Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.606 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.092
    Знаеш што? Во ред е да си против абортус, ама не е во ред да ги судиш тие што се ЗА. Второ, ми се повраќа од луѓе што пропагираат лажен морал како тебе. И ОСТАВИ МЕ НА РААТ. Со МОЕ тело што сакам ќе си правам. Ти се сметаш за добар човек?! Не ме смеј, те молам! Човек што е националист, шовинист, сексист, хомо- транс -, бифоб и многу други работи, не е добар човек. Ти најмалку имаш право да ми кажуваш каков човек сум јас. МИ СЕ ПОВРАЌА ОД ЛАЖНИ ВЕРНИЦИ КАКО ТЕБЕ! Вистинските верници не осудуваат, а уште помалку пропагираат морал.

На Stressed Out, bittersweet, Ambitious и 7 други им се допаѓа ова.
  2. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.441
    Допаѓања:
    60.678
    А најјако од се е што е комплетно ignorant и oblivious и да земе да прочита неколку работи може ќе му се разјаснат.

Уште ако продлабочуваме, се претпоставува дека абортусот на црно варира од 10.000 до 150.000 број на жени кои го направиле. Плус бројки на жени кои идат во соседните земји да го направат таму по легален пат. Тие што немаат пари или одат на клиники на црно или нажалост сами пробуваат со најразлични работи да се повредат, при што има огромен број на случаи на загрозување на сопствениот живот или на стерелитет.

Виталијците не сфаќаат дека многу побезбедно за наталитетот е легално да може жена да изврши абортус затоа што тоа ќе го прави лиценциран доктор и жената ќе помине со минимални шанси да умре или да не може повеќе да има деца. Да ја натераат да го роди не можат затоа што таа жена што не сака да има дете ќе се снајде за да го нема. Ова математички, во етика со глуперди не ни планирам да се расправам. Од секоја гледна точка легализацијата е побезбедна, ама кој да ти каже Ивана.

На Lella, Annath, bittersweet и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Чекај јас најмалку имам права да ти кажувам каков човек си ти ама затоа ти имаш на мене да ми кажуваш? Зошто сметаш дека не уживаме исти права? И најмалку 100 пати имам кажано дека не сум верник.
    Ќе бидам против секаков вид на содомии и деструкции кои и физички и психички ги разоруваат луѓето.
    Ако анкетата е правена од страна на подржувач на абортус ова што го гледам на сликата не ме чуди. Доколку видиш анкета од опозицијата изгледа поинаку.
    Учете да користите контрацепција и да живееме човекчи, со морални вредности. А не развратнички.
    Тоа ќе резултира да нема ниту несакани бремености, ниту болести, ниту абортуси како легални така и илегални. Проблемот го гледате во оние кои се против абортус, наместо во себе и своите убедувања кои ниту се природни ниту се хумани ниту имаат тронка морал во себе, го уништуваат човека и на духовно и на физичко ниво.

На Timeless му/ѝ се допаѓа ова.
  4. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    31.297
    Јас подржувам абортус. Тоа е личен избор. Има многу причини за абортус.
    И никој не можи да одлучува за нечије тело. Како можи да си земаат за право не знам.
    Мило ми е шо се во толку голем број на протестите во Полска и дека ќе се изборат. Ова шо се случува во 21век посебно, е срамота!

Последна измена: 2 ноември 2020
    На Angel06, poppie, Purplelilac и 2 други им се допаѓа ова.
  5. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.092
    Татко ми еднаш ми рече дека колку човекот е попрост, толку е полош. И добро кажа. Исто така мојот професор по филозофија во средно училиште рече вака: „Со неписмен човек подбoро можеш да се разбереш отколку со полуписмен.“ И тоа е точно. Во последно време и на форумов ги имам искусено oвие нешта. Не се мачи да објаснуваш на човек со ограничени сфаќања. Прочитај ги неговите мислења во другите теми и се' ќе ти стане јасно. Мене ме нарече нечовек поради тоа што реков дека попрво би го 'убила' отколку да го родам и да го осудам на пропаст. Сите знаеме дека никој не барал да биде роден. Поентата ми е дека колку и да се трудиш, нема да му докажеш дека не е во право. Не само нему, туку и на другите како него.

