C*рка да го фати човек од текстовиве. и демек греота е а? Aјде бре, не е греота да го родиш и да нема пари за лебче да му купиш? да не знае што е чоколадо... Aко некоја решила да си абортира, вие читајте и ги и најголемите срце парателни текстови, таа пак ќе си абортира. и кога ќе помешаат религија овде. Hикаде господ не рекол нешто за абортусот? Tоа не ни постоело во негово време. црквата ли мене ќе ми каже што да правам јас? педофилине? па може нив им одговара да има сирачиња наоколу, да се блудничат по ватикан
Иако вакви работи воопшто не поддржувам, бидејќи ја искористуваат емотивната женска природа, сепак ќе кажам дека доколку некоја жена е погодена од ова, а во било кој момент од животот била или ќе биде соочена со одлуката дали да абортира, таа не треба да го направи тоа зошто кога-тогаш ќе зажали. Јас на пример истото "дете" кое овој текст би го напишало, еден ден ќе биде огорчен тинејџер што ќе ти рече: Што си ме родила кога ништо немам во животот? А секоја една од нас може сама да си размисли која од овие две работи би болела помалку...
значи вака...мојата приказна ја има во темата семејно насилство ..но тука ќе се задржам на абортусот..... значи јас останав на 20 год бремена....таткото не работеше а јас сеуште студирав,,, сакав да го абортирав, но таткото ме фати на емоции демк греота( до душа навистина е греота..) и јас не го аборитрав...праевме свадба....тој почна да се менува- не можеше да се привикне на одгворноста или дури тогаш сфати што се случи..не знам.... кога се роди детето...еееее дури тогаш почна вистинскио пекол...почнаа секојдневни расправии неговите си го покажаа лицето....нон стоп кавги „воспитни шлаканици за да ме смирам“...и детето ги гледаше сите тие работи..... ќе се скараме, ќе ме удри, ќе си излезе, и јас ќе останам со детето да плакам....затоа сега детето е 2 год и се плаши кога на тв ќе види сцени со агресија....кога ќе ме види тажна или расплакана веднаш ме гушка и бакнува за да не плачам.... премногу го сакам сега се разведуваме со татко му....кој стрес е тоа за детето...а како што излгеда најлошото допрва доаѓа... потоа цел живот ќе биде осудуван од околината ( дете на разведени родители), сите имаат татко тој нема, ќе види семејство да с ешета ќе се натажи иако е мн мал..а кога ќе порасне, што тогаш?!? кога детето имаше 10 месеци јас дознав дека повторно сум бремена....татко му отиде во странство, јас сеуште студирав, одев на работа, бабите не можеа да ми помагаат.... и помилсив на абортус, но веднаш си помислив како и првото сакав да го абортирам па сега ни минутка не можам без него... но бев преморена со милјарда обврски и нервози, брак кој не функционира нај нај.... и решив да абортирам....мислам дека целиот свет ми се сруши...се осеќав како најгнасното створење на светот.... но полека се трудев да не мислам на тоа како да не се случило... а ако не го сторев тоа....сега наместо едно ангелче ќе стррадаа две...двете ќе беа под стрсови, двете ќе тагуваа без родител..... или уште полошо можеби ако го родев немаше да имам храброст да го напуштам мм и цел живот ќе растеа во нехармоничен брак, со расправии, викање, шлаканици...ќе беа сведоци на неговото бегање од дома и агресија, и на мојата депресиовност и тага... не се гордеам со тоа што го сторив...но сега знам дека е подобро вака....така тоа дете цел живот ќе се мачеше.
^^^ Ти се поклонувам на храброста. Да родиш на 20, да продолжиш со студии, да трпиш секакви малтретирања од сопругот, и накрај со ладна глава да одлучиш дека треба развод ... Секоја чест! Детето можеби ќе се чувствува како што опиша, али сигурно ќе биде мноооогу посреќен без двајцата родители. Ти си го родила, си му дала живот, си го спасила од тоа да гледа агресија секој ден, што можеби понатака ќе се пренела на него ... Ти си мајка ипол бре! Треба да се гордее со тебе. Моето мислење за абортусот е ... поддржувам. Жената си има право на избор. Нејзин живот е во прашање, а не на таткото, или појасно донаторот на сперма, па тој да одлучува што ќе се случи. Јас сега тоа да се случи, не дај Боже, дечко ми во многу наврати ми покажал дека може инат да тера за да ме повреди намерно, со тоа дека немам некоја многу далечна иднина со него, така да, мислам дека не би размислувала многу. Јас не сакам бебе уште барем 5-6 години, а да родам оти некој идиот го бара тоа од мене, никогаш.
