Petra ne se videle Kako se vrse abortus zatoa taka zborat da vidat drugo ke e kako mu gi kinat organite na bebceto zalno
Не се сложувам. Јас сум против абортус и да треба да бирам меѓу сурогат и ивф јас пре би сурогат. За донирање јајце клетки исто така сум за и во план ми е да донирам откако ќе расчистам дали сакам претходно да ги познавам родителите или не. Пак ќе кажам, не судам никому, моето мислење е тоа. Мене ми судат ама сеедно, не се ни замарам.
Како можеш да бидеш за сурогат а против ивф? Процедурата е иста, само кај сурогат ембрионите се ставаат во друга жена, а кај класично ивф кај мајката.
Па не рече дека е против сурогат, туку ако се однесува за неа лично пре би сурогат отколку инвитро. Оти сѐ така погрешно разбирате?
Разбрав баш како што напиша, и само прашав зошто е против ивф кога процедурата е таа и кај сурогат мајка. И таму се врши оплодување "во епрувета", па се внесува во телото на таа што ќе го носи. Нејасен ми е ставот, затоа прашав. Може има причина.
Зашто ова го рече не ми е јасно вајлд. Знаев дека ова ќе ме праша некој процедурата ја знам, техниката би ја променила.
Ова да идеш да ѝ го кажеш на некоја жртва на силување. Дека е нестабилна, глупа и не знам каква, и дека ѝ се чудиш за нејзината траума. А и Петра слободно нека дополни дека и силувана жена можда не се почитувала себеси на некој начин, некако си го барала и дозволила да ја силуваат. Да си знаеме со какви си имаме работа. Јас не дека сум жена, туку се срамам што сум човек во 21 век кога читам дека во истиот тој век постојат некои со толку знаење и емпатија што фетуси им се подраги и побитни од доста живи и оформени екшуал луѓе. Ама мора и такви да има, јбг...
@Petra777 јас пак ќе те прашам. Ако ние не се бориме за права на жените дали ти се бориш? Со твојов радикален став сметаш дека придонесуваш за женски права?
Не знам дали има причина, на крај зарем и да има би требало да ја каже? Еве, може смета дека поуспешно ќе биде во туѓа матка, може се плаши дека нема да успее, па не сака низ психички стрес да поминува. Се плаши од бременост, од спонтан. На крај, како што не треба да прашуваме зошто некој би се одлучил за абортус - по истата таа логика не треба да прашуваме ни зошто некој не сака инвитро ЗА СЕБЕ.
Она не треба да придонесува, глеаш дека се бори за уназадување на жените. Може така повеќе и одговара