На Angel06, Annath, dayla и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.663
    Допаѓања:
    39.551
    А зошто негираш дека абортусот никогаш нема да се искорени и само би се одвивал во небезбедни услови што се ризик за здравјето и понатамошно потомство на жената?
    И друго, ти сметаш дека е убиство и дека бебето е посебно од жената, што значи дека мое тело мој избор не треба да важи.Добро.Но што правиме со фактот што тој посебен живот не може да преживее надвор од матката и е комплетно зависен од мајката?Значи, не можеш туку така да го одвоиш и да кажеш дека жената нема никакво право да одлучува за него...:?:

На Angel06, Annath, Lady D ❤️ и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Ova mi se pojavi po netot, malce druga perspektiva dava. Istorijata ne naviknala sekogas u rabotite na zenata da mislat deka imaat pravo da se mesaa

Прикачени фајлови:

На Autumn_, Angel06, Brpbrp и 14 други им се допаѓа ова.
  8. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.419
    Nekoi mislenja na forumov me pottiknuvaat da mislam deka se ushte trae sreden vek. Taka da dobredojdovte vo sreden vek, kade zhenata e mashina za ragjanje i nishto povekje, ne smee ni da pomisli shto saka da pravi so svoeto telo

На DarkStormm, Just.do.it, Angel06 и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Добра идеја. Ете нека не прават абортус. Нека го извадат фетусот од жената и нека му го дадат на загрижениот татко да си го носи и чува. ;)

На Angel06, RoseRain, Amellie13 и 14 други им се допаѓа ова.
  10. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Па јас искрено сметам дека треба да е задолжителна вазектомијата
    Секако нема никаква, ама никаква штета ни врз психичко ни врз физичкото здравје.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.108
    Допаѓања:
    26.980
    Уште си стојам на тоа дека ако немаш матка не смееш да коментираш на вакви теми во кои:
    1. Не ти е место
    2. Доста се сензитивни.
    И, да, мое тело, мој избор. И ако имам во мене дете кое не сакам да го родам треба да имам избор да го абортирам ВО НОРМАЛНИ УСЛОВИ.
    Абортусот секогаш ќе постои. Некоја ако реши да аботира многу ќе ја гајле што ќе каже некојси Витали на темава.

На DarkStormm, Angel06, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  12. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Јас не велам дека абортусот ќе се искорени. Напротив. Туку велам дека тоа нема да ви пали во Полска и уште некои нормални држави барем наредниве неколку децении. Нема да можете да воведувате таков систем кој е зло за човекот. Тоа што човекот деградира и оди кон пропаст е Библијско пророштво така да не сум до толку да мислам дека нешто ќе се спаси или слично.
    Но тоа не значи дека треба да се помириме со тоа и да прифаќам секакви содомии и деструкции.
    Детето и да се роди е зависно од тебе. Ако го оставиш ќе умре. Така да не ти пали тоа што го кажа.
    Тоа што немам матка не значи дека треба да молчам на воведување деструкција во земјата во која што сум се родил и израснал. Тоа не ви пали во Полска, куферот и на Запад. Да имам власт и моќ и авионска карта би им платил на сите и со живеалиште би помогнал. Матката не ти дава никакви привилегии ама баш никакви со што би го ставила целиот машки род подолу од тебе. Може само така да мислиш. Твое тело твој избор, се сложувам. Но не убивање на бебе во стомакот бидејќи и тоа има душа која не е дел од твоето тело.

13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.168
    Допаѓања:
    181.110
    Немам поим во која земја си се родил и ич не ме интересира ниту е некако битно за темава.
    Тоа во Полска не е воведување деструкција, одземање на стекнато право е. А кога се одзема некакво право, нормален е револт на тие чие право е одземено. Од 1956 абортусот е легален во Полска, може мајка ти не била уште родена тоа време и сигурно не биле злите западни сили кои го легализирање.

