Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.607 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Како не ви е срам? Мајка ми е убиец според вас? Жена што дала се од себе за своите две ќерки да ги израсне во девојки што ќе бидат способни сами да одлучуваат најдобро за себе, при тоа да се труди ништо да не им фали во животот.
    За вас таа е убиец. Затоа што абортирала, затоа што не можела да си дозволи да расте 3то дете во 20 квадрати, место премало за 4 члена а не па 5. Дознав на 11 години. И плачев многу затоа што цел живот сакав помало братче.
    Ама кога ми кажа дека да не абортирала, не ќе сме излегле од таа дупка никогаш, благодарна сум и. Таа лично ми има кажано дека не би ми дозволила да абортирам пред да родам заради можни компликации, а не заради некој безвезен став дека абортусот е убиство.
    И да, имала и спонтан. Спонтаниов и бил поболен од намерниот, кој е тука убиецот? Господ? Или пак е таа, нејзинипт организам подбацил..

Страшни сте луѓе!

На Bender Rodriguez, 1209, Lella и 15 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.082
    Допаѓања:
    268.971
    Околу вашите хорор филмови, издвојуваме:
    SmartSelect_20190315-010317_Chrome.jpg SmartSelect_20190315-010332_Chrome.jpg

На Someonespecial, WildMk, lovestoneddd и 5 други им се допаѓа ова.
  3. FVP

FVP Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2018
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    1.201
    Те молампрестани да читаш религиозни страни со квази факти. Отприлика во тој период толчно е дека фетусот почнува да наликува на бебе, но воопшто физиолошки не е ни блиску. Нема доразвиен сенсорен систем, ниту пак кардиоваскуларен систем. Прво, срцевата активност не ти е некој показател дека бебето функционира слично како кај нас. Најголем дел од бебињата родени од седмиот месец ( многу многу поразвиени од оваа слика што ја покаѓуваш) не можат да дишат сами или пак да имаат недоразен артерииски систем, па само со помош на операции или лекарства може да им функционира тој систем. И сите други, да не набројувам. Ти никогаш во животот немаш отидено во Одделост за предвремено родени бебиња да видиш како многу поразвиени бебиња не можат да функционираат.

На WildMk, lovestoneddd и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.082
    Допаѓања:
    268.971
    И?

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  5. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.721
    Допаѓања:
    10.217
    Посвоеното бебе секогаш е избор родителите.. Не постои непланирано, случајно или ненамерно посвоено бебе. Да знаеш дека некои маж и жена (љубители на деца) те избрале со намера да те чуваат, изгледаат, пораснат, едуцираат... тоа е љубов. Посвоеното дете секогаш ќе се чувствува сакано бидејќи е дело на свесен и разумен избор, акт на слободна воља.
    Имам пријателка која отвори свој приватен дом во Радовиш, со свои лично заработени пари. Работеше макотрпно неколку години во Англија за таа цел. Посвои 2 деца, а сега е во процедура да посвои уште 4. Првото дете се вика Мухамед и го запознав летово. Посреќно, поживо дете ја одамна не сум видел.

Ако сте од Радовиш можам и да ве запознаам со неа и со среќниот Мухамед и другото девојче.
    Еве линк: http://clp.mk/2018/12/13/od-son-do-realizatsija-dom-za-detsa-bez-roditeli-vo-radovish/

6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.082
    Допаѓања:
    268.971
    А ако никој не го посвои?
    Што прајме?

На Purplelilac, WildMk и Annath им се допаѓа ова.
  7. FVP

FVP Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2018
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    1.201
    Браво за другарка ти. Ама како е таа релевантна на темата?

8. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Еве како изгледа бебе родено во 24 недела од бременоста.

http://www.femina.mk/новости/занимл...кое-тежело-само-268-грама-конечно-си-оди-дома

Бебиња родени од 20 до 23 недела имаат 35% шанса да преживеат.

Мене лично не ми е прифатлив, ама зборам во случај јас да треба да правам абортус.

Разликата меѓу мојот начин на искажување на став и вашиот е огромна. Штом абортусот е убиство, со други зборови жените кои абортираат ги нарекувајте убијци. Е тоа веќе не е искажување став туку навреда. Многу ниска.

Јас зборам за децата кои никогаш не се посвоени. Деца кои од денот кога се родени, па се до 18тата година се во дом. Тие деца не знаат што е љубов.

На LiliBoz, 1209, Purplelilac и 7 други им се допаѓа ова.
  9. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.721
    Допаѓања:
    10.217
    Скоро секаде во светот листата на луѓе кои чекаат бебе е поголема од бројот на деца во дом. Така што донт вори, во нечии прегратки има доволно љубов за сите непосакувани деца.

