Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.607 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.776
    Тоа значи дека жената која избира да абортира може за тебе да има мислење дека ти не си дорасната за да одлучуваш за нејзиното тело и имаш сфаќања ко за 1900 г. И таа има право на мислење :)

На ivi1987, Harper, ane.bella и 9 други им се допаѓа ова.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.418
    Допаѓања:
    126.675
    @Purplelilac Ама,не може таа да го критикува моето мислење,а да очекува јас да не го критикувам нејзиното.

3. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.776
    Таа прифатила дека постојат жени кои под никаков услов не би абортирале и за нив нема никакви осуди, но на неа и се лепи зборот убиство затоа што некој решил дека има право да одлучува за секоја бремена жена само затоа што имал право на мислење.
    Ако не сакате да ве напаѓаат тогаш не си земајте за право да го правите истото. Simple as that.

На ivi1987, Harper, 1209 и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.115
    Допаѓања:
    163.711
    Не те разбираме зошто сосема друго зборуваш со тие што не нѐ мирисаш и ни памтиш нешто што не ти се допаднало, се контраш и потпрашуваш иако сега го сведуваш твојот став на истото.
    За тоа дека наводно сум мразела деца (што е огромна навреда) чекам да ми се извиниш. Тогаш можда ќе ти ги прифатам дообјаснувањава.

На Purplelilac и Amellie13 им се допаѓа ова.
  5. Monna.Monna

Monna.Monna Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    3.562
    Допаѓања:
    7.991
    А за Ромите ќе кажете дека е многу подобро што раѓаат по 10 деца, тие деца се оставени на милост и немилост, просат и лете и зимо, дуваат лепак на 7-8 години, немаат ни храна ни вода ни струја ни бутур?
    Биле прашани тие деца за таков живот?
    Ете чим сте толку хумани посвојте некое од тие деца, пошто нели, се родиле (а не се само Роми, мал милион има во Мк деца што живеат на раб на сиромаштија, немаат ни куќа каква што треба) а не тука само млатите празна слама.

На ivi1987, TutiFuti, Harper и 11 други им се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.078
    Допаѓања:
    225.512
    Не барам никогаш извинување од никој што ме нарекол шовинист и ред други работи кои пред се не им одликуваат на млади луѓе, а исто така не се извинувам за нешто што го мислам. Не чекај во празно. Моето мислење е базирано на твоето однесување.
    И доволно е глумење жртва дека си малтретирана и следена и вреѓана. Кога реков не ме разбираат не ни мислев на тебе.
    Патем, немој воопшто да ми ги прифаќаш објаснувањата. Далеку од тоа дека за тебе се пишани.

На cavalli, Feminka22 и LejlaD им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.994
    И мене ме нарекле децомразач... што можам тука?
    Не се топам на деца, не уживам во нивно присуство, деца во група распиштени и развриштени ме иритираат... ама да ги мразам?
    Несоодветен збор :) омразата е силно чувство, далеку од нелагодност.

На duffi, Animali, dunika и 12 други им се допаѓа ова.
  8. taznata :(

taznata :( Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2016
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    82
    Сум и тоа како за абортус, и кога недајбоже би ми се случило да затруднам веднаш би абортирала, не сакам дете да имам и затоа најдобро ќе абортирам..а и секој има право на избор дали ќе абортира или ќе роди, еве моите дека ме родиле постојано сум ги слушала како се карале, понекогаш и тепале уште од дете мало кога сум била сум трпела, постојано сум паѓала во депресии заради тоа, дури си викам поарно во дом да ме даделе или воопшто да не ме роделе отколку вака да се измачувам.

На dunika, Purplelilac, Sexybaby86 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    :hug: Жал ми е за тоа што си го проживеала...
    Ама си ПРЕживеала и си научила... :hug:

На Alisa22, dunika, Purplelilac и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.517
    Допаѓања:
    17.538
    @nextredstyle како будуќи правник глупаво е да не разликуваш слобода на говор и слободно изразување, од етикетирање, наметнување на став и барање за промена на закон кој би донел страшни последици. Особено кога од тебе се очекува да го застапуваш народот на тоа поле, и да донесуваш правилни одлуки за општо добро. Тогаш своето мислење треба да го изоставиш, бидејќи е ирелевнтно и сувишно.
    Вака на форум, не е толку битно, ама во реалноста тоа се очекува од тебе и како човек прво, делот за не наметнување на сопствен став, а да не зборуваме како те засега професионално.
    Ако не си способна да го правиш тоа...

Се имам изјаснето дека сум за про чоис и подржувам абортус од секоја причина, додека има причина.
    Тоа подразбира да не биде начин за контрацепција.

И разликата помеѓу тие што подржуваме секоја жена да има право на избор, и оние кои "само" кажуваат мислења, притоа мудрувајќи "сѐ се може ако се сака" а во спротивно етикетирање со "убиец" безразлика на комплексноста на секоја ситуација со исто само неколку исклучоци, е што ние не се контраме на вашето мислење за да се докажуваме (под "секој има право на свое мислење", али мање битно), туку оставаме простор за донесување на одлука без забелешки. Што е клучно тука.

