Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.607 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.199
    Допаѓања:
    106.238
    Ништо не е грешка, зачнувањето природна работа која настанала како соодветна последица на одредена акција, а неуспехот на абортусот би било некој вид лекарска грешка или пак природна селекција, или ( само без фрлање камења одма :!: ) виша сила, Господова работа :wasntme::nod:
    Еве, кој искусил знае - една жена со крварење во рана бременост се пријавува во гинекологија и прв коментар од докторите - Божја воља како ќе биде.. :nod:
    Темава е доста осетлива и нема точен или грешен коментар, секој со свој став според свои емоции/искуство/психа/вера/образование/желби/можности...

На Naturel, pandelka, Mr. Right и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Ме интересира, од каде дојде до овој заклучок (болдираниот дел)?

3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    @Rebecca_R Тоа го базирам врз реалноста на тоа што го имам видено, тие луѓе денес имаат здрави деца, кариери врз себе.
    Познавам доста клубови ( здруженија) каде одат такви личности со работи, со факултети, но и такви потешки случаеви каде борбата за живот е таква каква што не можеш да замислиш. Не би да навлегувам во детали, би ти препорачала да излезеш од твојот круг на пријатели и да запознаеш некој со аномалија, да направиш муабет, да не се срамиш од него и самата да си процениш, вака само можеме до сабајле да трошиме зборови. Поздрав

На zalosna и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  4. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712

Види, ти не можеш да знаеш дали јас познавам такви личности, дали јас волонтирам (или некогаш сум волонтирала) во здружение каде што возрасни личности со пропреченост се целодневно згрижени, дали можеби имам таква личност во мое блиско опкружување. Затоа и нема потреба да трошиш зборови.

Кога зборуваме за деформитети на телото, без никакви оштетувања на мозокот, правиме муабет за личности кои имаат интелигенција како и секој просечен човек. Нивниот деформитет не ги прави надпросечно интелигентни. Ниту пак некаде има такво истражување кое вели дека личности со деформитет се поинтелигентни во споредба со личностите кои немаат никаков физички недостаток. Секако тие луѓе можат да имаат и здрави деца. Истите тие луѓе завршуваат и факултет, единствено стои фактот дека нивниот живот е потежок, во смисла на ивршување на секојдневните обврски.

Но, од друга страна, доколку правиме муабет за деца кои имаат одреден синдром, тие личности и те како имаат потешкотии, дури и за извршување на наједноставни обврски.

На Baby-bubu му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MasterSk

MasterSk Активен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2016
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    111
    Е види сегa, без фрлaње кaмењa, oк, aмa aкo нaвлегувaме вo тие филoзoфии,кoгa сме кaј Гoспoдoвa рaбoтa (или плaнoт нa универзумoт-кaкo сaкaш), aбoртусoт е чистo мешaње вo Бoжјaтa вoљa.

На pandelka и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Многу грешно ме толкуваш Ребека, јас ниту еден човек не го делам дали му фали рака или нога или има одреден синдром тие се под еден ист термин аномалии.

Второ дали ти имаш или немаш такви личности за кои јас немам потреба да трошам зборови воопшто не ти посочив за тоа туку ти посочив да излезеш да видиш. Веќе твојот текст укажува дека немаш видено штом ги делиш луѓето и штом ме прашуваш од каде таков заклучок. ;)

Многу ми е жал што не се согласувам со тебе, затоа што јас го имам видено тоа и ти со ова твое мислење не можеш да ми го смениш мислењето ниту да ми го наметнеш.

И да ти кажам нешто кога ќе седнеш да правиш муабет со тие како што ги нарекуваш синдром или деформитет, кога ќе испиеш кафе, кога нема да покажеш прст кон него тогаш можеш да напишеш дали имаат просечна или натпросечна интелегенција
    Верувај има разлика од прочитан текст, факт од тоа што можеш самата да се увериш.

Меѓутоа ако сметаш дека е потребно истражување за да се утврди интелегенција нечија тогаш да те разочарам ама не е така.
    И ова не е тема на муабет, да се вратиме на темата зашто ми стаса нотификација да пишуваме за темата конкретно. Поздрав

Последна измена: 4 април 2017
    На Βικτωρία му/ѝ се допаѓа ова.
  7. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    (izvinete za latinica od tel.sum)mislam deka e vreme da prestaneme da osuduvate zeni/devojki koi se reshile na takov cekor oni si znat zashto toa go napravile I kakva Im e na niv bolkata.Treba da prestanat karanicite I mislenjata trebalo netrebalo.SIte si kazavme mislenje I tolku ostaj te gi tie shto imat bolka vo dushata ostajte gi da si kazat shto pominale,Ali posle vakvi osudi ne veruvam deka nekoja bi si ja kazala svojata prikazna.

