Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.605 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. baby-star

baby-star Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2012
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    10.904
    Хехе истото го мислам и јас.Значи стварно бе колку неедуцирани девојки има од по 14-15 години.Значи неедуцирани за контрацептивна заштита а за ебе*е можат книга да напишат.
    Мене да ви кажам ми се гади од овие млади на денешно време шо се буфтаат со 3 во иста вечер,па после ќе пишат и ќе плачат овде КАДЕ и КОЛКУ чинел АБОРТУСОТ.
    Ма за вакви едно ќе речам КАКО СЕ ЕБЕЛЕ ТАКА НЕКА СИ ГЛЕДААТ.
    СУМ ПРОТИВ АБОРТУС,А ЗА ОВИЕ ЕБАЧКИТЕ ОД ПО 14 ГОДИНИ СУМ ДА АБОРТИРААТ И НИКОГАШ ПОВЕЌЕ ДА НЕ РОДАТ.!!!!!!!

2. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.464
    Допаѓања:
    48.563
    па ете тоа е симболична цена во споредба со приватните клиники каде не е испод 200 евра ,башка денес се се плака ништо не е без пари само кај матишчниот лекар се пресплатни прегледите.
    кога ке ти закаже докторот обично 2-3 дена после прегледот.

3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.473
    Допаѓања:
    13.541
  4. fosil4e1

fosil4e1 Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    1
    vaka da vi kazam nesto od iskustvo ,znaci vo sekoja klinika e razlicna cenata imate i na remedika vo cenovnik i na sistina i na site ostanati,mojot cinese 10000 den vo 9 nedela,znaci i toa e mn bitno od 6 - 8 e 8000 i taka nadolu no do 6000 denari.znaci jas bev vo plodnost vo bt,i tamu e najskapo znam zatoa sto gi gledav cenite na internet od dr kliniki zatoa sto me interesirase kakko se dvizat :) .ima abortusi i od 1000e ama gi pravat do 20 nedela ,znaci si imaat ogromen rizik i ne gi pravi sekoj...taka da vo sistina i remedika e 7 700 denari koj ne veruva neka proveri..pozdravce :)

5. heart.stealer

heart.stealer Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.016
    Допаѓања:
    278
    во државна било од 6000 па нагоре сеа незнам какво е искуството таму, тоа само го знаат тие што поминале таму.

6. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Кој е тој абортус на 4 ипол месеци?
    Освен ако не е медицински оправдан (а во тој случај би бил покриен од социјано) неверувам дека законски е возможно да се изведе абортус (по желба) во 20 та недела.
    Јас сум 18 недели трудна и бебето е веќе мини човек, се има на него.

7. heart.stealer

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.016
    Допаѓања:
    278
    незнам колку е строг сега законот но знам порано сум слушала некои и до 6 месеци правеле абортус страшно :o ќе го умртвеле плодот со инекција и после ти го раѓаш мртво бегај тоа е веќе бебуш :( све што нема да се слушне |(

8. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.282

На WildMk и anneyy им се допаѓа ова.
  9. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    и сега ако има предиспозиции дека нешто не е во ред со плодот на ваков начин се умртвува со инекција и со провокација го рагас по природен пат мртвородено али на 6 месец да одиш самоволно да ти прават абортус тоа сигурно ке биде на црно во некоја приватна ординација и со една нога во гроб ке бидеш влезена а башка една торба пари на гинекологот ке му дадеш а за понатаму нема да се знае дали ке рагаш или не страшно

На heart.stealer му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Еве што слушнав јас минатиот викенд -Жена, која не е од Скопје, беше дојдена да изврши абортус во подоцна бременост по своја волја затоа што веќе имала 3 ќерки и и кажале дека и ова е ќерка. Никаков проблем со бременоста и со плодот немала. Буквално рече „Да беше машко, ајде, ама уште една ќерка, реков не“... Не сакам да зборувам за оправданоста на постапката, но начинот бил инекција во стомак што ќе го умртви плодот и потоа предизвикано породување во кое по природен пат се породува, но бебето е веќе мртво, па одело малку потешко. Со други зборови-да, се вршат абортуси и во доцна бременост. Јас кога правев амниоцинтеза во бременоста ми рекоа и дека меѓу другото се прави околу 18 недела за да има време да се „реагира“ ако се откријат аномалии кај плодот.

p.s. И не било на црно, во најлегална болница била направена постапката.

На fosil4e1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. heart.stealer

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.016
    Допаѓања:
    278
    па добро ете сеа е многу напредната медицината на ништо не се чудам веќе ама тоа да го рагаш мртво господ во пижами ќе го видиш, породувањето боли но ова 3дупло не го знам ова од мое лично искуство недај боже ама слушам што ми кажувале и искрено не го посакувам на никому

12. Sarasweet

Sarasweet Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    150
    Тие абортуси после 6 месец, се абортуси со индукција.
    Се даваат медикаменти за умртвување на плодот во матката, за предизвикување на контракции и раѓање на мртов плод.
    И не се прават на црно тие абортуси туку се легални и не значи дека со едната нога си во гроб.
    Зарем трудниците додека се на пораѓај на смртна постела се?
    И секако дека се плаќа и за абортусот дали е артефициелен или со индукција без разлика, како и за секоја здравствена услуга што ја нудат болниците.

