Не докажала вашата сатанистичка наука. Инаку постои. Толку е глупа вашата еволуција што ве тера да верувате во нешто слично на она како да веруваш дека телефонот кој го носиш во џеб се создал сам од парче метал, тоест еволуирал милијарди години. Дури и физиката вели дека една енергија не изчезнува дека од еден вид се претвора во друг. А за да функционира човек треба многу енергија, која после смртта не би требала да исчезне. Ама кој да прочита бе душо. Должен е да расте и да се раѓа секогаш секогаш. Ама не расте поради нашиот нездрав живот и други причини кои тоа го попречуваат, создадени од луѓето.
@BabyD0ll а од каде знаеш зошто некоја абортирала во 6 месец? Колку што знам, илегално е тогаш да се абортира, освен од медицински причини. Со кое право ја осудуваш личноста која можеби морала да донесе таква одлука од икс причини кои тебе не ти се познати? Многу ме изненадува младинава... наместо да сте поотворени и полиберални, без осуди на туѓите одлуки, вие ги навредувате оние кои размислуваат поинаку од вас. Жалосно е тоа.
Чек, ти од кај знаеш дека јас не знам за причината? Персонава ми се има отворено и раскажано се, заклучок мој е дека не требаше да абортира, не ја осудив ама само се шокирав и ништо не и реков, толку. Немало никакви медицински причини,тоа е доволно да не се абортира во 6ти месец.
Чекај чекај. Ако утре жена ти забремени ама доктор ти рече дека може да умре на породување ради некоја состојба ти ќе ја убедуваш дека лаже и без гајле да си тера? Ич нема страв да те фати да не ја изгубиш?
Душо, читам работи што се докажани. А, во фантазии не верувам. А, како вика твојата света Библија? Ако е иронично тоа што сме еволуирале од мајмуни нели е поиронично тоа што мажот настанал како желба на Бог, а жената е настаната од реброто на мажот? Бог кој го создал? Веруваш во христијанство, а споменуваш сатанистичка наука-физика. Shame on you Спојлер Инаку, Сатанизам е религија, науката не е.
Не ми е јасно како абортирала, кога не дозволува законот, многу е строго кај нас, никаде во државно ни во приватно не може да се абортира во 6 месец освен ако плодот е со животозагрозувачка аномалија, или пак се загрозени животот на мајката и плодот. Но добро, не е мое да се мешам, твое право е да мислиш дека можеш да осудуваш нечии одлуки. Можеби и јас лично никогаш не би можела да абортирам, ама тоа не ми дава за право да им се мешам во животот и одлуките на другите, уште помалку да ги осудувам.
Не е легално сепак. Ако се плаќа и се абортира, значи на црно оди. Мора дозвола од комисија, не може туку така плати и абортирај.
И замисли ова на Гак се дешаваше 400 евра платија родителите девојката абортираше мислам 16та недела не сум баш сигурна за гн беа на комисија и одобрија причина девојчето радкина со дечкото и неќе да раѓа дете
Abortusot ne e ubistvo od nekolku prichini. Prvo, embrionot, fetus, ne mozhe da opstoi bez majkata. Ako majkata umre vo prvite nekolku meseci ( do koi se dozvoluva abortus), ke umre i fetusot. Toa e zavisno od nea celosno, preku nea dishe, se hrani i se razviva. Pa kako mozhe da ubiesh nekoj koj ni osnovnite funkcii ne si gi izvrshuva sam? Kako mozhe da e ubistvo, koga se ushte ne mu se dorazvieni site organi? Vtoro, fetusot e zbir na kletki od koi potoa se razviva bebe. Kako mozhe da e ubistvo abortusot koga stanuva zbor za otstranuvanje na tie kletki? Treto, embrionot se razviva vo majkata, a taa ima izbor i mozhe samo taa da odluchuva za sopstvenoto telo. I ne, ne mora prichina za abortus da bide rizichna bremenost, tuku bilo koja druga prichina pr.ne e spremna da bide majka, ostavena e od soprugot ili dechkoto, a ne saka sama da go raste deteto ili finansiski prichini i mnogu drugi koi zhenata gi smeta za soodvetni za da abortira.
Абортусот е избор. Од разни причини е оправдан. А и некои "родители" подобро е никогаш во животот да не пипнат дете. Нема што тука за осудување, какво убиство. Често и не е "желба" на мајката, туку морање и препорака од доктори, заради аномалии и слично. Само не можам да разберам жени кои абортираат по 5-6 пати, зошто едноставно не сакаат дете, а такви случаи има многу. Ок, еднаш да се случи разбирам ама повеќе пати? Мислам на нормални забременувања, а н на екстреми како силување и сл. До колку треба да си неодговорна пред се према себе и своето тело? Секој абортус носи и ризик, колку и да е напредна медицината
16гн не е 6 месец. Многу луѓе кажуваат едно, а реалноста е друга. Најчесто ги кријат вистинските причини. Тоа што вас можеби ви мачкале очи дека девојката раскинала со дечкото, па затоа абортирала, не е нужно дека е вистина. Верувам дека си слушнала што си слушнала, ама дека е вистина... не знам. Не знам, не е мое да судам, ниту да се мешам во туѓи одлуки, ама не верувам дека само за пари доктор би ризикувал да направи нешто илегално. А не па цела комисија од доктори. Колку случаи по весници имаше дека не сакаат да ги пораѓаат со мртов плод додека не потпише комисија, а мајката е под зголемен ризик од сепса, загрозен и е животот, сигурно дека лабаво ќе прават абортуси во втор триместар.
Тоа е веќе патологија, на тие случаеви треба да работат друг вид на специјалисти. А јас лично не познавам такви, освен неколку доста повозрасни, да речам на мајка ми генерација, што во брак не користат заштита од некоја за мене непозната причина.
Ај пошто треба се да се џвака тука па да се сфати. Се однесува на избор на жената дали ќе го абортира или ќе го задржи бебето. Нејзино тело- нејзин избор дали ќе абортира или не.
Мајка сум на две деца, повеќе (засега, можеби за неколку год ќе сменам мислење) не сакам уште, затоа што не се чувствувам способна за уште . Се пазиме со мм, но ниедна заштита не е 100% така да, ако се случи да забременам, ќе абортирам, иако мм е против. Подобро да бидам убиец во очите на другите кои не ми значат, него децата и мм да ме гледаат како мува без глава да не знам кај терам или уште полошо, нервозата да ја истурам на нив.
Фала богу што доколку некоја која си ја забременил сака да абортира, може да абортира без ич да и е гајле за твоите две третини
Тоа нејзино тело-нејзин избор малку е двосмислено. Претходно пишав дека две третини сум за абортус а една третина против. За абортус сум во опасност по здравјето или други несакани бремености. Против сум само во ситуација каде во врска/брак, одлучуваат да имаат бебе и покасно од непозната причина, нејзе или нему, им доаѓа идеја да се абортира бебето. Велам бебето, не плодот, бидејќи тоа не е растение па да се нарече плод.