На ivi1987, Animali, Annath и 11 други им се допаѓа ова.
  11. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.418
    Допаѓања:
    126.675
    @Snow-Star Политика студирам. ]:)
    Ги знам разликите меѓу поимите.
    Ништо не наметнувам,само изразувам мое мислење.
    Не може сите да мислиме исто, нели?
    Тоа и ти го пишуваш,а и другите кои мислат како тебе.
    Ако барате од мене да бидам помалку остра,тогаш треба и вие да бидете помалку остри.
    И јас сум против донесување на закон со кој би се забранил абортусот.
    Има некои членови/членки кои тврдат дека се либерали,но не покажуваат толеранција или разбирање кон личности со поинакви мислења и сфаќања од нивните.И уште се бунат кога некој им контрира.
    Има луѓе кои се целосно против абортус.Јас не се согласувам ни со нив.
    Веќе неколку пати спомнав дека во некои ситуации поддржувам абортус.

На Orthophill, LiliBoz и cavalli им се допаѓа ова.
  12. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.517
    Допаѓања:
    17.538
    Ок, сум те помешала со друг член можеби, затоа што читав и неколку страници назад. My bad.

Ама не станува збор за толеранција тука. Не може да се толерира нешто за кое ти наметнуваш став и не искажуваш само мислење.
    Тенка е границата помеѓу едното и другото. И повеќето кои се цврсто против абортус по секоја цена, не се однесува конкретно на тебе ова, не знаат за неа.

На WildMk и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  13. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.418
    Допаѓања:
    126.675
    Не наметнувам.Која членка сака да абортира,нека абортира.
    Јас само општо пишував.

14. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.517
    Допаѓања:
    17.538
    Според одговорот на хипотетички поставеното прашање од Танченце не изгледа така.

15. cavalli

cavalli Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2016
    Пораки:
    659
    Допаѓања:
    1.619
    Јас сум ЗА абортус.
    Секој има право на свој избор. Мое тело, мој избор. Не гледам простор за расправии, зошто некоја коментирала така, против нејзино мислење итн...
    На мои 20г да останам бремена би абортирала без да размислам. Прво немам услови, студирам, не работам итн.
    Сепак некои не размислуваат така.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Oxymoron

Oxymoron Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    12.258
    Ова ми падна во очи. Па вака размислуваат и моите родители, јас не сум дете што требало да биде абортирано, па да ме задржат затоа што биле против абортус. Претпоставувам и повеќето од тука.

Ах, да живеевме во толку едноставен и розов свет. Каде контрацепцијата е 100% ефективна, каде жените од прва го проценуваат партнерот и неговата психичка состојба, каде никоја не е злоупотребувана во долга врска или во брак. Само читнете малку во Разводи да видите во какви безизлезни ситуации се наоѓаат некои жени, и обидете се помалку да судите. Ако вам не ви се случува, одлично, сте имале среќа, но сочувствувајте со оние во полоша состојба не поради „погрешни избори“, туку најчесто поради склоп на околности.

На ivi1987, duffi, Someonespecial и 13 други им се допаѓа ова.
  17. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    И јас не се топам на кучиња,ама не ги мразам, се плашам и лаење не поднасам па ги оставам да живеат.
    Понекогаш животните дефинитивно имаат повеќе чувства од нас...мислам ме сфаќаш...

На Orthophill и nextredstyle им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.994
    Споредбава ти е крај :D
    Ни кучешки ни човечки ни ванземаљски ембриони и фетуси не жалам.

На duffi, Someonespecial, Purplelilac и 4 други им се допаѓа ова.
  19. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Кај ќе сум била?
    Еве, татко ми имал друго врски пред мајка ми. Имала и таа. Да се земеле со некој од другите, пак немало да ме има мене. Го нема тој генетски материјал и готово. Што е со сите неродени деца од другите врски на моите родители? Треба сега да се лутат затоа што не добиле шанса да станат деца? Треба рандом јајце клетки и сперматозоиди да не прогонуваат цел живот затоа што не станале човечко суштество?
    Да ме абортирале моите немало да постојам. Исто како што не постојат ни деца од претходните врски на моите родители. Исто како што и јас до сега немам ни едно дете. Исто како што ти имаш само едно, а си можела барем 2 да имаш со сега.

На duffi, Animali, Someonespecial и 13 други им се допаѓа ова.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Па јас имам само за мојата матка мислење. За другите немам. Викам секој што сака да си прави. Значи ти го спориш мислењето за мојата матка?
    Заборавате дека право на избор не значи дека одам и на секоја што остане трудна и викам абортирај. Напротив, значи ако некоја ме праша дали да абортира ќе и речам "не знам, како сакаш, твој избор".

На Animali, Someonespecial, Harper и 11 други им се допаѓа ова.