Абортус

Discussion in 'Бременост' started by Spidy, Dec 8, 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1,629 vote(s)
    73.0%
  2. Не, никако

602 vote(s)
    27.0%
  1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се случува на оние што не внимаваат. Не знам што им прават на кондомите? Да не ги јадат пред да имаат односи? И јас сум имала односи со кондоми и не се случило да се скинат.

2. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Не, напротив, мене не ми смета ставот против абортус.
    Ми смета арогантноста во тој исказот што го цитирав, а ти пак поим немам што се јави ничим изазван, па и ме етикетираш.

Туку нека остави секоја да си одлучува за себе, а не да се избаци со став „па сега да си раѓаш“.
    Крајно некултурно е да искоментираш некому вака, затоа што не е тоа твоја одлука, сфаќаш?

Lolo5, CameliaMiller, Gosh and 12 others like this.
  3. carangigia

carangigia Популарен член

Точно не се бонбони, ама и презервативот не може секој пат да се скине ;)

Rama, lost123, Petra777 and 2 others like this.
  4. Petra777

Petra777 Популарен член

Праша девојката, и кажав.
    Не знам да заобиколам и ублажам.
    И во живо да беше од блиска личност, исто ќе звучеше.

5. Lella

Lella Форумски идол

Дури и свесен незаштитен однос да имала некоја, пак не е ваша работа дали ќе абортира или не.

@Petra777 Можеби ќе сакаш да ми одговориш зошто децата кои се зачнуваат со силување е дозволено да се абортираат, а другите не.

Lolo5, CameliaMiller, Gosh and 11 others like this.
  6. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Добро не требаше така да се искаже. Инаку сите имаат право да пишуваат овде, не треба покана. Не етикетирам само сум против убиство на бебиња. Неможе секој за себе така да одлучува за такви работи бидејќи е во прашање нечиј живот. Во некои држави забранет е абортусот.

Last edited by a moderator: Feb 2, 2018
    Rama and Orthophill like this.
  7. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

@Vitaly не е бебе, фетус е, има разлика.

Ете се случува несакана бременост, било од невнимание, од силување и сл. Секоја жена треба да има право да одлучи за своето тело. Ако не сака да раѓа нема да раѓа и никој нема право да ја натера сосила. Зошто да роди дете што нема да биде сакано? Ако си подготвена за сексуални односи не значи дека си потготвена и мајка да бидеш.

Lolo5, CameliaMiller, Gosh and 14 others like this.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Имам горе прашање поставено, до сите анти-абортус.
    Како ќе направиш жена што абортирала да одговара btw?

Last edited by a moderator: Feb 2, 2018
    Lolo5, Asistentkа and Amellie13 like this.
  9. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Како да ви кажам бе „другари“, вашите патетични филозофии не се ама апсолутно никаков фактор во животот на никоја жена.
    Нејзин живот и тело - нејзин избор и точка!
    Многу зборува за вас тоа како се исмевате со нечии лични приказни со пресмешки од Тесна кожа. Не знам баш дали вистинскиот неморал е ако на пример млада девојка абортира поради очајна финансиска ситуација и немање поддршка од никој околу себе, или вашево безобразие и одвратен пристап...
    Ако имате барем малку вистинска човечност и некакво разбирање во себе, ќе се воздржите кога темата се активира со информативно прашање кое е најверојатно за лична ситуација - барем тогаш да не го shove down everyone's throat вашиот банален лажен морал, по не знам кој пат.
    Срам да ви е!

10. Sanjichka007

Sanjichka007 Популарен член

Интересно како по кој знае кој пат се води истава дискусија. Со исти членови, исти ставови, исти аргументи. Дежа ву ми е.
    Дај доста ве засега туѓиот живот и туѓата матка. Засекирани тие за абортираниот фетус, ох плис.

Lolo5, SV1911, CameliaMiller and 19 others like this.
  11. crimson

crimson Форумски идол

Нема доволно луѓе на планетава, па тој фетус е преважен за зголемување на популацијата.
    Ќе изумреме и последни ќе останат гејовите.

Lolo5, CameliaMiller, Gosh and 10 others like this.
  12. Petra777

Petra777 Популарен член

@Lella

Чекам одговор од @Orthophill , на мое прашање поставуваш прашање. Гледаш дека те игнорирам, а ти си упорна. :)

Rama, Orthophill and carangigia like this.
  13. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Некои јавно црна и жолта раса мразат т.е. се расисти, а ти бараш човечност.

