Namesto da se vrsi abortus mozat da se koristat kontraceptivni apcinja, kondomi, da se stavi spirala.. A fetusot za tebe draga sto e? Gjubre, pa ke go frlis bez troska sovest.
Некогаш контрацепција потфрла. И ако бебето е несакано подобро да е абортус, према мене. Ама, најдобро е секој да прај она што е најдобро за него. Ако ти лично си против абортус - живеј си го животот така. Некоја која сака да има опции, ќе си избери тоа што е најдобро за неа. Правилно е секој да одлучи за себе нели.
Ти благодарам за твојот одговор, прашав за цена, не за да ме советуваш за заштита. Мојата бременост беше планирана, не несакана, се радував на тие две црти, но паднав во депресија бидејќи мислев дека нема да бидам добра мајка, дека тоа дете е подобро да му се даде на некој друг кој што го заслужува... Но решив да се изборам и да си го зачувам тоа дете... Бидејќи секој се снајдел, зошто не и јас... Незнам дали некогаш си била бремена и сигурно си помислила дали ќе знаеш да се снајдеш во улога на мајка.. Следен пат кога се дискутира на некоја тема дискутирај, кога некој нешто ќе праша одговори ако знаеш, не наддавај твои мислења. Поздрав.
Ti dadov najkulturen odgovor na tvoeto prasanje bez da te napadnam, a drugoto milsenje go dadov opsto za abortusot.
Нема да знаеш дали ќе бидеш добра мајка ама никохаш,дури ни кога ќе го имаш. Бременоста не е лесен период,го знаеме тоа тие што сме го поминале. Тие 9 месеци се тешки физички,психички но верувај и бебе е една огромна "тежина" ако може да се нарече која не се споредува со бременост се доживива, ни сама не си свесна која убавина ќе ја доживееш. Убаво те разбирам како се чуствуваш,верувај абортус не е решение. Останав бремена не така лесно.бременоста ми е еден така депресивен период,а порајѓајот и ова злато до мене од кое имам секојдневни стресови е тоа за кое живеам.
Ама вака не може еден ден го сакаш бебето,еден ден не. Седни,размисли што планираш во животов. Не е бебе кило компири. На никој не ни е лесно во бременост,и ни поминуваат секакви мисли низ глава ама не може со секој даун ден да се реши дека тоа невино бебе веќе не заслужува да живее. Поддржувам абортус,се тоа океј али не вака како на зезанција,еј денес решив нема да сум добра мајка,ај ќе абортирам. Ти посакувам секое добро,и правилна одлука.
Значи депресијата си го направи своето, размислив и нема да абортирам... Знам дека не е кило компири, може и затоа се уплашив. Сега сум во ред..
Za depresijata postojat lekovi ete jas gi pijam sega niv cekav da se porodam pa da pocnam so terapija tesko e znam mnogu ama za ova ima resenie iako lekovite za depresija mozev da gi pijam I vo bremenosta ama nesakav
Дали знаете во која приватна клиника во Скопје користат апче за абортус, дали додека го примаш апчето и се случува исфрлањето и крварењето си под нивен надзор, и до која недела најкасно се користи овој метод ? Благодарам
Негативен е, ама сепак не верувам у тестовите дека на братучетка 1 месец и излагаше негативен тест, после отиде на лекар, трудна..
А што ќе абортира ако не е трудна? Нека оди на гинеколог да се прегледа, има 100 причини зошто не и дошол циклус. Ако е бремена, гинеколог ќе и каже што понатаму
Имам пишувано одамна во темава за абортирање со апчиња,моја другарка абортираше така,ама сигурно има едно 5-6год. Она беше 9та недела,и не не беше под надзор дома го правеше тоа,само после одеше на контрола за проверка дали е се во ред. Тој доктор кај што беше она слушнав дека е починат,за каде прават не знам. Ама да знаеш дека болките се големи. Не е полесно со апчиња.
Има апчиња, точно е. 100 евра на приватно се плаќа, го пиеш и добиваш крварење во вид на менструација, ама болките се големи и треба да истрпиш бидејќи аналгетик не треба да пиеш. Се чистиш 7 дена и после на контрола одиш. Ова ми го кажа првиот мој матичен гинеколог на прв преглед.
И на клиника има мислам само да знаеш болките се ужасно страшни. Како да раѓаш со провокација. Јас маткајќи се по клиники го исфрлив плодот без апче.. И беше ужасно болно. А ова е бетер... И пак на крај ревизија ми правеа секако.