Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.607 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Moe mislenje za ova e samo ona I nejzinata familija I deckoto Ili mazot I nez treba da odlucat dali ona da abortira ili da go zadrze ili da go dade bebeto na posvojuvanje taa e individualna odluka a nie ovde moze da debatirame na taa tema ehee oti nekoj se za a nekoj kako mene protiv abortusot

2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.355
    Допаѓања:
    286.409
    Па да, ние може да си имаме став ЗА-ПРОТИВ, но нејзина одлука си е и она најдобро си ги знае околностите. Затоа не не´ праша дали да абортира и не побара совети за други алтернативи туку постави сосема друго прашање.

На Lolo5, CameliaMiller, *Amethyst* и 12 други им се допаѓа ова.
  3. Anastasia1

Anastasia1 Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2017
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    12
    Sakav samo nekoj sto pominal niz seto ova da mi spodelit iskustvo oti pokraj ogromnata bolka, custvoto na vina i golemata depresija vo koja sum vlezena imam i eden golem strav kako ke pominam niz toa i sto ke mi bidit posle toa...mi e prva bremenost i da ne sum maloletna imam veke 26 godini i veruvajte mi deka imam misleno na sekoj mozen nacin za posledno da mi e ova ! Ama nemam drug izlez!

4. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.858
    Допаѓања:
    22.258
    Партнерот знае ли? Што вели тој

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  5. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    Нема потреба за страв душо, ќе помине, верувај.

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Не мислите пoнекoгaш декa секoј пишувa oнoлку кoлку штo сaкa дa знaеме :^)

На BabyStyle, CameliaMiller, *Amethyst* и 8 други им се допаѓа ова.
  7. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    3.604
    Милa кoгa сaкaш дa oстaниш мнoгу е тешкo психaтa те уништувa и мнoгу е тешкo a кoгa не сaкaш дa oстaниш бременa oдмa ќе се фaти кaкo зa бељa aмa незнaм кaквa ти е ситуaцијaтa aкo си билa вo врaкa дoлгa и aкo те сaкa тoј штo oстaнa бременa немa дa aбoртирaш незнaм кaквa е рaбoтaтa.
    Јaс дa сум нa твoе местo aкo гo сaкaм дечкoтo или сoпругoт и дa ми вели aбoртирaј јaс немa дa гo пoслушaм ќе се избoрaм и низ се ќе пoминaм и ќе гo рoдaм кaкo првo рoдителите мoжи ќе бидaт прoтив ќе викaт ќе се лутaт пa и ќе.се преселaм нa другo местo и кoгa ќе се рoди бебетo се ќе се смени се ќе зaбoрaвaт милa мнoгу случки знaм дури еднa мaкедoнкa зaoди сo другa верa рoдителите беa мнoгу прoтив дури не се гледaјa еднa гoдинa aмa кoгa дoјде внучетo кoгa гo видoјa се зaбoрaвијa.
    Пaк ќе пишaм незнaм кaквa ти е ситуaцијaтa кaжи aкo мoжиш пa ќе дaјме мислење милa oвa штo гo пишaв oд срце ти кaжувaм
    Денес еднa случкa ме oрaшувa еден гoспoдин дaли сум мaженa дaли имaм дечињa јoлку сум вo брaк и ми викa 99% е oд психaтa ќе биди јaс 8 гoдини немaв јaс тaкa oстaнaв тoлку неубo ми пaднa незнaм дa беше женa aјде де aмa oвoј мaж и нaд 55 гoд .
    Тaкa милa мoе мислење сегa рaзмисли

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Anastasia1

Anastasia1 Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2017
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    12
    Fala vi na site za celata podrska i zborovi...sega sakav da ve prasa citav i za efni apcinja za abort i najdov eden ginekolog vo tetovo koj gi koristit..bile 2 apcinja koi se stavat vaginalno..nekoj iskustvo ili informacija okolu toa ?

9. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Ne bi ti preporacala da gi pies tie apcinja moze steta da si napraves samo

Последна измена од модератор: 22 октомври 2017
    На Lara 27 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. korisnichka

korisnichka Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    Не си мала, ти си знаеш. Не си комплицирај додатно. Абортусот не е нелегален во РМ, така што најдобро е да си побараш помош од лекар. Ако немаш матичен гинеколог, обрати се кај твојот матичен лекар од општа пракса. Навистина ми е жал што мораш да поминеш низ сето ова.

