1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.629 глас(а)
    73,0%
  2. Не, никако

602 глас(а)
    27,0%
  1. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2017
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    4.541
    Во ред е .
    Го избришав тоа.
    Навистина не сакам ваква осетлива тема да ја полниме можеби со мои грешни констатаци а можда и со твои пгрешни проценки на коментарите мои.;)
    Во ред е навистина.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Devojkata ako mislela oti e vo teska finansiska sostojba ke koristela
    Ima takvi abortusi od taa pricina skoro imase edna takva srpska statija na fb zatoa oti I Zaradi polot gi abortiraat bebinja ta no ovie abortusi obicno se vrsat nelegalno

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Непрофесионално е доктор да наметнува свои ставови на пациенти, кај мене е казниво со закон, почесто и со одземање со лиценцата за работа, па брише после га*от со дипломата.
    Познавам двајца доктори кои одбиваат да вршат абортуси меѓутоа ниеден од нив имаат било какво право да премислуваат пациентки во врска со истото или да им го наметнуваат нивниот став.

Јас сум за абортусот, секоја жена има право што сака да си прави со своето тело, никој друг освен она нема право да и кажува што и како да прави со сопственото тело.
    Не дека не мислам дека е имбесилно да го користиш абортусот како контрацепција ама сепак и тоа е избор на тие имбесилни девојки/жени.
    Имам комшика во Скопје која 5 пари абортира од ист дечко, двајцата возрасни, околу триесеттата, вработени, средени а нејзе не и текнува дека си го губи времето со него, дека ако имала иднина врската никогаш не би ја пратил на абортус уште па помалку пет пати, ама сепак ете го има изборот и она ќе си ги трпи последиците од толку анестезии, гребење на матката итн.

Јас кога видов две црти со ќерка ми прва мисла ми беше да абортирам,со две годишен тодлер и пет месеци бебе со мм се чувствувавме overwhelmed (не знам соодветен збор на македонски) се уште непоправена од предходната бременост воопшто не се чувствував спремна за нова бременост, нов член на семејството.
    Финансиите не беа никаков проблем ама чувството на немоќ да се справиме со уште едно бебе беше голем и кај двајцата. Се решивме да не абортирам ама си платив со здравјето, за да не “убијам”ембрион ќе си ги оставен другите две деца без мајка, среќа што живеам во држава со над стандардно здравство па не отидов на другиот свет сосе ќерка ми. И три години по нејзиното раѓање сеуште ги чувствувам последиците по здравјето.
    За тие што викаат дека ако не сакаш бременост треба да си знаат како да се пазат или да немаат секс, јас сеуште немав ни добиено после втората бременост а останав со трето бремена, не ќе да е до пазењето само.

@mira.mira а не сметаш дека е глупаво тоа што си и понудила на пријателката да и го земеш бебето ако и здосади, како фустан да ти позајмува а не човечко битие?

На kikkki, Lolo5, Bozica1980 и 26 други им се допаѓа ова.
  4. Calla

Calla Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    523
    Допаѓања:
    1.522

На Lolo5, Tan4ence, SV1911 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Crnizivot

Crnizivot Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    42
    Крварев до пред 10дена а денес добив пак дали е нормално ова после абортус..Сеуште нема ни месец од абортусот..Искуства..?

6. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.976
    Допаѓања:
    5.379
    Јас добив на 24 ден после спонтаниот абортус, и ми траеше цел месец. Нема правила. Зависи како ти реагира организмот.

На Crnizivot му/ѝ се допаѓа ова.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.726
    Допаѓања:
    40.112
    На Lolo5, Mishela, Sesil и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Centurion

Centurion Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2016
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    280
    Mногу е битен начинот на кој е настанат животот. Само во еден случај е од љубов, во останатите е грешка или насилно. Жените треба да имаат целосно право во одлучувањето на оваа тема. Кај тебе се е насилно. Сакаш насилно стерилизирање на луѓе со психичка дијагноза, сакаш насилно вакцинирање, сакаш насилно раѓање на деца резултат на грешка или силување.
    Да ти објаснам колку е погрешно твоето размислување. Режим кој е станат арогантен, може да уништи политчки противници така што ќе ги стави во бардовци. Еве сведоштво за еден таков настан:
    http://www.libertas.mk/potresno-fej...-bardovtsi-zatvoraat-politichki-zatvorenitsi/

оваа жена се спасила само затоа што била помоќа и имала пријатели и врски кои и помогнале да излезе од лудницата. Ако станува збор за обичен човек, нема трага да му се види. Насилно притворена, под лажна дијагноза. Штом те стават во лудница, луд си, за 2 дена ќе полудиш, ќе те дрогираат, ќе ти изгорат и мозок и здравје. Таму насилно може да те стерилизираат (aко има закон за стерилизација на духовно болни, како што сакаш ти), силуваат, тепаат. Жив или здрав нема да излезеш, а твитерџиите на режимот ќе те исмеваат како луда, грешна и гревче.

Или те силува некој олош на улица, но државата не ти дава да абортираш. Едно од начелата на режимот беше и тоа, забрана за абортус, префрлање на правата од човекот на државата. Уште едно насилие. Еднаш жената била силувана од психопат, вторпат од државата. Насилната држава.

Насилното вакцинирање за кое се залагаш (секако за други), нема да говориме за тоа на оваа тема.

Доста со тоа насилство, човек си, не си бројче. Треба да се бориме за човековите права и слободи, не за правата на режимот.

