За вака како тебе да има да прашаат. Господе боже, женава не сака да абртира од бес туку од мака. А кога пишуваат пукна кондом/ сврши во мене не сака да стави кондом останав трудна како да абортирам нема осуди зашто си го правела. Ај полека малку со пушувањава.
Сега го читав законот https://www.pravdiko.mk/wp-content/uploads/2019/05/Zakon-za-prekinuvane-na-bremenosta-22-05-2019.pdf После 22 недела не може да одлучи. Се формираат комисии. Тие одлучуваат.
Одлучуваат ама врз основа на наоди од Амниоцинтеза и други прегегледи. Колку повеќе чека потешко ќе биде,
Да,до 22 г н ги укинале комисиите,после тоа комисија ама може и второстепена комисија која и ако има аномалија ќе утврдува колку би влијаела во идниот живот. Тешка работа.
Комисија ќе одобри само ако има медицинска индикација. Имало или немало индикација, 22 г.н е веќе поодмината бременост и треба што поскора консултација со стручни лица, пошо е буквално последен воз за абортус. Абортусот ќе биде со провокации и прво ќе го умртват плодот. Дополнителна грижа на совест никако нема да и помогне. Одлуката е нејзина, причините не треба нас да не засегнуваат. Верувам дека никој не го одел овој пат со музика и од убавини.
Bremenostata da se vodi do 22 nedeli e vekje dosta dolgo pa da ti tekne sega da abortiras. Nemam nisto protiv pravoto za abort, iako mrazam abort, ama mislam deka dovolno vreme si imala pred sebe da izberes. Mene mi izgleda kasno palenje ova.
Не и текнало сеа. Туку маж и сеа ја оставил и избркал од дома со две деца. Дај прочитајте малку пред да осудувате. Од кај не знае женава што со себе во моментот уште излишни коментари и фалат.
Posle abortusot pocnav da imam nogu peckanje, cesanje ,crvenilo , zolto belo pranje i vo apteka pitav mi dadoa kanesten³ i betadine vaganaleti sega neznam koj prvo da gi stavam
@Elena Eci Срце бе, само да знаеш дека иако не те знам , се молам и ти држам среќа. Совети има и погоре да не се повторувам. Какви се овие амеби како дотичниов не разбирам. Ич неам толеранција за вакви. Се надевам дека ќе имам женско дете оти од сите овие ужасии што ги имам видено, ако имам син се додека не се докаже дека знае да се понаша со женско, ќе биде во строг режим Гестапо, без попуштање.
I jas isto iako sum protiv abortus ama sega vo vakov slucaj nez da ne dade bog na nikoj da e vo takva situacija kako nejzinata i ne ia osuduvajte na nea tuku na nejzinite roditeli i na stokata sto ja izbrkal od doma so decata i vo poodminata bremenost i go molam bog sega da im pomogne i neka pise neka pobara pomos od silvanka Daneva Jahiti i od humanity Agum Suverenist nadez i mit fondacija eleusa oti na nea i na decata i sega ke im treba pokriv ke im treba hrana ke im trebaat lekovi obleka stom e izbrkana na ulicata so decata ke im treba pomos sega dodeka da pocne da rabote a i na otec oliver neka pise
Не е лошо да ја земите цела ситуација во предвид, пред да си дозволите да судите. Не ги тероризирајте луѓето со вашите верувања. Секој си знае за себе, со што може да живее, со што не.
Ма злато. На темава кога ќе видам дека наместо мажјакот да се линчува , девојкава ја осудуваат, ми станува јасно оти во толку мизогино општество живееме. Ние меѓу себе треба повеќе да се држиме.
Повеќето не се свесни дека сме опресирани. Ни фали едукација. Младиве тро поќе им фаќа црпката, отколку нас... барем за вакви работи. Се надевам дека поарно ќе го изживеат животот од нас.
Штознам, се' е до моментално окружување, во моево помладите се помалку освестени за жал, само манифестацијата им е друга. Едукација, пред се' од домашно воспитување. Ете сме на врв на листата на гневни народи. Тој гнев од што се акумулира? Од фрустрации од игноранција и слабо односно погрешно домашно воспитување . Како што стравот од непознатото раѓал омраза и стартувал војни, така и ова.
Така де. Како можел воопшто да ги избрка своите деца и жена при здрав разум, а притоа и бремена. И после жената е секогаш крива. Будала човек.
Шо знам... Од она што гледам од ќерка ми и нејзиното друштво (16г), многу повеќе ја разбираат родовата нееднаквост. *Сеа чактисав дека ништо не знајме. ** На двете постојте ни почнуват со: “Шо знам“