Сигурно знам анатомија подобро од тебе, и кажав што имав да кажам, без да „одбегнам“ ништо Врати се горе и прочитај што напишав, потоа седни и ако немаш друга работа подетално пребарувај од овластени медицински сајтови (на пример, NEJM и сличните), па прочитај и сама. Ама, кога некој при очи не сака да прогледа, ти и до утре ќе продолжиш да ме демантираш, а мене тоа на никаков начин не ме засега, бидејќи јас доволно добро сум запознаена што, кога и како се случува. Продолжи да си живееш со ставови за убиства и слично, твое си е.
Абе многу такви како тебе убедени еден ден ги отвориле очите за некои работи,како на пример докторот од видеото од ехото од аборус.Поздрав и секое добро.
Јас веќе не знам што се случува тука. Откако сум ти одговорила изменуваш и ставаш видеа, некој модератор моето погорно мислење го изменил иако нигде немаше пишано ни навреда ни провокација, а твоите пецкања како "срцка, докторке, многу како тебе" стојат, и патем штом не чита модератор може да ми одговори зошто ми изменуваат само мои мислења? На тебе повеќе немам што да ти кажам, штом мислиш дека фетус кој не минал ни прво тромесечие има способност да мисли и бега, ме остави без понатамошен коментар за дискусија.
Не реков дека мисли каде прочита тоа....туку рефлексите му работат и се потргнува кога се обидуваат да го абортираат и ја отвара устата. Очигледно не ни сакаш да го видиш тоа што го пракам а сакаш да одговараш.Така да од мене толку. @Snow-Star https://mk.m.wikipedia.org/wiki/Човечко_срце Срцето е мускулест ОРГАН.
Jas sega na ova ke dodam samo edno mojata sestra sakase da go abortira prvoto dete za da može da grade kariera no jas ja ubediv da ne go abortira i sega si imam prekrasno vnuce od 4,5 god za tretoto dete isto sakase da go abortira koga dozna oti e bremena isto sakase da go abortira no jas ja ubediv da ne go abortira i ete vo januari zdravje bože ke si imam uste edno vnuce na tie sto se za abortus ot dali vaka bi postapuvale ako i vo nivnata familija nekoja ostane neplanirano bremena bi ja sovetuvale da abortira ili bi se potrudile da i pomognat da ja ubedat da go zadrže bebeto.kako bi postapile vo vakvi situaciji kako mojata
Нејзино тело - нејзина одлука. Нема што јас да убедувам некого дали да абортира или не. Таа што ќе го роди ќе го рани леб, а не јас. Аналогно на тоа, немам право да навлегувам во нечија интима и да убедувам или да наметнувам мој став и мислење. Родителите треба да одлучат, а од страна некој може само да советува, а не и да си зема залет некому да му крои планови за фамилија.
И сестра, и мајка, и најдобра дргарка да ми е, нема шанси да земам таква одговорност и да се мешам во туѓ живот. После ако абортира јас да бидам крива зошто сум ја убедила да абортира, а таа го сакала бебето...или...ако го роди пак јас да сум крива зошто сум ја убедила да го роди, а таа сака кариера да гради. Сама бебето не го зачнала. Има партнер, па или со него нека разговара, или сама нека одлучи со оглед на тоа дека бебето ќе се развива во нејзиното тело. Секоја е свесна за финаниската состојба дома, за здравјето и нервите, за блискоста со партнерот, па дури некоја блиска личност и да ме моли за мислење, ќе се воздржам да си земам беља на глава....а не па сама неповикана да солам памет за олку чувствителна тема.
Многу убо пишите. Дане сакавте вас да ве абортираат мајките? Не сум да се расправам само пазите како ги учите на какво влијание девојките. Ако ја зафркните да абортира и после не може да има други деца вие како ќе и помогните после?
Убаво што се наоѓа по некој секогаш да проповеда. Како тоа ние ако ја зафркнеме да абортира? Бара совет секоја од нас и кажува, а дали ќе го прифати или не тоа е нејзино. Сама бебето не го направила и со партнерот може да си се советува. Медицината е толку напредна што тоа ако абортира и реченицата " што ако после не можеш деца да имаш" треба да ја исфрлите од употреба. Најлесно е да кажете роди, а размислувате со главите дека не е работава само да се роди. Тоа дете што ќе се роди, треба и да се гледа. Од ваквите кои се против абортусот и од петни жили се обидуваат некого да навредат многу деца страдаат. Ќе ги родат ќе ги дадат на посвојување и после они нека му ја мислат. Да не зборувам за оние кои се по 4 деца, а немаат вода во очи едвај врзуваат крај со крај ама нели децата се најголемо богатство..
