Го имам изгледано пред неколку години. И малку расчисти со фактите. Во која недела мајка ѝ абортирала? М?
Jas utre treba da odam pred komisija.Moze li nekoj da mi kaze sto se slucuva tamu kako se odviva procedurata?
пред некој ден бев во болница, и една жена сакаше да прави абортус во 11та недела, и докторите се бунеа, дека ќе им прави проблем пред комисија. мислам дека ја пуштија на второ степена комисија да одлучи. ќе пишат подоцна девојките, ама мислам и да се прави, нема да е едноставно.
Zdravo devojki Bremena sum 4-5 nedeli I sakam da abortiram oti imam 3 golemi decinja...Bidejki prv pat bi abotrirala Ne GI znam procedurite,citam po net imalo zakan pun so mrcvarenja Te zakazuvanje od strana na maticen pa konsultacija so psihijatar... Ako saka nekoja clenka koja skoro abortirala da mi ja kaze kompletnata i realna procedura ide vikend I picna panika da me faca,inace vcera bev na ginekolog mi potvrdi deka sum 4 nedeli samo mnogu e rano za bilo sto I da vidam so matiniot so kako... Vi blagodaram
Јас случајно знам како е приватно (додека лежев на цтг спремаа една за абортус). прво се оди кај нивен психијатар-психолог , да даде зелено светло и потоа те спремаат. Инаку причината за абортус според мене е банална. Што ако имаш 3 големи деца!? Размисли уште еднаш. Ако ти е само таа причина не вреди..
@ana@@123 Ако сакаш во државна треба матичниот упат да ти даде, таму те прегледуваат, поднесуваш барање за абортус и ти закажуваат термин. Мислам дека не е иста процедурата во сите болници, ама ако си убедена дека ќе аб. никој не може да те премисли.
Да ако имаш опасни врски за тоа. Знам една абортираше во 5ти месец, прво и го умртвија плодот.. боље да не кажувам и како. Па наредниот ден со провокации за болки го раѓаше. Баш тие три големи дечиња ке го исчуваат малото, нема да осетите дека имате уште едно детенце А после ке се гордее тоа најмало детенце на тебе за храбрата одлука, размисли уште еднаш... јас бар да сум ако имам услови за да го чувам би родила... сепак одлуката е твоја.. инаку најдобро би ти објаснил матичниот гинеколог за процедурата..
Oф кoлку тешкa oдлукa .. Пoрaди тoa штo oвa ќе биде мaлечкo ќе ви внесе нoвa свежинa и неизмернa рaдoст вo дoмoт a е гoлем блaгoслoв. Рaзгoвaрaј сo пaртнерoт и брзo дoнесете кoнечнa oдлукa бидејќи прoблемaтични и трaумaтични мoжaт дa бидaт aбoртусите вo пooдминaтa бременoст.
Normalno li e posle abortus da ne Se krvari voopsto eventualno nekolku kapki samo krv? Malku mi ezivo nema nisto...
Абортус не поддржувам, освен кога има медицинска основа за тоа. Денес многу голем број жени го користат како контрацепција. И абортусот не ме лути толку колку што ме лути неинформираноста. Толку многу начинк на контрацепција има во денешно време, па оние што навистина не сакаат бебе имаат голем избор на заштита. Апчиња, кондоми....ама послатко е да не се мачиш. Другарка ми рече...ама он не е глуп, се трга на време....и на крај оп мора да се чисти зошто шеќерот и е висок и има ризик за неа и плодот нормално. Нема да зборам за ризик дека после тоа може да има проблем со зачнување, зошто не е докажано. Ама и самиот абортус си носи ризици за здравјето. Зошто нели сите различно реагираме. Исто така, мајките кои имаат ќерки, сметам дека треба да ги едуцираат уште на помала возраст, сексот не треба да е табу тема. Сепак, секој со свое мислење.
Здраво феминки Дали некој може да ми даде препораки и информации за приватни гинеколози, гинеколошки ординации, клиники... во Охрид или евентуално Скопје. Не сум со постојано живеалиште во Македонија така да немам осигурување, па затоа барам добра приватна ординација, како и да е ќе се потрудам веднаш утре ако можам да си средам здравствено осигурување, бидејќи ова беше сосем непланирано. Како оди процедурата на приватно? Колку би била цената од прилика? Чекам да добијам, но веќе 5 или 7 ден ми касни (погрешно сум го пресметала претходниот циклус и малку ми се помешаа работите, па не се сеќавам точно). Значи сеуште незнам дали сум бремена, денес си купив тест за бременост, утре ќе си ја пробам среќата, но некако ми е страв да не испадне негативен па да не е точен, во случај ако не добијам не сакам да одолговлекувам, сакам да проверам на гинеколог за да сум 100% сигурна. Стварно не верувам дека би можела да сум бремена, бидејќи имавме заштитен однос со мојот партнер ама не ми касни толку многу обично . Си имав типични пмс симптоми, но менструација никаде. Обично циклусот ми трае од 30 до 35 дена (се случувало и до 40), секој месец различно. Денес ми е 40-тиот ден од циклусот, обично можам да си предвидам ден пред да добијам, зашто чувствувам болка во јајниците. Вчера имав некоја не баш изразена болка во јајниците, ама денес ништо. Исто така пијам редовно хербален чај за хормонски баланс, што тоа ми го скратува циклусот, но овој месец експериментирав нешто па се надевам дека е од тоа. Ќе ве замолам без коментари од типот каде е партнерот во приказната и што мисли тој (не сум тинејџерка, во брак сум и ова е наша заедничка одлука) и дали размислив добро, бидејќи да размислив добро. Прашувам за информации не за совети. Се надевам дека некој ќе може да ми помогне, фала ви однапред!