На Angel06, Lella, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    На власт дојдоа нормални луѓе, родољуби а не поклоници на запад и бафомет. Нормално е дека ќе менуваат се што е деструктивно и уништувачки за народот таму. Нормално е и да има отпор, се навикнале луѓето. Несакана бременост и ооп абортус. Чекај сега ќе видат дали ќе биде така или ќе се научи народот на морал и дека не се што е кажано од либерална уста е добро, е избор или слично. Повторувам дека границите се отворени, соседна Чешка им е тука доколку сметаат дека Полска им крати одредени права.
    Мојата слобода завршува онаму каде што твојата почнува. Така да џабе се препираме. Мнозинството ќе одлучи.

15. busybee

busybee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2020
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    1.853
    За ова првово, сакам да те прашам, што правите вие како машки род со векови наназад?
    А за второво, абортусот можеш да го направиш до 12та недела од бременоста. До 10та недела, абортусот може да се направи по желба на жената, по десетата недела комисија одредува причина за абортус (штети на здравјето на жената, хромозомски аберации и слично). До 10та недела абортусот може да се направи и со апче, со која само го исфрлаш од телото (слично како парчиња засирена крв за време на циклус). Дури во подоцните недели се прави зафатот, и тогаш е обично поради здравствена причина. Што сакам да кажам, дека абортусот треба да биде одлука на секоја жена. Но, пред се јас сакам едукација на луѓето за превенција од таа несакана бременост. Ако ете, несакаш да останеш бремена, зашто едноставно не пазиш? 21 век сме има милион начини на контрацепција, милион начини на кој можеш да планираш семејство. Дефинитиво ни е потребна сексуална едукација. Ако нема во школите, барем учете си ги децата вие. Не треба тоа да биде табу тема.

На Lady D ❤️ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.168
    Допаѓања:
    181.110
    Никаде не одлучува мнозинството. Интересот одлучува.
    Да одлучуваше мнозинството мк немаше да биде северна, немаше да има миноризација на мнозинството со рамковни квоти, немаше да има приватно здравство....Да редам уште?

На tina2018, Annath, Bezimenka90 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    За тоа што го кажа за контрацепција јас се сложувам потполно. Незнам зошто за тоа никој не протесира зошто сите се крстат во абортус. Па ако внимаваш ако користиш контрацепција нема да дојде до абортус.
    И не реков дека абортус неможе да се направи со апче. Само затоа што се прави со апче не значи дека не му се скратува животот на тоа бебе. А доколку нормални луѓе би основале семејства а не пушачи на цигари, луѓе кои пијат алкохол, се дрогираат и водат нездрав живот многу мноогу ретко и би доаѓало животот на мајката во опасност, аномалии кај бебето и слично.
    Полска е држава а Македонија е протекторат. Во Полска народот ја изгласа сегашната политичка власт која носи вакви одлуки. Во Македонија луѓето се хипнотизирани од вмро и сдсм, врежани се во мозокот на луѓето затоа тапкате во место 30 години веќе. Се појавуваат нови партии ама народот само нив ги гласа бидејќи у дале работа за 300 евра. (Ќути има и полошо, барем под суво си, од тоа си пати македонецот) Тие име менуваат а народот седи дома. После не одлучувал народот епа како да одлучива? Преку седење дома?

18. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.776
    Отприлика вака некако звучиш:
    Тоа што немам менструација, не значи дека не можам да раскажам кои влошки ги користам или како болат јајници. :drunk:

На Angel06, Annath, smooch и 13 други им се допаѓа ова.
  19. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Вака му велиш на гинекологот кога одиш на преглед? Или тие матка имаат ама изгледаат ко машко?
    Ви нема крај на небулозиве.

20. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.996
    Витали, точно е дека не е правилно да ти речат - немаш матка, не можеш да збориш за абортус.
    Испаѓа исто како кога најмамичките ќе речат - немаш дете, не знаеш ТОА и ТОА..
    ДА, не знам. Ама не значи дека не смеам да имам мислење.

Ама НИКОЈ нема право да одлучува за матката на жените..
    Исто како што никој не може да донесе закон на мажите од раѓање да им се направи вазектомија...

Ти би поддржал таков закон? Некој друг да одлучува за твојот пенис?

На Annath, mode-kristina, candy.cane и 4 други им се допаѓа ова.