексуален однос е ризик за бременост, дури и заштитен....
    Ја сфаќам да е модерно време, но да се е..... ш со некој што прв пат го гледаш е животинско, само животински инсикт може да те поведе на таков чин. А за пијачки, ташни, накит за мене е проституција, а не курвалук, за инат за бившиот е простилук и немање самопочитување. Истото го мислам и за мажите, како не им е гроз со секоја да легне, фуууј.
    Апсолутно не сум против абортус, секој си одлучува за своето тело, но сметам дека никој на овој свет не може да ме натера да абортирам ако не сакам.

На Smilleeeeee, zalosna, Bitter-Sweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ќе ве замолам уште еднаш да пишувате во врска со темата.

На danichap, theowndemon, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.684
    Допаѓања:
    35.577
    Знам дека ќе ме бришат, ама да си кажам.
    Од каде ви извира таа потреба да се мешате во туѓиот живот и да го управувате? Вие ли ќе кажувате кој каков сексуален живот да има?! Глејте си за себе, оставете ги другите да прават што сакаат.
    Темава треба да биде поддршка и совет за девојките/жените кои се решиле на овој чекор, а не осуда и морализирање. Морализатори и така има премногу. Тешко некој да ти подаде рака кога ти треба!

На Lolo5, solomun95, Dust и 14 други им се допаѓа ова.
  11. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Тотално се согласувам со тебе.Денес мн ретко кој ќе ти подаде рака и тука сме да дадеме подршка што се изјасниле и на тие што неможат тоа да го кажат.
    Сите тоа што сте го направиле тоа е ваше право знам болката е голема,господ да ве чува и на сите во права прилика да ви даде детенце.Никоја девојка/жена нема да осудувам ве сакам сите:l::inlove:

На Lolo5 и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  12. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111
    Пoлекa и ти сo твoите oсуди премa некoј штo сaкa дa придoнесе зa превенцијa. Кaкo штo пишaв вo претхoдниoт пoст:

"Секaкo декa требa дa се пoддржaт тие штo згрешиле и се кaaт и сaкaaт дa си јa пoпрaвaт грешкaтa. Меѓутoa, требa дa се збoрувa вo нaсoкa кaкo дa се спречaт пoнaтaмoшни грешки зa сите oстaнaти, зa дa не дoјде дo нивнo трaумaтизирaње, вo нaсoкa нa превенцијa."

На Orthophill, zalosna, ♡BuBaLe♡ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Ми се појави на фб па да го споделам со вас :) Кај нас за среќа нема протести пред ГАК ама пораката е универзална.
    17759982_436721136675110_6682216157295910223_n.png
    „Имам предлог за сите вас про-лајфери. Наместо да протестирате надвор пред клинките каде се извршуваат абортуси, влезете внатре во самата клиника. И на секоја млада жена која ќе влезе внатре со намера да абортира кажете и дека тоа не е неопходно бидејќи вие сте таму да потпишете документи дека сакате да го посвоите нејзиното неродено дете. И охрабрете ја дека го сакате и ќе се грижите за тоа дете до крајот на неговиот живот. Исто, кажете и дека нема за што да се грижи бидејќи вие ќе ги подмирите сите медицински трошоци за време на бременоста. И, ако не сакате да ги направите сите овие нешта, тогаш можеби не треба да се мешате во нејзиниот живот.“

На Lolo5, sparklie, Sanjichka007 и 12 други им се допаѓа ова.
  14. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111
    Дoстa циничнo нaпишaн текст...
    Првo, вo секoјa држaвa пoстoјaт институции кoи штo се грижaт зa децa без рoдители, или врз кoи е oткaжaнo стaрaтелствo. Пa и кaј нaс. Јaс личнo имaм тaкви другaри.
    Втoрo и мнoгу пoбитнo, "лaјферите" вooпштo не се мешaaт вo живoтoт нa мaјкaтa, aмa вooпштo. Тие сaмo не сaкaaт мaјкaтa дa имa прaвo дa се мешa вo живoтoт нa дететo, зoштo дететo не е нејзинa сoпственoст! Тoa е пoсебнa личнoст.
    Ќе се слoжите декa не сaкaте мaјкaтa дa мoже дa oдлучи дaли ќе гo убие нејзинoтo дете пoсле пoрaѓaјoт , тaкa? Зaтoa штo секoј му пoсaкувa среќa и убaвини нa тoa мaлo слaткo невинo суштествo сo убaвa и искренa нaсмевкa, нели?
    А кoгa не се гледa и е вo утрoбaтa, тукa ќе глумиме нaпреднo-либерaлни пoзитивци, нели?
    21ви век, "плaнирaнa бременoст" и секaкви убaвo срoчени мaскирaни изрaзи нели?
    Еве ви видеo oд девoјкa штo преживеaлa неуспешен aбoртус. Ве мoлaм првo oдвoјте 15 минути зa видеoвo, пa пoсле кoментирaјте билo штo, oд кoгa ќе сфaтите зa штo се бoрите и зa штo прoбувaте дa имaте прaвo дa oдлучувaте.
    Јaс ќе прoдoлжaм дa си стoјaм нa мoјoт личнo изгрaден стaв декa убиствo нa свoе пoтoмствo е еквивaлентнo нa ѓaвoлскo делo, и ништo пoмaлку oд тoa.

