Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.607 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.870
    Допаѓања:
    19.582
    Ви благодарам за информациите . Тешка одлука , но одлучив.

На ❤️Sneze❤️ и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.437
    мислам прво дека ке зборуваш со социјален работник.Ке наведеш причина зошто сакас да абортираш,ке потпишеш.Со целосна анестезија и истиот ден си дома.

3. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.122
    Како бе истиот ден дома? Не сум доктор побогу, ама мислев дека после ваква интервенција, се одлежува барем ден.

@Justicija Пиши ми во лп ако ти треба помош околу ова. Би кај мои луѓе да те пратам.

4. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Да истиот ден ги пуштаат лежиш саат два и те пуштат дома да одмараш ,дават рецепти за лекови и толку

На Justicija и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.437
    не се лежи сем ако нема компликации

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.997
    Допаѓања:
    123.760
    Јас утредента на работа бев.Те пуштаат за 2,3 саати.

На Lolo5 и Justicija им се допаѓа ова.
  7. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    @Justicija пиши ми лп ако ти треба совет помош за нешто во врска околку тоа.

8. BabyStyle

BabyStyle Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2010
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    8.955
    Читајки поголем дел од изнесените коментари, имам само едно да кажам: Не сте биле во ниту една од наведените ситуации каде што жените "сакаат" или се приморени да абортираат. Како прво јас сум голем верник и верувам во ГОСПОД но: Бог на сите ни дал слободна воља да одлучиме што е исправно за нас, а не да го земеме нашиот животот на грб и да упропастиме уште 2 или 3 невини животи со нас. Еднаш во една прилика реков, подобро Марко (син ми) да расте со здрава психички и физички мајка, одколку некој да ме приморува да родам второ а НЕ СУМ СПРЕМНА ЗА 2ро. Неморам да сум социјален случај или да сум 17 години, а да не сум спремна за 2ро. Може да не сум крива и да останам бремена. Зошто вината секогаш е кај мајките потенцијални и они ја носат најтешката одлука? Зошто коњот што свршил а не кажал не го стаат на клада. Јас останав бремена со испиено норлево и во неплодни денови. Јас бев таа што пиеше хормони, што рачунаше кога се плодни денови, што се тресев на секоја менструација.
    Значи за својот живот имам друга замисла.
    Исто така кога во еден брак (сега конкретно зборам за жени брак) има проблеми и се малтене пред развод зарем жената ако остане ете бремена, треба да го роди и да го изложи на трауми лош живот тоа дете? Може нема работа. Може мажот ја тепа. Може сака да се разведе и сеа оп бременост.
    Ви се молам некогаш колку е и Благослов толку може да е казна, непланира и дете кое во моментот не го сакаш. И за детето и за мајката.

На Lolo5, Macito007, christinnn и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Pjovanovska

Pjovanovska Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    16
    Многу ми е тешко што ова ке ви го кажам,пред три години се чистев,одкако паднаа дознав дека се близначиња.
    Сепак многу се каам за грешката што ја направив.
    Не бевме спремни, керкичката две годинки имаше тогаш немав ниту па имам помош од неговите дома тешко ми беше со девојчето па и ова знаете некако се умисливме и решивме да се чистам иако јас се бунев ама така излезе после година решивме за друго ама еве три години биднаа и ништо многу ми е тешко когаа керкичката ке ми рече дека нејзините другарчиња имаат другари односно братче или сестричка а она нема срце ми се кине.знам дека сум сеуште млада ама ама ми е тешко.минатиот месец добив на 25 ми каснеше три дена имав и се надевавме дека има нешто ново и вчера добив се разочарав многу исто така сопругот се разочара се надеваше и радуваше дека може ке имаме син но ете не сака да го тоа ама јас приметив кога му кажав дека добив очите му се наполниа солзи
    Многу сум разочарана и ми е тешко цело време плачам и

Последна измена: 21 декември 2017
    На Lolo5, Makeup12, fina erika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.927
    Ќе биде душо. Не можам ни да замислам како се чувствуваш, ама грижата на совест, самообвинувањето за тоа што си го направила може да има влијание врз забременувањето. Така требало да биде, и нема назад. Мораш да го надминеш тоа, па не би било лошо еден разговор со психолог да направиш, ако веќе се' е во ред физички.

На Lolo5, BabyStyle, vitamina и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Pjovanovska

Pjovanovska Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    16
    Pred se fala za razbiranjeto i podrskata,razgovarav so psiholog i mi rece deka toa e normalno po traumata sto sum ja pominala.Koga i da videv malo bebe posebno masko mi se polnea ocite so solzi i prasuvav dali ke moze da go vidam bebeto.Nekako bev vo traumaa potocno bi kazala psihicki zabolev po dete.No toa e nema sto da napravam, si vleam vo glavata nadez deka sum seuste mlada 22 godini imam i deka ima vreme uste.So soprugot razgovaravme i resivme deka moze uste malku da pocekame i posle toa ako nema nisro novo da pojdam po lekari i deka mozebi ke go najdam problemot i deka ako e potrebno ke pojde i on sepak imam kerkicka 5 godisna.Nikogas nema da se otkazam od zelbata deka ke imam uste barem edno dete.Sepak rekle nadesta posledna umira. A za fizickiot izgled posle abortusot se zdebeliv mnogu

