Е тука веќе претпоставувам нема да и дозволи комисија, може да поднесе жалба и понатаму не знам како оди. Знам за извршен абортус и во доцна бременост меѓутоа беше со дијагноза на родилката, ако другарка ти нема здравствена причина за да абортира тогаш не знам кој би бил друг основ навистина. Иначе не е со вадење на матка тоа е сигурно забуна, туку се умуртвува плодот во утробата и мртов се раѓа со провокација, таква е процедурата зашто ако го роди живо тоа има голема шанса да преживее, а тоа не е нејзина желба. Ако не најде опција за абортус нека размисли за дом за доенчиња
Ја мислев ова само на ТВ постои... како може 2 3 месеци доцнење и да не знае дека е 7ми месец? Па во 7ми веќе се осеќа многу и бебето и мрдањето и имаш секакви симптоми од гради, стомак труднички... Жал ми е за другарка ти ама не ми е јасно како и се случило да не забележи. Мислам дека треба неколку специјалисти да посети за искуство бидејќи може единствен случај е за толку доцна откриена бременост во МК
Ova e vekje oformeno bebe, taka shto koga bi se rodilo verojatno bi prezhivealo, toa e edinstvenata prichina za razmisluvanje, etichkiot i moralniot aspekt Inaku koga bi bila do 3 mesec, nejzino pravo e da abortira Sepak neka se konsultira so struchno lice
vo sedmi mesec prvo go umrtvuvaat plodot I potoa ja poragaat I zatoa imase doskoro komisii sega n neznam kako e dali ima ili ne zatoa e tolku skapo oti veke bebeto e oformeno
Ниеден гинеколог легално нема да и изврши абортус во 7ми месец и законски и морално и етички е недозволено. Има и опција да го роди и да го даде на посвојување. Нека не се лаже да дава пари под рака за нелегални и ризички процедури и нејзиниот живот е во прашање ставен.
Ова е возможно и оправдано само во случај на сериозни дефекти на плодот и притоа имаат стручен конзилиум низа гинеколози па после тоа се одлучува дали е оправдан или не ваквиот абортус.
Здраво, Ме интересира кои симптоми ги имавте после абортус и колку време ги имавте после тоа? Имав абортус на 14-ти во 6 недела и после една недела почнаа вртоглавици, повраќање и сл.Дали е можно да е од тоа или да барам Др.причина
Здраво. Имам прашање. Живеам со родителите и не сакам да дознаат дека сум бремена. Дали е можно да се изврши абортус без лични документи?
Па ако си 18 годишна не мораат да дознаваат, како да дознаат, каква врска имаат документите со твоите родители
Не знам како оди процесот. Дали е со здравствена легитимација зошто тоа ми е преку нив. И каде би можела да одам.Кај кој доктор во скопје?
Што ти е преку нив, што е тоа здравствена легитимација, осигурана си на нив? Значи нема врска никаква, не им стига нив порака на мобилен за твоите здравствени зафати. Ниту па имаат достап до твое здравствено досие, ниту па смеат докторите да кажуваат ако си полнолетна. Одиш кај матичен гинеколог, ти дава упат за абортус на болница и одиш на закажаниот термин. Ако сакаш приватно, не одиш на матичен, одиш дирек во приватната болница.
Полска се запали ради изгласаниов нов закон дека абортус може да вршат само жени кои се силувани, ако плодот е продукт на инцест или ако жената има опасност по живот. Се друго е илегално, со што ја прави Полска плодна почва за туркање рекорди за абортуси на црно. Ама не им се даваат жениве, 4 дена веќе излегуваат на протести и бараат абортусот да биде слободен за секого. Дури една група им влезе во црквата маскирани како девојките од Handmaiden's tale. https://www.insider.com/protestors-storm-churches-in-poland-over-new-abortion-restrictions-2020-10 Нема поголема вукојебина од Полска во Европа. Политичкава гарнитура што им е на власт е да земеш и да ги запалиш сите од прв до последен.