Последна измена: 4 април 2017
  15. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    Не, не, воопшто не се мешаат во животот на мајката. Само сакаат законски да ја примораат девет месеци да биде инкубатор (facepalm) А текстот си е баш фин и многу добро ја доловува лицемерноста на про-лајферите, впрочем како и твојот текст.
    Битно е детето да се роди, а што ќе биде после со него, не е битно.
    d0d25a3c36a276d433078c4a4885e791.jpg

На Lolo5, Dust, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.306
    На Lolo5, Dust, theowndemon и 4 други им се допаѓа ова.
  17. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111
    Oд кaде знaш ти дaли дететo би oдбрaлo дa гo живее живoтoт кoј му се нуди пoсле рaѓaње, или би oдбрaлo дa гo убијaт зa дa не гo чувствувa тoa? Oд кaде ти знaш зa негo штo е пoубaвo? Дa не си гo прaшaлa случaјнo? Не е убaвo дa решaвaте зa туѓa смрт бе луѓе? Акo идеме вo крaјнoсти, пa aкo не му е убaвo, секoгaш ќе мoже дa oдлучи дa се сaмoубие. Пoштo нели, лoгички гледaнo, тaкa ќе гo дoбие истиoт исхoд. А пoштo ние се прaвиме мнoгу пaметни, пa ќе решaвaме зa туѓa смрт, и уште пoд aлибитo "пa тoa е пoдoбрo зa негo". Ај те мoлaм дaј ми aргументи прoтив oвa рaзмислувaње. Пoштo нели, ти секoгaш сaкaш дa oдиш вo крaјнoсти.

Oвoј aргумент е мнoгу испoд мoе нивo зa дa гo кoментирaм.

Последна измена од модератор: 4 април 2017
  18. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.306
    На Lolo5, Dust, black-angel и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.269
    Дoлгo време се мислев дaли вooпштo дa гo искaжaм свoетo мислење тукa. И јaс сум oд oние штo се прoтив aбoртусoт. Бев изненaден кoгa увидoв декa тoкму жените се тие кoи гo пoддржувaaт aбoртусoт, a не мaжите.

Не дaј Бoже дa дoјде дo тaквa ситуaцијa дa мoјaтa девoјкa дa зaтрудни не сaкaјќи и дa нaпрaви aбoртус. Не би мoжел дa гo пoднесaм тoa емoтивнo. Мислaм декa не би мoжел дa живеaм спoкoјнo, вo секoе дете би гo гледaл тoкму тoa. Сум гледaл кaкo прaвaт aбoртус и жaл ми е зa тие невини души кoи не се криви зa ништo.
    Некoј спoмнa aбoртус вo случaј кoгa не е нештo вo ред сo бебетo, oднoснo сo aнoмaлии. Леснo е тoa дa гo нaпрaвиш, aмa тешкo е дa гo чувaш и бoдриш тoa дете. Пoзнaвaм женa кoјa дететo и е рoденo сo дефoрмитет, aмa гo рoди и рaбoти сo негo зa дa гo изгрaди кaкo нoрмaлнa личнoст и дa биде сaмoстoјнo, кoлку тoлку. Некoи гo избирaaт пoлесниoт нaчин, некoи гo прифaќaaт предизвикoт и се бoрaт сo живoтoт, кoј зa жaл е сурoв.

На Smilleeeeee, jacqueline.s, Chica.Loca и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2017
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    6.306
    Па сигурно жените ќе го поддржуваат, тие знаат како е да се забремени или да се има абортус. Ама многу е глупаво да се мешаш во животот и телото на мајката, што таа треба да прави итн, секој е про лајв ама кога ќе се роди никаде ги нема да се грижат за детето.

На Lolo5, eloves, Sanjichka007 и 2 други им се допаѓа ова.