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    183
    Izvinete od tel pisam ne mozam na kirilica!!!! Prvo abortusot ne go priznavam (so isklucok na silovanje ili incest) sekoe dete zasluzuva zivot I ne moze od nevnimatelnost ( nekoristenje na kontracepcija bidejki podobro bill cuvstvoto bez nea) da go iscistis kako krpa ako ne ti cini. Jas imam vo komsiite slucaj zenata mu trgna biznisot so svaleri I mu davase kapki na decata za spienje za taa da izlezi od doma bidejki mazot I rabotese pekar. Mu javija ja fati na lice na mesto!! I dojde psihilog sudija I bla bla I zenata mu veli cuvaj si gi decata ti jas ke si doma so svalerot. I si zamina tipkata bez oko da I trepno. Arno ama vo meguvreme trudna ostana od mazot nejzin PA go abortira, posle ostana trudna od svaleracija pak abortira I na kraj so Eden od DM sat chat zamina za Kicevo ja pretepa I ja ostavi trudna pak abortira. E Sega se mazi za Eden od PP I e trudna osmi mesec. I najinteresnoto e to sto coekot od pp pojma nema deka taa ima dve deca vo pozadina !!! Sepak pak ke recam deteto e zivo sustestvo koe ne treba da bide del od glupostite na vozrasnite!!!! Se izvinuvam na dolgiot post

На Orthophill, fina erika и Meckicja им се допаѓа ова.
  13. exxtra_man

exxtra_man Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    10
    Дали знаете од прилика колку време треба да помине после абортус за секс?

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Crnizivot

Crnizivot Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    42
    Денес дознав дека сум бремена 8недели..Размислувам за абортус бидејки имам две деца од кои едното е сеуште мало а и имам некои проблеми во семејството..Сеуште не сум разговарала со мм но мислам дека и тој ке го има истото мислење..Не сум спремна за уште едно дете.
    Тешко ми е многу но да го родам ке ми биде уште потешко ког го слушнав отчукувањето насрцето душава ме заболе..Цел ден плачам а и психички не стојам баш добро..Дали има болки после абортус.? Дали боли самото чистење..? Еден куп прашања ми се вртат во главата..Ве молам не ме осудувајте

15. lost123

lost123 Форумски идол

Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.833
    Допаѓања:
    58.089
    Мислам дека најдобро е да споделиш со маж ти и да одлучите, не избрзувај размисли пред време. Смири се и добро размисли које е вистинското решение, одлуката не е мала.

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    Имам не полни 24 год. проблеми во семејство сигорно немаш повеќе од мене , за се има компромис т.е попаметниот нека попушти ,, само неверство не се простува ;) караници со тек на време ќе се средат ништо не е вечно .
    НЕ САКАМ ДА ТИ СОЛАМ ПАМЕТ САМО Е ЕДНО ИСКУСТВО :)
    Имам две дечиња и јас , решив да си дозавршам средно и да завршам курс па да се вработам на подобро платена работа , ама Господ по толку пазење и заштити ми даде две црти на тестот , се тресев од нервоза , страв и се најдов како на слепа улица ,не гледав излез но , хорор минатото што го имав решив каква и да е таа слепа улица излез ќе најдам и да , најдов , решив да го родам каде се две таму и трето и знаеш дека среќата допрва иде , проблемите се стишија , маж ми најде многу добра работа фала му на Бога се појде на подобро .
    Секако разговарав со мажот како и што , абортусот не го ставивме ни момент како опција туку се погледнавме и рековме што биде нека биде пратено е од Бога и сигорно има причина .

Ова е моје искуство , а твое е и на маж ти како ќе одлучите , верувај на што и да се одлучиш нема да ти биде лесно , ако се одлучиш за абортус тоа е 30-40 мин работа со целосна анестезија околу 8000-9000 денари и истиот ден ќе те пуштат дома , секако зависи како ќе бидеш после интервенцијата .

На cresa-jagoda, Asistentkа, Orthophill и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Crnizivot

Crnizivot Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    42
    А одкако ке потпишам документи и се што треба за колку време се извршува абортусот истиот ден или тие ти закажуваат..?

18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Тие ти закажуваат за неколку дена. За во државна болница зборувам.

На ❤️Sneze❤️ и Crnizivot им се допаѓа ова.
  19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Леле снеже извини од кај знаеш па ти какви проблеми има она па викаш дека немала поголеми проблеми од твоите.
    Па што убави примери даде на средношколките оф оф.
    Нека раѓаат па од кога ќе родат ќе дозавршат средно:o

На Lolo5, sparklie, oblace1 и 15 други им се допаѓа ова.
  20. ❤️Sneze❤️

❤️Sneze❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2017
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.903
    Не е пример за средно школки јас имам зафршено средно за друго беа плановите , само моето искуство го споделив и не би повеќе да навлагам :)
    Видов членката од после низ темите има пишувано и веќе јасно ми е колку и е тешка ситуацијата така да ни малку не би дала совет да роди трето кога има две и никаква помош од никој , ситуацијата не и е ни малку сјајна сфатив :)
    Само нека и мине брзо и лесно интервенцијата да нема никаква последица. Поздрав

На Orthophill му/ѝ се допаѓа ова.