За вас поубо е да го нема да не е сиромашно. Сиромашните не се луѓе. Му негирате можноста да биде човек, може ќе стане попаметно поуспешно од сите ние. Најпаметните луѓе биле родени во фамилии со многу деца и тие немале,се снаоѓале.
Никој не вика дека сиромашните луѓе , не се луѓе. Секогаш постоеле класни разлики и ќе постојат. Мене ми е жал за тие деца кои што се по 3-4, а семејството едвај преживува, не знам за тебе. Не знам јас имам други гледишта за животот. Утре и јас кој ќе имам дете сакам да можам да му овозможам се во животот, а не да немам леб да му дадам да јадам ама битно е родено.
Зошто да жалиш фамилии кои имаат 3-4 деца, а се со малку финансиски средства? На прво место е здравјето, а парите се минлива работа. Ако денес имаш финансиски средства и можеш да му овозможиш се на детето, тоа не значи дека и утре ќе имаш пари. Секој родител се бори да му овозможи се на своето дете. Јас попрво би била во среќен брак со 3-4 деца, а со многу малку финансиски средства отколку да бидам со некое богаташко лигле и да имаме едно дете. Секоја чест за сите кои се против абортусот, сите девојки кои се соочуваат со непланирана бременост нека не избрзуваат. Подобро разговарајте со партнерот и со родителите, сигурно ќе ве подржат да донесете правилна одлука и да се роди уште едно бебенце, а кога за прв пат ќе го гушнете ќе знаете дека правилна одлука сте донеле.
Ако почнеме со тоа што ако ќе треба до утре да пишуваме. Нормално дека на прво место е здравјето никој не го оспорува тоа ама мислам дека не е тоа тема на разговор. Познавам семејство што има две деца кои почесто се гладни и тажни отколку што се најадени и среќни. Семејството доби и трето дете и сега живеат во уште поголема сиромаштија. Тие деца затоа што не се хранети здраво, не живеат во нормална средина и нормално едното е болно. Сакаш да ми кажеш дека во ред е и третото дете што го родила? Знаеле во каква состојба се. Знаеле дека не можат да ги гледаат и тие што ги имаат, а не за уште едно. Извини ама за мене не е во ред. Не сум тип кој гледа само за моментот, размислувам и за иднината малце.
Никогаш нема да ги разберам срцепарателните муабети дека се' ќе се смени откако бебето ќе се роди. Не, ништо нема да се смени. Од мал милион причини зошто жената сака да абортира, еве ќе опфатам еден дел. За период од 9 месеци, пари од небо нема да паднат. Небитно дали само едниот родител е вработен и зема минимална плата, дали парот веќе има 2 деца, дали парот е заглавен во кредити, нема кров над глава или неколку генерации делат една кујна итн. Доколку мајката е сама, таткото нема магично да се врати. Од првиот момент кога една жена ќе почне да размислува за абортус, значи дека има доволно добра причина за тоа. Доколку абортусот е опција, тогаш ситуацијата е сериозна и воопшто не е битно која е причината. А како мислиш дека 6-члено семејство ќе го зачува здравјето? Отвори ги темите за бремени жени и бебиња, види колку пари се потребни за да се следи бременоста, потоа колку пари се потребни за памперси и АД (доколку има потреба), облека, после неколку години училиште итн. Кога ќе дојде време за факултет, покрај ниската партиципација, земи ги во обзир сите други трошоци, меѓу кои и стан, доколку не е од Скопје (или друг град во кој има факултет). Сигурно заборавам многу работи, ама ајде да спомнам и соба за секое дете или барем две соби каде женските деца ќе може на раат да се пресоблечат. Да не должам, една настинка чини 1000 денари, доколку имаш среќа да настинеш до кај 15-ти во месецот, јер после тоа не можеш да купиш антибиотик кој паѓа на товар на ФЗОМ. Среќа и сиромаштија не одат под рака.
Значи само богаташите имаат екстра право да раѓаат, труднициве нека напраат пресметка пред време до свадбата на нероденото дете, ако немаат нека абортираат пиша некој погоре денес имаш, утре не и обратно, колку познати артисти се родиле сиромашни па постигнале многу и оставиле белег
Возрасен човек кој размислува рационално првин ќе се преиспита дали е спремен и способен да биде родител. Јас како личност која има чувства, не би сакала да гледам како моето дете расте во мизерни услови. Точно е дека денес имаш- утре не, ама во старт да упропастиш нечиј живот? Јас нема да го направам тоа, немам толкава храброст. Не верувам дека коцките ќе се наместат сами од себе.