женски пишете ми некој што имал искуство со абортус како е? ако е стар плодот 2 недели дали може да се абортира со апчиња?
Девојки вака сега, имам 19 години, имам еднаш абортирано пред неполна година, и воопшто не се каам за тоа постапив правилно... сега изгледа сум бремена повторно, дечко ми не знае дека пред тоа имам абортирано... ми касни 2 дена, што кај мене не се случува тоа, и ги имам истите симптоми на претходната бременост... утре ќе си купам тест за бременост, ма да знам дека ќе биде позитивен, дечко ми знае, има 23 години и сака да го гледаме, има добра плата, обезбедени сме од таа страна, и ми рече дека јас ако сакам и ако сум спремна да го гледаме ќе го гледаме, ако не да абортирам, е сега јас сум во дилема и не знам што да правам, знам дека некои од вас ќе ме осудуваат но тоа е... ме кочи факсот, сакам да сум како редовен студент, сега ќе сум 2 година... не знам како би изреагирале моите дома, како ќе прифатат а и месец ипол одиме со дечко ми и не знам како е понатаму, а инаку за тоа малце време се зближивме многу, како да сме многу време заедно, а и ме кочи тоа да не ми се случи нешто бидејќи ќе е по втор пат ако абортирам, да не дојде до некои несакани компликации... ве молам за помош, збунета сум и не знам што да направам сега, а од друга страна па дечко ми ми е подршка и сакам да го родам, но и ме кочи горе наведеното
види ти втор пат може ќе абортираш ама после многу е голем ризикот поготово ако ти е поголем плодот,после ќе се каеш цел живот што ќе неможеш да имаш деца не дај боже да дојде до тоа,еве јас на пример останав бремена со првото дете а не ја завршив 1вата година и после пак останав бремена и еве сеа ќе се подготвувам и за година дена ќе го продолжам факултетот подобро вака направи отколку после да се каеш и да гледаш по туѓи деца и да бидеш со мислата ах сеа да не ја направев грешката и јас ќе си држев дечиња свои,на многу голем ризик се пушташ читај малце кај темите за некои жени кој со години се обидуваат да останат бремени нема ништо поубаво во животот од дете и плус може ќе си имаш помош мајка ти ќе ти биде подршка свекрва ти ќе ти помага ќе можеш да учиш,незнам сепак размисли си ова ти е голем ризик не се знае може и понатаму ќе можеш да родиш а може и никогаш нема да го почувствуваш мајчинството
Феминки, ќе ве молам за информација која чула или знае, колку кошта абортусот и во која клиника/болница, или пак ако знаете за некои приватни акушерски ординации. Значи цена на приватно, без плави картончиња.
сега секаде може приватно дури и во државните болници со таа разлика што се плака поскапо.Приватно ти е од 9000 па нагоре + трошоци за прегледи и за лекови.
Многу скапо ова бре. Се сеќавам една пријателка беше во Неуромедика за 9000, а една друга за 6000 кај др. Цветановски во ординација. Но ова беше пред 3 и повеќе години, па мислев да не има некоја искуство во задно време за да ми каже и посочи некаде каде што е поевтино, зашто еве на пример за Систина знам дека е 12 000 и е најскапа од сите поликлиники, ако не се лажам.
кај матичните гиниколози од 3000-5000 денари....а во рпиватните од 9000 па нагоре... јас кога абортирав плодот беше 5-6 недели и беше со вакуум...а за со апче не знам... ilovehim на 19 години втор абортус, а немаш раѓано...треба да се распрашаш да видиш за можните последици по здравјето и кој метод е најбезбеден....ако веќе така си решила оди додека е порано... а инаку ако мислеиш дека човекот вреди да се врзеш за него само напред....и јас останав бремена на 20 год и редовно го завршив факултетот и успеав да си го исчувам детето...во едната рака детето во другата книгата, плус и на работа одв еден период.....кога се сака се се може но само под услов да вреди човекот за да се врзеш за него...бидејќи јас успев да се снајдам со работата. школото и детето.....но упаднав во за некаде фамилија...со кавги и се.... размисли си убаво...за се има решение ширум отвори ги очите....и убао размисли....спремна ли си да менуваш пелени, да се затвориш дома да чуваш дете...да бидеш со тој човек цел живот.....
а феминки да ве прашам а со плави картончиња колку пари би било?барем за поефтино до 5000 и се чека ли многу на ред за да абортираш? колку дена?
Eeeee абе многу скапо јас пак си мислев дека на државна абортусот е безпари или онака некоја симболична цена
ајде кој знае нека ми одговори колку се чека на pед за абортус нека пише овде или во лп ако сака благодарам