Абортус

Discussion in 'Бременост' started by Spidy, Dec 8, 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1,629 vote(s)
    73.0%
  2. Не, никако

602 vote(s)
    27.0%
  1. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Има огромна етичка разлика од тоа да се абортира поради силување, напуштање од партнер и немање поддршка од никого, немање услови да изгледаш дете, аномалија... и полот како единствен фактор за тоа дали го сакаш или не плодот. Сигурно и сама ја согледуваш, излишно е да се објаснува.

2. WildMk

WildMk Форумски идол

Кузнај...
    Моментално, десничарските сили, ептем змеаат замав, на глобално ниво.

JollyGirl likes this.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Кој закон ,каде?
    Законите не се секаде исти Нарцис,а и се менуваат.

Не ги следите трендовите,спомнав во тек е иницијатива за слободно прекинување на бременост кога жената ќе одлучи!
    Мислиш дека е некому проблем да плати приватен аб од5000 еур.во 19 недела во Холандија?
    Ајде да не споменувам други држави.

Selest likes this.
  4. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Е ова не го знаев. Ама запознав жена која самата ми кажа дека правеле пренатални тестови и доколку третото било ист пол како првите две, планирале да го абортираат. Па "среќа" испаднало да е "посакуваниот" пол и си го роди. И со причина не кажуваат пред 12-та недела. Ама пак ќе кажам, за вакви случаи не ни вреди да се дискутира воопшто.

ivi1987, LollySky, Nausicaa and 3 others like this.
  5. WildMk

WildMk Форумски идол

Шо ќе прајме, кога медицинината ќе стаса до таму, да може да си одбереш пол при зачнување? :)

Doozy likes this.
  6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Па за кај нас Косми зборам, за законот кој сега го донесоа. Искрено, за Холандија не ме интересира, ниту пак за било која друга земја каде што не живеам.

CameliaMiller likes this.
  7. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Џабе не викаат кога едно нешто ќе си го достигне својот максимум само ќе се уништи.
    Исто и со нас луѓето.

DAngel and fana like this.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Можеби... можеби не...
    Ама секако, во иднина, ни следат уште многу морални проблеми за решавање...

9. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

95% од населението ќе бидат мажи.
    Што убаво ќе им биде на жените ќе можат да бираат и да имаат повеќе мажи :rofl:

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Ми се допаѓа оптимизмот!
    :rofl:

11. Heavencanwait

Heavencanwait Активен член

Zarem se uste ima nekoj koj e protiv abortus? U 21 vek? Nacitani, educirani?!

12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Па до 12та недела не се гледа пол мислам. Така што... сеедно.

После тоа мислам дека треба сериозна причина.
    Сепак 12 недели се доволни за одлука.

НО
    Не се дрзнувам да кажам за кого било дека е ужасен или дно.
    Просто не сум во негова кожа и не можам да знам.

Annath likes this.
  13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Затоа се вика социјално и се пријавува.
    Детето е прво граѓанин на оваа држава, а потоа нечие дете.

Nausicaa, Someonespecial and LiliBoz like this.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

У име свих нас из седумдесет и неке... Вајлд, генерација, немој да не потценуваш. Јас мислам оти и поедуцирани и поизградени личности бевме, отколку децата на независната Република... Не оти децата се криви, ќе да е републиката, и тие што ја јавнаа да ја владеат/крадеат. Кому му треба едуциран, само свесен поединец, што не може да го замајува? Поарно да менуваме закони за абортус, за пушење, па за веронаука, па ќе се мати некоја вода и секој ќе мисли дека има право на мислење за теми шо ич не го засегаат, ама ете секој може да мисли за правата и слободите на комшијата, оти реално никој ни права ни слободи има...
    Баба ми, беше генерација 1920 и некоја, и понормални ставови имаше за секс и абортус и све со тоа поврзано, од овие денешниве, локални и глобални просветители.
    За мој вкус не е пристојно, да се мешам во туѓи животи, кој, кога, зошто и дали, имал секс, абортирал, ватевер...Live and let live.
    Едукација мора, слобода на избор мора. Е, сега пусто турско како да се искорени од балканите, не сум толку умна.

15. FVP

FVP Популарен член

Ова е рутинска практика кај ИВФ инаку, бидејќи машкиот и женскиот ембрион имаат разлика тежина, може многу лесно со голема прецизност да се избере полот на ембрионот, и тоа не сметам дека е некоја морална дилема искрено. попроблематични ми се овие мизогинисти како што беше спомнато погоре каде што сакаат со сила да добијат одреден пол без разлика на последиците врз жената или пак 'непосакуваните деца'. Да не збораме дека обично тоа се многу конзервативни патријахални мажи кои што сакаат некој да им продолжи лозата.

16. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Со претходниот закон беше дозволен абортус до 12та недела, период кога не можеш да го дознаеш полот на детето. Со новиов закон (дозволен абортус до 22ра недела) можеш да се абортира и откако ќе се дознае полот на детето. За жал во многу случаи тоа ќе значи убивање на неродените бебиња само затоа што се од женски пол.
    Исто така со претходниот закон постоеше задолжително советување на жената и три дена чекање при што можеше да се дететкира присилен абортус од страна на некој ваков монструм кој ја принудува жената да абортира поради непосакуван пол.
    Очигледно новиот закон помалку ја штити жената и женските неродени деца.

17. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Прочитај го законот и прати ни на сите тука каде пишува дека може да абортира ако нема медицинска индикација, односно ако се работи за непосакуван пол.

DAngel, LejlaD, ivi1987 and 5 others like this.
  18. danichap

danichap Moderator Staff Member

Ме интересира баш дали има ставки како психички терор, жртва на домашно насилство и сл.
    Оти нели, мажот ако дознае дека е женско нема да го сака, па ќе ја тера, може ќе и се заканува...
    Дали законот би ги оправдал овие ситуации.

LejlaD and LivingGlam like this.
  19. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Абе не ме смеј. Од нога се пишуваат причините зошто сакаш да абортираш, никој од специјалистите не се замара со тоа. Чиста формалност е тоа. А да не зборам па во приватните клиники. Ако тој гинеколог не те абортира, парите ќе ги земе гинекологот од другата приватна клиника. Така што ќе те абортира додека трепнеш.

20. Bridget

Bridget Форумски идол

Е нема сега -за ова може, за друго е неприфатливо. Не е ни наше да знаеме зошто некоја абортира па да судиме правилно е или не. Нели -нејзина матка, нејзино право. Ако не е убиство и е нешто за што не треба да се потресуваме, зошто тогаш да се потресуваме ако некоја абортира заради пол? Да не се правиме наудрени дека после 2 или три деца машки на пример, некој си сака женско. Може не звучи убаво ама рековте да не прашуваме зошто некоја абортирала не знам колку пати. Нејзино си е. Исто глупаво е да абортираш често оти не знаеш како да се заштитиш ама пак тука не смееме да се мешаме, а во ова може? Освен ако се работи за присила од партнерот, тоа е друго. Во спротивно, нивна работа, не е задолжително да кажат зошто а не е ни наше да знаеме. Законски дозволено е, тоа е се' што треба да не интересира.

Last edited: Mar 15, 2019
    LejlaD, An-na, fana and 4 others like this.