Темата посојување на деца секогаш е блиска на темата за абортус, бидејќи некои жени се одлучуваат за абортус затоа што се плашат дека нема да имаат финансии за памперси, креветче, храна за бебето итн за се што следи понатаму. Пријателки ми се и девојките што работат во центарот „Лидија - срце што чука“ и тие исто така собираат донации за бремените жени кои немаат финансии за тие основни работи што се потребни за новороденчето. И тоа е релевантна тема блиска со абортусот. Од нив имам слушано приказни за мајки што се премислиле ПОСЛЕ абортусот, си силни психички трауми потоа (депресија, анксиозност, повлекување, асоцијализација). Знам и ситуации каде што мајки биле присилени да абортираат. Знам и ситуации каде што тотално не биле ни свесни за опцијата да го дадат за посвојување.

10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.082
    Допаѓања:
    268.971
    Да, затоа се полни домовите.

Дали ќе абортирам, дадам на посвојување е САМО МОЈ избор.
    Нека ви влезе тоа во глава веќе.

На 1209, Biljarkata и Annath им се допаѓа ова.
  11. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.721
    Допаѓања:
    10.217
    Епа затоа треба да ја поткренеме свесноста за посвојување во Македонија, па да видиш како ќе има буткање и редици кој да го посвои следното бебе. Штета што нашите парламентарци не се гласни многу на темата за посвојување, а за абортус се први.
    Другаркава што ја спомнав (Наталија), последен пат кога се видовме ми раскажуваше какви реакции добивала од луѓето во Радовиш. Бидејќи Мухамед е дете со потемен тен (бидејќи е од родители роми), прво и се чуделе зошто има „црно“ дете. Мислеле дека е мажена за ром. Потоа кога ќе дознаеле дека детето е посвоено и давале коментари:
    - Не можете да имате деца а?“
    - Не знам, уште не сум пробала :D
    - А не си мажена?
    - Не.
    И со последново целосно ги збунувала, по што следело:
    - Ок, ти си знаеш...

Ова чисто да видите колку ни е ниска свесноста за посвојување бебиња. Додека на запад се смета за доблест и им се поклонуваат на луѓето што посвоиле деца, тука кај нас се мета на потсмев, сожалувње, озборување... ама ете, има некои храбри како Наталија кои дури и шега си бијат со таквите луѓе.

12. FVP

FVP Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2018
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    1.201
    Оваа организација ми личи на тие што ги има во САД чија единствена цел е да ги спречуваат жените да абортираа со тровење со хорор приказни. Им отвараш веб страната и веднаш ти е јасно која е нивната цел и нивниот став. па нормално дека жените се анксиозни кога некои религиозни морони им велат дека се убијци или слично. Би сакала да видам вистински статистики од тоа колку проценти од жените што абортирале се чувствувале така, од релевантни извори се разбира, не само анегдотални.
    Инаку во право си дека овие две теми се поврзани, но другарка ти е многу ретка. Плус процесот за присвојување е доста долг и скап и не сите можат да си го дозволат. Исто така не сите сакаат да посвојат дете. Еве на пример јас, доколку не можам да имам деца не би посвојувала. Би донирала за цели кои сметам дека се добри, како на пример образование на немошните деца, но нема да им бидам старател.
    А, и да се присетиме како во домот за сираци во Скопје открија дека директорот ги проституирал девојчињата.

13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Зошто темата за посвојување се обидуваш да ја пикнеш во тема за абортус?

Абортусот е право на избор, парламентарците и те како треба да се гласни и да донесат закон во кој жената ке може да донесе одлука да абортира. Од нив се очекува да донесат закон кој е најдобар за жената која сака да абортира. Не за фетусот или за верниците.

Ајде ти почни процедура за посвојување и дај им пример на сите останати.

Еве јас лично никогаш не би посвоила. Го имам пишано ова во некоја друга тема. Нема таков пример или политичар кој би ме инспирирал или би ме убедил да посвојам дете.
    Сакам да имам деца, но од мои јајце клетки а негови сперматозоиди. Доколку тоа не е возможно моја одлука е да немам дете.

Овде, процедурата за посвојување на деца е толку комплицирана, што домовите се полни со деца оставени од жените кои не сакале да убијат фетус. Ако веќе одиме на емоција, мене срце ми се кине за тие деца. За ниту еден фетус не ми е жал.
    Кога веќе се развлече темата, додека на запад сосема е нормално да имаш дете добиено по пат на ин-витро, ама кај нас тие деца се нарекуваат вештачки. Од луѓе кои се боцкаат под маса и шепотат дека парот не можел да има деца, се прашуваат кој е јалов, велат дека детето им е од епрувета не очекувам подобро. Толку им е капацитетот, не се они криви.

На Bender Rodriguez, 1209, Anaxandra и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.158
    Допаѓања:
    88.561
    Е така веќе може да тече дискусија кога ќе чуеме личен став.
    Нема разлика во ставот.
    За мене е неприфатлив ни во 2 ни во 22,за тебе само во 22.
    Јас кажав што е абортус.За мене е убиство,за друг незнам,никој не кажавте што е?
    Медицинска интервенција поради болест не е,а ни естетски зафат.
    Наместо тоа морални дискусии кои ја уништија дискусијата.
    Не нарекувам убиец никого !

