Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.607 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.430
    јас имав спонатан во 5 та недела и ме правеа киретажа со целосна.
    тоа чекање само да се исфрли ми е малтретирање и ризик

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.015
    Допаѓања:
    81.354
    И јас мислам дека тоа го прават за само да го одолговлечат целиот процес и да изминат неделите предвидени за абортус. Тоа не е во ред затоа што пред сè се обидуваат да се вмешаат во нечија интима и да реметат нечии планови.
    Исто одолговлекуваат и со оние советувањата со психолози, не сум упатена, но мислам дека имаше и некоја таква процедура пред да абортираш, а со тоа одолговлекување се зголемуваат неделите и си носи свои ризици.
    Според мене ова натегање е еден вид наметнување и е многу погрешен чекор, затоа што ако да речеме јас сум решила да абортирам, не постои никој освен мене и мојот партнер (ако го имам) кој би го гледала како потпора или советник дури сум во процес на размислување за што понатаму.
    И сето тоа одолговлекување е уште една причина за оние кои сакаат да абортираат да се решат да одат на абортус во сомнителна ординација со сомнителни услови.

На theowndemon, Dust, *Amethyst* и 6 други им се допаѓа ова.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Има, префвидено по закон, па 3 дена чекање после советувањето, па глупости |(
    Барем законот е така...

На Lolo5, theowndemon, Gosh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.430
    за приватните ова не важи

На Mishela и DAngel им се допаѓа ова.
  5. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.015
    Допаѓања:
    81.354
    Морам да признаам, навистина „добра“ тактика за да се развлече процесот за да речат дека „12та/13та недела си, веќе е ризично да се интервенира“, роди си го.
    Жалното е што така манипулираат најчесто со помлади девојки.

На Lolo5, theowndemon, YoungandBeautiful и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Privatnite ama privatnite naplakaat okolu 20000 dem ako ne se lazam

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.430
    9000

На Lavica2602 и Dust им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    @Mishela затоа е воведен законот, како мерка за зголемување на наталитетот. Не е ни јавна тајна тоа, општо познато е.
    Има по интернет приказни за жени што носеле мртви плодови затоа што било над 12 недела, па морале преку комисија да поминат за да утврди дека мора да абортира. А комисија се еднаш неделно состанува. Трагедии е законот, се надевам ќе го ревидираат :x не за џабе се протестираше кога го донесоа

На Lolo5, theowndemon, Dust и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Овој закон за абортус е одвратен. Реалниот живот не е серија, па ајде ќе ја потапкаме пациентката по рамо, ќе го најдеме таткото и ќе се роди љубов помеѓу нив, ќе најдат работа и сите ќе се среќни и задоволни.

Во врска со напишаното во спојлер, не сум учествувала директно, па затоа и не можам да тврдам, ама ја знам дека откако ќе се утврди дека плодот е мртов, нема потреба од комисија, туку веднаш се започнува со процесот.

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Za nameren abortus ima potreba od komisija ako zenata e vo vtoroto tromesecie od bremenosta oti ako bebeto e zivo treba prvo da se usmrti pa posle se davaat lekovi za inducirano poroduvanje i mnogu e potreslo i tie slucaevi odat na komisija jas pred nekolku god bev svedok na takov abortus

11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Читав сега, над 10та недела требало комисија.
    http://prizma.birn.eu.com/мк/стории...-абортус-зошто-плодот-ќе-експлодираше-во-мене
    http://tocka.com.mk/vesti/197069/intervju
    Можеби сега се опуштиле малку, ама на почетокот дефинитивно така било. Од страв да не ги казнат заради неспроведување на законот ги праќале на комисија.

12. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Баш чудно, јас сум сигурна дека штом се утврди дека плодот е мртов, бремената жена веднаш останува во болница и ставаат провокација.

Не сум го читала целиот закон, ама речиси сум сигурна дека не е потребна комисија за да се изврши потребната процедура (операција) за отстранување на мртов плод.

Сепак, на сите ни е јасно какво е здравството во оваа држава, и тука на форумот сум прочитала еден куп негативни искуства, па не сум изненадена.

На Lolo5, theowndemon и DAngel им се допаѓа ова.
  13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    @Rebecca_R и јас мислам дека не е до законот туку до здравството наше и неодговорноста на лекарите.

На theowndemon и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  14. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    За мртов плод или спонтан абортус не се чека на комисија, туку веднаш се чисте, ниеден доктор не ризикува да чека затоа што нема ни потреба. За насилен абортус се чека 3 дена откако ќе поднесеш барање.

На Snow white му/ѝ се допаѓа ова.
  15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.378
    Мислам дека комисија се чека за живо бебенце но со аномалии...да се потврди дијагноза.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Како не важи на приватно? Освен ако не е спонтан, процедурата е секаде иста.

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.430
    во Систина ете не е
    знам по братудечка ми
    дента отиде на преглед,разговараше со социјален работник таму и утредента се чистеше

18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Еве @DAngel пишала дека над 10 недела треба комисија. И разговор со социјален работник е дел од законот, сепак не прават дојдов јас ајде да завршиме работа.

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.430
    ама јас не зборував за абортус во висока бременост.Туку за абортус во првите 3-4 недели

социјалниот работник ја прашал иначе само каде работи и која е причината за абортус.Ништо друго.Потпишала документ.

20. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.015
    Допаѓања:
    81.354
    Јас имам читано дека исто и цената на зафатот зависи од неделата во која е извршен, дали во многу рана недела или подоцна. И под подоцна не мислам на некоја 15-20 недела, туку околу 10-12, до кога е и дозволено.

А мислам дека и во Систина конкретно има советувања со психолози и постапката се одолговлекува неколку денови. Не сум сигурна за ова и можеби варира од случај до случај.