На SV1911 и Lolo5 им се допаѓа ова.
  9. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.790
    Не подржувам абортус но реално ако гледаме во случајов е неопходен. Некогаш и својот став човек треба да си го погази зашто така налага ситуацијата.

На kikkki и Meckicja им се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.609
    Ова сум го напишала пред 8 години. За жал и самата имав абортус ;( морав бидејќи срценцето на моето бебе од 9 недели престана да работи... Најтешкиот ден во мојот живот досега. Одам на контрола и ми вели нема срцева акција јас в земја пропаднав, му велав видете пак пред 2 недели имаше го слушнавме срцето, не ми вели нема. Ми даде упут во рок од 7 дена да одам да ме чистат... Скршена бев, уште сум иако поминаа 4 месеци... Затоа размислете убаво пред било што и да одлучите, бидејќи носите живот во вас, срце што чука уште од 7 недели, можеби подоцна ќе се каете за одлуката.

На bebaa, gjoker4e, em4e_baby и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.790
    Тоа не било по твоја желба. И јас сум против абортус но и јас имав спонтан. Сакал неќел мораш да се чистиш во таква ситуација.

На Meckicja и lackygirl им се допаѓа ова.
  12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.198
    Допаѓања:
    24.609
    Тоа е најболното, што мораш. Се враќаш дома празна, сеуште бремена, сеуште ги имаш симптомите, а тоа во тебе не е живо...

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.790
    Знам точно за што зборуваш. Не лечи времето тоа е факт. Малку теши фактот дека сепак си плодна, сепак немаш мака да забремениш во време кога многу парови се борат со неплодност. Велат природна селекција е тоа што се случува во телото. Мораш да продолжиш напред. Јас 4 месеиц подоцна останав одма бремена и еве го 17 месеци е сега. Не дека не ме боли за првото, но реално само вака кога ќе се сетам уз муабет зошто немам баш време да ми текне... Ќе биде се ок. Знам дека ти е тешко но верувај ми. Ќе биде се ок :hug:

На bebaa, kikkki, gjoker4e и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Pjovanovska

Pjovanovska Активен член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    16
    So tek na vremeto nekoi rani se lecat a nekoi ostavaat traga i toa mnogu bolna sekoj gi preboluva ranite na svoj nacin nekoj podolg a nekoj pokratok period toa e. Treba da se donese teska odluka a osobeno ako go cueme toa malo srce kako cuka od moe iskustvo go kazuvam ova mnogu mi e tesko koga ke mi tekne kako cukase toa malo srcence vo mene i ne mozam da gi zaboravam solzite na mm koga slusna i on ama ja napravivme taa greska se kaeme i dvajcata iako ne bese moja odluka da abortiram
    Pomina dolgo vreme tri ipol godini i seuste mu go spomnuvam toa deka poradi nego jas moze nikogas veke nema da stanam majka povtorno toa go pravam namerno za da svati kako mi e mene no znam deka i na nego ne mu e lesno i deka se kae se bi napravila samo da imam uste edno dete masko mnogu e tesko greskata e napravena ama ne se otkazuvame jas i mm od nadez deka ke imame uste deca i deka ako imame sin ke lici na nego i ke gi ima tie kafeavo- Zeleni oci sepak sekoja prikazna e razlicna i bolna no nikogas ne se znae malky vedrina i nades treba da si vleeme vo nas nikogas ne se znae sto moze da se sluci ne treba da razmisluvame na loso imav nekolku pati spontan i ednas jas abortirav neznaejki deka se bliznacinjaa

Последна измена: 9 март 2018
    На Lolo5 и Meckicja им се допаѓа ова.
  15. Neophodna

Neophodna Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    569
    Допаѓања:
    550
    Не го поддржувам абортусот,подобро мајката ако не го сака детето да го даде на посвојување,дека сум прочитала некаде после абортус неможе пак да се забремени

На Meckicja и Orthophill им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Па не е баш така, ако е така и после пораѓај нема да може да се забремени. Еве мене по првиот пораѓај постелката не искочи ич, па ме успаа и со вакум ја чистеа, по 1год и 10м си останав трудна со второ. И по киретажа од спонтан абортус пак може да се забремени, а по истата постапка се чисти плодот. Ок, твое е што не поддржуваш, но за ова со забременувањето не си во право..

На makedonkamak, cresa-jagoda, oblace1 и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Neophodna

Neophodna Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2018
    Пораки:
    569
    Допаѓања:
    550
    Можда не сум ама така викаат и така сум прочитала дека неможело да се забремени пак после абортирање а и зависи каков абортус,збориме за прав абортус

18. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.263
    Допаѓања:
    81.827
    Погрешно си прочитала.

И не спамирај со една иста реплика во сите можни одговори, прочитај си ги правилата на форумов.

На cresa-jagoda, oblace1, Dust и 9 други им се допаѓа ова.
  19. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Каков ти е тоа прав абортус?

На cresa-jagoda, oblace1, Lolo5 и 7 други им се допаѓа ова.
  20. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.347
    Допаѓања:
    28.376
    Значи стварно @Neophodna мислењава што ги пишуваш :worried:
    Те зачитав пред некое време кај свекрвите сега тука.
    Кога ќе се запнеш за нешто како пијан за плод.
    Прво скокни па кажи оп.
    Знаеш колку не има што ме имале абортус па сме родиле???
    И ако не е тајна каков е тој прав абортус?

На makedonkamak, cresa-jagoda, Lolo5 и 3 други им се допаѓа ова.