11. Anastasia1

Anastasia1 Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2017
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    12
    Da da bes doktor sekako deka ne zemam nisto of svoja raka i taka vo panika sum..mislev ginekolog gi davase ovie pa mislev da ne se pomalku stetni za mene..otkolku ona so kirteza se plasa da ne mi se ostetit nesto vnatre da ne moza posle pak da ostana bremena :(

12. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.016
    Допаѓања:
    81.357
    Во Македонија се уште не се практикува абортус преку таблети, колку што сум информирана.
    Консултирај се со твојот матичен гинеколог задолжително и немој да си ставаш црни мисли во глава.

13. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Ne se legalni vo mk skoro edna od takvi tableti ke umrese

14. Lara 27

Lara 27 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    1.235
    Допаѓања:
    3.604
    Дa пoвеќе ќе си нaштетиш сo тaблети
    Акo прaвиш oди нa чистење нa бoлницa сo aнaстезијa и зaвршенa рaбoтa aкo сaкaш тoлку дa aбoртирaш aмa јс не сум зa aбoртус имaш време рaзмисли збoрни и пресечи

На korisnichka и Meckicja им се допаѓа ова.
  15. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.058
    Допаѓања:
    6.548
    Сосема си во право, ама таа беше скоро 25+ или 30та недела.
    Девојчето само што влегува во втори месец.
    Само консултација со доктор @Anastasia1. Не сум слушнала од некој близок да користел вакви апчиња. Имало повеќе членки кои правеле абортус со класична киретажа, но дека доаѓаат само за совет во оваа тема, потоа изчезнуваат.
    Не верувам да ти врати некоја со искуство. sry

16. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    955
    Мене ми дадоа во 3ти месец поради прекин на ср. акција. Ама јас не сум во Мк.
    Еднаш на мк. тел. слушав изјава на доктор дека во Мк. не се користат бидејќи тие лекови не се регистрирани ама сепак некои гинеколози ги препишувале. Инаку е најдобра опција зошто не се оштетува ендометриумот.
    Се ставаат ваг. или се пијат. Мене ми рекоа да ги пијам. Може да дојде до компликации: обилно крварење и сл. и плус да не се исчисти матката како што треба и да мора сепак киретажа. Мене лично ми беше страв, дека ми беше ново, ама знаев дека докторката е многу искусна и можам да и верувам. А и блиски сме со неа па и денот бевме во контакт. Ми понуди да отидам во болница да ми дадат инфузија за да ми ги намали болките, ама издржав и со апчиња протов болки. Ако се нафатиш на ова, моја препорака ти е да најдеш стварно искусен доктор на кој можеш да му веруваш и со кој можеш да бидеш во контакт. По можност од клиника, ако се искомплицира нешто да бидеш тамо под негов надзор. Во секој случај среќно.

На Momichka и Dust им се допаѓа ова.
  17. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.858
    Допаѓања:
    22.258
    Нема ништо да оштетат, секако ако докторот е иакусен и пред тоа ти стави апчиња вагинално за да се отвориш и да се одлепи плодот. Бидејќи секако потаму во животот планираш да основаш семејство.
    3пати ми праеле киретажа па еве пак сум трудна.

18. Anastasia1

Anastasia1 Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2017
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    12
    Navistina nemam zborovi kako da vi se blagodara za seta ova podrska sto mi e davate...inace misla deka ke poluda! Vi blagidaram mnogu...drugata nedela ke oda na ginekolog pa ke vi pisa kako bilo...

На Lolo5, *Amethyst*, monik55 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. korisnichka

korisnichka Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    Како и да е, ти најдобро знаеш. Ај, со Господ и Богородица.

20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Девојчето побара само совет а не праша дали да абортира или не.
    Дали знае момчето или не чим дошло до ова нее ни битно тоа.
    Постојат различни причина зашто мора да ја прекине бременоста и најдобро она ќе одлучи
    По тоа што истиот пост го прочитав по неколку форуми верувам дека не и е сеедно и е уплашена ама ако мора нека го направи тоа и ич да несе мисли.

На Lolo5, Anastasia1, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.