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Епа ако абортусот е убиство, тогаш што е жената? Убиец. Во мои очи така изгледа вашиот став. Вперување на прст во жена која абортирала а има целосно право на тоа.

Ама ајде да прецизираме. Дали ти не би направила абортус затоа што сметаш дека е убиство на фетус во твојата матка или за тебе убиство е секој абортус т.е. секое прекинување на бременоста?

Епа прекинување на бременоста е токму тоа - абортус. Зборот за прекинување на бременоста до 12 недела е абортус. Не убиство, дефиницијата за убиство е друга.

На Bender Rodriguez, 1209, Purplelilac и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.383
    Допаѓања:
    17.599
    Зборот нормално беше во знак наводници како цитиран, бидејќи ти го употреби во контекст на твоето мислење каде што разграничуваше до каде било(до која бројка) "нормално"
    Не глуми сега и не се прави ја нисам одавде, убаво знаеш дека беше твој цитат.
    Значи со таквото мислење не си достојна и нормална. Без пардон.

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.827
    Допаѓања:
    39.535
    Zenite ( i mazite) koi go narekuvaat abortusot ubistvo, mi smetaat isto tolku kolku shto nim im smetaat onie koi niv gi narekuvaat gluperdi i glupaci.
    Problem se luge vo establishment koi aktivno rabotat ili lobiraat za zabrana.
    Drugite neka zborat shto i kolku sakaat, ima dovolno svesni luge .
    A ako abortusot e ubistvo, togash ginekolozite se serijski ubijci i zashto odite kaj niv.? Ili gi prashuvate prvo dali ubivaat nerodeni deca pred dq ve pregledaat?

На 1209, Someonespecial, Mishela и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.118
    Многу сте пишувале. Не можам да дочитам.

Пред неколку години, моја блиска особа, од сосема оправдани причини, абортираше во 23 та гн. Со советување и простор за размислување од 3 дена. Законски, беше дозволено до 9 та гн, ако не се лажам. И покрај тоа, абортусот се случи. Без закон и со советување. Кои не помагаат, ако некој сака да абортира и има доволно цврсти причини за истото.

Абортуси до 22 гн, во некои случаи и до 24 гн се случуваа и претходно. Само не беа законски регулирани. Е сега, што е подобро?
    Ова не е теократија за тебе прв да те викнат да расправаш таму. Ниту е контроверзност која те засегнува тебе. Ме засегнува мене. Ги засегнува жените. Али, сите ќе ги прашаме за мислење, освен жените.

Не е твое право на избор. Не е ничие право на избор. Туку е мое право на избор.

Вие се залагате за нелегални кланици со што стапката на абортус нема да се намали, туку ќе биде доведен во опасност животот на жената.

На 1209, JollyGirl, Chantal и 15 други им се допаѓа ова.
  19. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.524
    Косми, прво, јас не се гледам како поддржувач на абортус, а ниту другите, затоа што да бевме поддржувачи, ќе бевме за сите трудни жени да абортираат. А тоа е ненормално. Ние сме за избор. Второ, не дај Боже, да треба абортирам после 12 недела, сигурно нема да биде заради: ејјј ми излезе убаво патување, кај баш сега кога сум трудна? Ај ќе го "родам". Да почнам од аномалии, ризик за безбедност на животот на мајката, на животот на фетусот итн. Велите убиство е. Ај што жената поминува голгота и психо-физичка траума што мора да подлегне на таква интервенција, туку ја правите и жена што потпишува согласност за "убиство" на нејзиниот плод.
    Јас без двоумење би абортирала после 12-та недела од здравствените причини кои ги наброив. Искрено, доволно ми е тешко што здрави и прави деца ми растат во земја како нашата, а не пак дете со аномалија оставено на милост и немилост на институциите кои, не само што не работат како што треба, туку и не можеш да стигнеш до нив. А за условите да не зборам. Дали ќе ми биде тешко да го ставам мојот живот пред нероденото бебе од 22 недели? Да. Дали мислам дека доколку тоа бебе преживее, треба да расте без мајка? Не. Тие се тие ситуации, кои вие ги правите едноставни, а не се. Ова е за абортус после 12 недела. Еве кажи ми го твојот став во овие ситуации. Што би направила ти доколку дознаеш дека плодот има аномалија или твојот живот е загрозен? Дали сѐ уште мислиш дека тоа е убиство?

На 1209, fana, JollyGirl и 14 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.082
    Допаѓања:
    268.971
    @EvAngelos види, слободно можете ти и твојата партнерка да оставате деца на посвојување, да посвојувате... ваш ИЗБОР.

Исто како што мој е дека секогаш ќе одберам да абортирам, но никогаш нема да истерам цела бременост за да оставам дете во дом.

И никој, никој, а најмалку било кој маж и религија, имате право да се мешате во МОЈОТ избор.

На Bender Rodriguez, Lolipop23, 1209 и 20 други им се допаѓа ова.