Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.607 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Сигурна сум дека секоја мајка го сака најдоброто за своето дете и ова нема никаква врска со мајчинството на една жена. Причините можат да бидат различни, а да го засегаат и животот на детето и мајката. Поради тоа гласав ЗА абортусот како право на избор. Но сум против како мерка за контрацепција.

На Snow-Star, RosettaStone и Annath им се допаѓа ова.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.411
    Допаѓања:
    126.593
    Твоето тело е само твое.Фетусот нема да биде само твој бидејќи ќе има гени од двајца.
    За секоја жена исто.
    Затоа не е фер жената сама да одлучува,освен во исклучителни ситуации(силување,болест,mirror syndrome).
    Ако мажот е совесен и стабилен треба да му се овозможи да си го земе детето и да го одгледува.

.

3. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.328
    Прво вратете се во школо на биологија кога се учат стадиумите на развој на плодот пред ембрион да рамните со родено дете.
    Второ, тие мУжи што сте против абортус, јас предлагам да има закон со кој на секој маж задолжително ќе му се обрежува колбасот. И нема противење. Ваш к*р ама друг ќе одлучува за него. Како што вие се дрзнувате да кажете која да абортира која не.
    Трето - никоја не абортира така од ќеф. Чиниш едно сабајле станала и онака насмеана од уво до уво рекла - Еј што убав ден, ај тркнав до болница да извадам ова од мене. Финансии, ја напуштил партнерот, заштитата потфрлила (да, и тоа е можно), силување итн. Таа ги претепела последиците и таа ќе одлучува како да ги носи тие последици, дали абортус или ќе раѓа.

И велите ако не абортирала тој фетус ќе се родел, ќе живеел. За да се роди, од чие тело ќе зависи додека не излезе? Од мУжот мој или од мене? Од мене? Значи јас ќе одлучам.
    И ај што имате партнерки, имате. Туку ако имате ќерка, тешко на неа со таков татко.

На crimson, Dust, Harper и 28 други им се допаѓа ова.
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    FB_IMG_1551797688379.jpg

На crimson, Dust, taznata :( и 16 други им се допаѓа ова.
  5. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    И да си го износи исто така, ако жената не сака да го носи фетусот додека да стане бебе.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Animali

Animali Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    9.423
    Зборувате за раѓањето дете, дете воопшто и целиот тој процес како едно купување чоколада. Еве ја неќам, на ти го, дај ми го, нема да го абортирам, ти земи си го со себе, as simple as that. Ма није проблем, ќе го поносам 9 месеци, ќе ти го причувам, после ќе ти го дадам.

На ivi1987, Harper, CameliaMiller и 20 други им се допаѓа ова.
  7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.731
    Допаѓања:
    322.878
    Кога ја читам оваа тема, добивам впечаток дека се пишува нешто што не се мисли, или недоволно се размислува кога нешто се пишува:D
    Од една страна се прокламира слободоумие, независност, слободен избор, немешање во личен живот...
    Од друга страна се осудува истото и се пика носот насекаде

На ivi1987, Dust, DAngel и 6 други им се допаѓа ова.
  8. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Некоја ако не е спремна да има дете, значи не е спремна воопшто да ја тера цела бременост. Зошто не ти е јасно? Цели 9 месеци со сила треба да го носи плодот за да му го даде на бившиот маж? Зошто друг да одлучува за нејзиното тело? Жената е предмет или рационален човек?

Лесно е да се роди дете и да се фрли некаде на одгледување, работата е што некои жени не се спремни ни психички ни финансики да бидат првенствено бремени, а после и мајки.

На crimson, ivi1987, Harper и 18 други им се допаѓа ова.
  9. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.411
    Допаѓања:
    126.593
    Давањето на детето на партнерот или на посвојување е совесно.Не е совесно да се убие живот во зачеток.Тоа малечко точкиче е невино,а дека треба да се мисли што и како понатаму, треба.

10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Епа да де, ќе му го дадеме тоа малечко точкиче да го гледа :)
    Гледаш, пак се сложивме.
    Или тоа малечко точкиче без женско тело никогаш нема да стане ништо повеќе освен едно малечко точкиче?

На crimson, Dust, CameliaMiller и 8 други им се допаѓа ова.
  11. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.148
    Ама што ти смета тебе жената да го има ова право? Ти ко жена не осеќаш емпатија за разно разни дешавки што им се случуват на иљадници жени токму поради тоа што се ограничени на ова поле ?

На crimson, ivi1987, Harper и 16 други им се допаѓа ова.
  12. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.411
    Допаѓања:
    126.593
    Веќе спомнав ситуации во кои поддржувам абортус.
    Не треба да се уништува/убива живот во зачеток освен ако нема друго решение.