Добро е да си имате свое мислење но тука читаат девојки и жени кои можеби решиле да абортираат и не треба да даваме дезинформации.

Јас го сметам абортусот како право на избор.

13. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Јас сум родена како трето дете во моето семејство (трето женско) и и се заблагодарувам на мајками што ме донела на свет. :clap:

На ana-33 и koritsaki им се допаѓа ова.
  14. wake

wake Активен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Здраво девојки :)
    ме интересираат работи околу абортусот..ако има некој такво искуство сакам да знам шо е како е.. колку би чинело.. се надевам нема да ми затреба но страв ми е многу и можеби ќе треба да се случи :( не прочитав се на оваа тема оти има баѓи мислења видов нешто на почеток но не е то шо ми треба.. па ако можи некој да помогни фала однапред :/

15. Micika80

Micika80 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    296
    Јас генерално сметам дека секоја жена треба да има право на избор.Не секогаш бременоста е во добри околности и предуслови. Не верувам дека некоја жена го направила без совест.
    Ама ова што читам во 6 месец да се убие детето и да се раѓа мртво ми е навистина жално ;( Освен од медицинска оправданост, абортус во 6 месец ми е навистина убиство. Па целата органогенеза завршува во првото тромесечје, на крај на второто тромесечје тоа е веќе цело детенце, треба само да порасне уште малку и да биде прописно бебе. Никогаш не би оправдала абортус во одмината бременост, освен ако не дај Боже не е нешто во ред.

На heart.stealer му/ѝ се допаѓа ова.
  16. fosil4e1

fosil4e1 Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    1
    jas znaci kazav ona sto mi go kaza doktorot deka pravi abirtusi i do 20 nedela mo se mn skapi do 1000 e,a kakvi se sto se i zosto se stvarno nez.no ne veruvam deka doktorot ke me laze....kako i da e...pozzz

17. heart.stealer

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.016
    Допаѓања:
    278
    во државна абортусот ви е 6000 и смее само до 10 недела од бременоста да се абортира после 10 нед се вика комисија и се проценува дали може или неможе да се абортира јас така знам ако има нешто што незнам поправете ме ,тие што се со негатив крвна група одат до аптека си ја купуваат инекцијата што треба да се прими има 2 врсти една ти е 2800 а другата мислам беше 3700 и се вкупно ве чини 10.000 ден. ако на некој нешто не му е јасно нека пише во лп или тука

18. aleks26

aleks26 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2012
    Пораки:
    309
    Допаѓања:
    98
    И јас сум за тоа абортусот да остане избор на жената сама да одлучи дали треба да го изврши или не,вистина е дека сега е времето многу понапред и дека има разни видови на заштита ама ете пак може да се случи на пример да ти се руши кондомот или и апчињата се 99 посто сигурни ама ете 1 посто,а и кога би се забранил абортусот тој што решил да го направи ќе го направи во несоодветни услови и тогаш ќе излезат на диво абортуси од нелегализирани луѓе. Ете јас сум за абортусот вака барем жената е со стручно лице кое си ја знае работата и не си го става животот на ризик мада секој абортус сам по себе носи ризици.
    Една девојка живееше со својот дечко и се решија свадба да прават а во меѓу време таа остана бремена све имаа закажано и една ден издрогиран тој ја фатил девојката и ја претепал и си заминал ја напустии и избега дури во друга држава,нејзините фатија и ја откажаа свадбата и оваа девојка што ке прави со бебенцето кое не е криво за ништо од татко дрогираш кого не го знаела дека е таков иако биле многу во врска.Оваа девојка изврши абортус во 5 месец со инекција за умртвување на продот и контракции и се породи нормално,мртво бебе и се тоа заврши.Што би правела оваа девојка кога би бил абортусот забранет која секако не е воопшто крива за ова што го преживеа.Само да напомнам дека сега оваа девојка е среќно мажена и има едно мало прекрасно бебенце кое и е све во животот но со човекот кој ја заслужува.

19. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    А оваа приказна во МК се случувала?

20. Micika80

Micika80 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    296
    Јас за некоја недела ќе влезам во 5 месец. Не знам што да направи сега таткото, нема да се откажам од детенцето во 5 месец.Јас и бебето сме си веќе семејство, мајка и дете.Ова излегува: го утнав мажот, ќе го убијам сега и детето за да имам поубава шанса за во иднина? Дај ново дете... Сепак мислам дека е правилно тоа што на клиника дозволуваат регуларен абртус до 10 недела, а после само со комисија, барем така прочитав погоре.