На Lolo5, Indiegurl, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    @buba4e89 ама како тоа синдром и недостаток на рака ги ставаш под ист термин: аномалии?

Па дали ти си седнала да пиеш кафе со личност која има Даунов синдром? Јас да, пријателка има постар брат кој има Даунов синдром и ништо не може да направи сам. Пример тој не разбира како да пушти топла а како ладна вода. Има потреба да објаснувам понатаму?

9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Ако јас почнам да ти набројувам со кој имам пиено кафе гледам дека залудно ќе си го потрошам времето, сама ако не процениш џабе. ( п.с. тој ако не разбира одредени нешта не значи дека нема интелегенција ;) )
    Пријатна вечер Ребека и следен пат не чекај јас да пишам нешто има и други членки. :*

10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.366
    Муабетиве ме потсетија дека имаме тема за лицата со посебни потреби и нивните права.
    И јас ја имам посетувано и имам споделувано искуства. Ставовите, мислењата и искуствата со лицата со посебни потреби можат да се споделат во таа тема.

Да се задржиме на темата абортус без офф топици.

На Nausicaa, zalosna, Someonespecial и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712

Излишно е да се дискутира со тебе, како да појаснам дека конкретно во случајот личноста не разбира која вода е топла а која е ладна? Тој не умее сам да отиде во тоалет, за каква интелигенција зборуваш, жити се?

На Kitten и kukla21 им се допаѓа ова.
  12. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    13.307
    @buba4e89 молим те кажи ми како тоа дете со церебрална парализа можеш да кажеш дека има надпросечна интелегенција кога не е способно да ги изврши најосновните работи како самостојно јадење, пиење, бањање...?! Не споредувај синдроми, неразвиен екстремитет или некои потешки како церебрална и не знам кои други.. Сосема се различни!

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.227
    Допаѓања:
    56.914

Па и не баш. Ако си верник, ќе сфатиш дека не можеш да се мешаш во Божјата волја. Затоа се без врска сите тие аргументи во стил "зарем вашиот Бог е толку суров да испрати неродени души во пеколот?" :D
    Ама тоа може да го рече човек што има само површни сфаќања за тоа како луѓето веруваат, па под дифолт ги става во категорија глупави личности од понизок вид, кои не размислуваат со своја глава.

Бог ни дал слободна волја. Одлуката за абортус е дел од таа слободна волја. Нашата слободна волја не пречи на Божјиот план во никој случај. Ама е исто толку товар колку што е и слобода.

Моето мислење е дека жените треба да имаат слобода да си ја изразуваат своето право на избор, ама на абортусот во никој случај не треба да се пристапува со наивни размислувања како "тоа е само фетус". Ете го примерот погоре на човек што требало да биде абортиран (и покрај тоа што се работело за абортус во доцна бременост што сега не е дозволен, примерот си стои) - тоа барем малку, малкучка треба да не’ натера да размислиме. За многу сериозна одлука се работи. И само тие кои ја донеле знаат колку тешко ја донеле. Да не ја релативизираме.

На buba4e89, ♡BuBaLe♡ и danichap им се допаѓа ова.
  14. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Секако дека поддржувам абортус, но не затоа што сум многу загрижена за нечие право на избор, туку затоа што навистина е потребна контрола кој све раѓа деца и ги одгледува. Денешницава е хаос. Не дека абортусот во актуелнава примена сам по себе познава селекција, ама сепак подобро со него, отколку без.

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.684
    Допаѓања:
    35.577
    Постојат мал милион ситуации кога може да дојде до несакана бременост, тоа не значи дека партнерите биле неодговорни. Ама ај... вие се знаете :^) Без генерализации, плс

На Lolo5, eloves, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  16. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Абе, баш така. Обично тој што знае се, мисли дека и другите немаат проблем да разберат, па си вика да не се замара да објаснува нашироко. Ама ете, прави грешка.

17. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.831
    Допаѓања:
    58.065
    Здраво. Би ве замолила доколку некој има точни информации да ми каже колку чини абортусот во приватните клиники?

18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.745
    Допаѓања:
    145.185
    9000 денари Систина.

На lost123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lost123

lost123 Форумски идол