На Snowflake97 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.075
    Допаѓања:
    225.506
    Се имам веќе искажано на оваа тема дека сум против абортус и никогаш не би го сменила мислењето. Но што цурац ме боли друга ако абортира бе!?
    Дај доста со прстот и другите. Ако не патите од еден комплекс онда од друг. Страшно.

На Lolipop23, Soprugot, DAngel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. corto.maltese

corto.maltese Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2013
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    1.030
    За темава воопшто, немам некој особен став, видов гужва па ми падна пораката на Енџи во очи. Секои маж и жена се господари на своето тело, па што знаат нека праат со себе. Но верувам дека еманципирана, современа и образована девојка или жена никогаш нема да дозволи да и се случи ситуација која доведува до насловот на темава и чувствувам дека ликови од форумов премногу се ставаат во кожата (освен ако не се лажам па вистина се такви) на ликови на рурално-затуцани и лесно сексуално искористливи тинејџерки, девојки и жени, ликови на неизживеани и распашани „урбани дами“, категорија на граѓани која верувам највеќе ги полни ординациите за абортус.

На Abeja, Snowflake97 и sjdgo им се допаѓа ова.
  15. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Во една серија што ја гледав (Sex Education) имаше епизода во која тинејџерка абортираше, па беше прикажана клиника за абортус и атмосферата таму пред интервенцијата. Сите девојки/жени беа напнати, исплашени, потиштени...
    Абортусот е одлука која ниедна жена не ја донесува од ќеф и со радост. Ниедно посакувано и планирано дете кое би било среќно и би живеело со родители подготвени на родителство, не се абортира. И тие жени не се никаква опасност за општеството.

Ако толку ви е жал за невини млади животи - сите вие што сте полнолетни може да земете да посвоите некое напуштено дете, да го чувате макар и сами ако сте сингл (оти нели мислите дека сите потенцијални мајки и така би можеле). Или барем да помогнете на некаков начин на некое непосакувано дете кое знаете дека живее во токсична семејна средина, наместо ко по обичај да плукате по младината и да ги правите сите родители светци.
    Пошто тоа се случаи на оформени луѓе со чувства и разум што се за греота, за разлика од фетусите.

На crimson, ivi1987, CameliaMiller и 15 други им се допаѓа ова.
  16. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.075
    Допаѓања:
    225.506
    Камо да беше така лесно за посвојување. Јас имам кажано дека ќе посвојам кад тад, зошто знам дека цифрата која ја посакувам да ја имам нема да можам да ја родам.
    Но во земјава е далеку од лесно да се посвои.

На Snowflake97 и Petra777 им се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Нити сум должна да ти одговорам, ниту нешто посебно сакам.
    Ама еве, чисто до инат.
    https://www.boredpanda.com/coerced-...oogle&utm_medium=organic&utm_campaign=organic
    https://www.google.com/amp/s/amp.re...got_a_girl_pregnant_and_she_wanted_to_get_an/
    Нема потреба ништо повеќе со тебе да комуницирам.

На NarCis@ и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  18. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Знам дека не е лесно, хипотетички пишав. И да беше полесно, не верувам и не очекувам од луѓето на кои реферирам стварно да ја преземат таа одговорност за самите себеси.

На CameliaMiller, Oxymoron и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  19. Animali

Animali Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    9.423
    @LiliBoz Мислам дека повеќе поентата на нејзиниот пост беше околу тоа колку е лесно на форум да глумиме загриженост за фетус, а во реалност се нешто како членот од претходно, три минути го чувал своето дете и кука, велејќи дека тоа треба мајката да го прави :D

На crimson, CameliaMiller, Alisa22 и 6 други им се допаѓа ова.
  20. Soprugot

Soprugot Активен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2019
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    124
    За крај ке се искажам.... Мн повеќе се за абортус па ако сакате брее не мора ни заштита да користите слободно нека прска повозбудливо е па одете абортирајте 1,2,3,4,5,6......и кешки све да ви биде ок и умствено и психички.... А за тоа ваше тело да си гледаме таквиот еден прост пример ке ви дадам.... Моја мн блиска особа посвоена е био мајката имала афера со студент останала трудна имала и фамилија деца во меѓувреме.... Ја носела 9 месеци ја родила ја оставила во болница а нејзиниот био татко можеби нема поима дека има ќерка. . Е од такви раб треба да биде прашан и таткото и консултиран дали абортус или да се роди фетусот детето човекот

На Pcelka1315, Schkolska, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.