А црнците може да абортираат?
    Таман повеќе белци на земјава ќе бидеме :clap:

Lolo5, Kitten, CameliaMiller and 12 others like this.
  14. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Не е во прашање само телото на жената туку во прашање е и нечиј живот, невин живот, кој не е виновен што некоја шири нозе а не е спремна да роди, и на тош живот вреди шанса да му се даде.
    Мене ми смета што подржувате еден вид на убиство а друг не. Кога јас се искажав во една теме што би правел со одредена група на луѓе ме нападнаа сите а сега истите тука подржувачи се на убиство.
    Не оди така бе другари, ако секој треба да си одлучува за својот живот ајде така да биде, да не биде тоа само за ова прашање кога се работи, туку да оставиме секоој да прави што сака, да краде, да убива, да силува ама да не судиме никому, бидејќи нели не треба во нечиј живот да се мешаме.

Rama, Orthophill, carangigia and 2 others like this.
  15. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

А кој треба да одлучи за идното бебе на некоја рандом девојка, јас или ти?
    И ти и јас и нормално, сите овде можеме да дадеме мислење, но не може да си дозволиш таква преголема слобода (значи јас би го кажала тоа и БЕЗОСЕТЕН КОМЕНТАР, но ајде за тоа друг пат) да и речеш на некоја „па роди си сега, тоа е, кога си се онадела тоа е сега ќе си родиш нема друго“.
    Тоа не е совет, поготово не кога не ја знаеш приказната која лежи од другата страна.

Значи, девојката тука не кажа ни дали таа е трудна, ни дали таа сака да абортира или не, ама се дигна галама ко да е прва што ќе абортира.
    Нејзина работа ако абортира или не. Солење памет без разлика од кој „табор“ доаѓа не е добро, но ова беше апла некултурно и арогантно и сè нај со лош акцент.

Јас не оправдувам абортус како замена за средство за контрацепција. Да не умеам да се заштитам за да спречам несакана бременост - тоа би ми било како врв на непочит кон самата себе.
    Во секој друг случај, сметам дека секоја жена треба да си има слобода и да си одлучи што и како понатаму. И да абортира, па и да се премисли и да роди - тоа да си биде нејзина одлука, а не да роди оти требало да роди, оти можела да се онади па сега како знае да си роди.

Lolo5, CameliaMiller, Gosh and 9 others like this.
  16. Vitaly

Vitaly Истакнат член

А нели велите дека не треба да се мешаме во туѓ живот? Што не ги оставите да си бидат расисти? НЕ е ваша работа тоа макар и да почнат да убиваат.. Според вашите ставови така треба да биде, така рековте. Или не? Тоа е така само за абортус кога се работи.

Rama, zalosna, Orthophill and 3 others like this.
  17. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

А некој друг освен вас, се меша во туѓи животи?

Јас и реков да не бара човечност од луѓе што се расисти, а инаку гајле ми е кој што е.

Lolo5, CameliaMiller, Gosh and 7 others like this.
  18. forumce

forumce Форумски идол

А тој некој виновен ли е што свршува кај му текне. Како што знам бебе не може жената сама да си направи. Точно е дека жената треба да се заштити самата себе. Ама многу се напаѓаат жените, а не и мажите кои исто така се виновни.

Lolo5, CameliaMiller, Martka and 7 others like this.
  19. Petra777

Petra777 Популарен член

Ако ова се однесува на мене, не сум расист. Значи не сакам мешани бракови, а тоа не е расист.
    Имам старосват мексиканец (баш онаа мексиканска фацичка), го сакам како да е веќе дел од фамилија. Ама за себе ете не сакав. Немам ништо против. Да бев немаш ни да се нафатам да ме венча неговата девојка и тоа баш во црква. Не е ни тема тука ова, но идниректно за мене беше наменето.

Last edited: Feb 2, 2018
  20. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Тоа е таа нерамноправност... Некому даваме право да одлучи тоест да убие а некому не.
    Кажав и еве пак кажувам дека за тоа се виновна двајца но некои членки велат ''кога ќе ми пораснела матка да пишувам на оваа тема'' Требало жените сами за ова да одлучат. (facepalm)

Rama, zalosna, Petra777 and 1 other person like this.