под нејзините услови(кои се никакви) не би родила.Немам срце да го оставам во дом.Да знам дека е таму некаде а да не знам како е.Ни да немам право да го гледам.Ниту би сакала да се прашува цел живот што ми згрешило па сум го оставила само да се снаоѓа во животот.
На средина на бременост е многу тешка одлука да абортираш. Ама за нероденото бебе е најхумано. Да го гледа нема услови, а во дом услови уште полоши. Плус што ке знае дека мајка си го оставила. Јас не би родила бебе и да го оставам во дом. Срце ке ми препукне да знам дека е некаде а јас не сум со него.
Јас за мене ке си кажам бидејки до некаде ми е оден патот Да знаев дека носам плод со аномалија ке абортирав Не знаев никој не ми кажа па гром од ведро небо беше за мене За членката најдобро е прво да направе амино да се виде дали бебето ја има наследната болест па после тоа коа ке биде сигурна да реше што ке праве А вака без пари без работа без кров на глава каде со три деца па и едно болно? Еве ке собериме некоја пара но колку време ке може да си плате сметки и кирија со тие пари многу тешка ситуација да не си и у кожа на жената @Elena Eci како си?
Lesno e da kazes i da osudis koga ne si kaj sto sum. Ne bi sakala da se najde nikoj vo vakva polozba. Ako mislis deka mi e lesno da donesam takva odluka mnogu se lazes. Eve vaka. Ako mi najdes kaj da ziveam zasto nemam kade, ako mi najdes rabota (nema nikoj da me vraboti bremena) i ako go cuvas koga ke se rodi za da rabotam togas vo red ke go rodam.
A kade ti e familijata rodninite mila da te podrzat jas licno imam zensko dete I ako utre zadutre se najde ne daj boze vo vakva situacija bi ja podrzala ne bi ja ostavila taka a I moj sovet ti e pisi na Humanity Agum Suverenist ili na fondacija eleusa vidi I oni sto mozat da ti pomognat
Zdravo na site na 2 avgust imav medikamentozen abortus krvarev okolky dve nedeli na 10 den posle abortusot bev na pregled kaj doktorot me gledase na eho i mi kaza deka e iscisteno. E sega jas i pred toa nemav redovna menstruacija , koga da odcekuvam da mi dojde posle abortusot vasi iskustva ako imate
Нормално викаат до 40 дена да чекаш циклус ама може и покасно не е страшно каде се изведува овој вид на абортус? на клиника гак или и веке другите почнаа да го спроведуваат?
Елена мила ова е нешто најтажно што го прочитав од кога се зачленив на форумот, срцето ме боли што си во таква ситуација. Никакви осуди види погоре колкава поддршка имаш од други членки кои исто би постапиле во твоја ситуација. Главата горе биди храбра , ќе помине лошиот период и биди си среќна со двете дечиња, животот е борба, стаблизирај се психички и почни си со работа на себе и за децата
Tie jasno si kazaa deka se otkazuvaat od mene taka da od taa strana nema da pomognat. Otsekogas bilo taka. Imam veke dve deca i jas nikogas ne bi gi ostavila taka. Ti blagodaram
Ако дојде до абортус консултирај се со матичен гинеколог и види. Од искуства околни, не свое, медикаментозниот испадна како да кажам, неуспешен кај блиска, може до докторот било, не знам, ама и по форумов има случаи каде што не било дочистено... Она имаше таков, ама не беше како што треба, многу искрвари, па мораше и пак на киретажа, класичниот абортус.. Си ги помина и тој и тој... Според кажувано, и членки тука, поарно мислам на киретажа да одиш... Идеш, анестезија ти ставаат, те чистат, се будиш, си одиш дома, додека медикаментозниов е со апчиња, кај другаркава и ставаа долу апчиња, и под јазик некое, плус долу гази, па сама ги вадеше, крвареше многу и со многу болки, повраќаше од болки... Твое е и консултирај се ако веќе е дојдено до тоа со гинекологот. Според мене ти кажав, може е подобро да ја "преспиеш" процедурата... Направи ли тест?
Доста бе па и ти. Пет пати повтори 'да го утепам'. Не убиваш ништо. Ако не е способно да живее надвор од матката, не е човек фетус е.
Солзи ми дојдоа кога те читам. Не те осудувам знам колку е тешка одлуката но за жал животот те тера натаму да мислиш. Со оглед дека имаш веќе 2 деца од кое едното ти е болно потполно те разбирам зашто сакаш да одиш на абортус. Мој совет ти е под итно на гинеколог, да се види да се реши ситуација зашто времето си поминува а како поминува потешко и покомплицирано е. За другите про лајф, аман малку видете ја широката слика и ситуацијава на женава па после со осуди.
Аман луѓе никоја не размислува за абортус со осмех од 6ка до 6ка, нема потреба од коментари како се гадите.
Пак ќе речам Елена еци е веќе 22 недела Многу тешко може да абортира во 23,24,25 недела. Па и да се работи за дете кое можеби утре ќе има болест. Ќе треба да го роди,па да го даде.
Не. Фетус е коа слушаме срце. Во 22 ра недела е човече цело. Мало е, ама човече е со сите органи формирани. Скрининг правиме тогаш за сите органи, така што .... Да, да го утепа е прав израз во моментот.
@Elena Eci Дали таа болест може да се открие преку амниоцентеза? Ако може направи веднаш. Ако е здраво бебето јас не би рекла да го абортираш, само затоа што веќе си 22 недела. Не знам сепак е твоја одлука.
Па реалноста е таа. Разбирам дека ситуацијата е тешка но веќе нема опција за абортус. Ниту пак ние тука можеме да одговориме што би направиле на нејзино место. Е сега мислам имаше некоја невладина организација која згрижуваше мајки во тешка состојба. Треба да се обрати и во центарот за социјални грижи има некаков додадок кој го даваат.