Sho ima vrska dali dechkoto go saka toa dete? Chlenkata kazha deka ne e spremna da e majka i taa e sosema legitimna i dovolna prichina za abortus, ich ne e bitno ti kako hi napravila.
не е битно јас како би направила ама ако не беше битно мислењето на форумов членката не требаше да сподели и да побара совети. Значи ок е да не си спремен за родителство па во тој случај користи заштита. Вака навистина е во прашање нејзиното тело ама и здравје. Како и бременоста што не е играчка работа така и абортусот не е. Малку свест треба кај младината. А и од друга страна не е добро млад и тоа поради дете да се врзеш за една личност која потоа може да си ги покаже роговите
A zasto mislis deka nema da mozes vonredno da go izuces fakultetot znam tesko e ama ne e nevozmozno mozda so bebe ke ti bide tesko ama koga ke potporasne malku ti pak mozes da ucis fakultet
Детето таа или било која не му го раѓа на партнерот. Пречесто во последно време слушам еј се разведоа а таа му роди деца и сега тој вака ја третира мајката на нивните деца и на нерви ми оди таа дека таа него му родила. Не бре луѓе пред се раѓа ако таа сака и ако има желба да се оствари како мајка, а не за него, му родила... Друго јас не знам што се обидувате да ја премислувате, девојкава си кажа не е спремна ни психички, ни физички, не е само факултетот во прашање и тоа што одлучила си е нејзина лична одлука, таа одлучува за своето тело. Дали ќе му кажела или не пак си е тоа нејзина лична одлука и во нејзиниов случај убаво што му кажала си проценила што човек е штом во вакви тешки мигови така идиотски и се испонашал.
Не го правеше сама треба да знае и тој. Заедничко ви е бебето меѓутоа друг пат користи заштита и не паѓај на изјави од типот “ќе го тргнам навреме,ќе се воздржам”. Друго, факултет и бебе идат само е малку потешко и можеш да бидеш редовен студент. Јас додека студирав имаше многу трудници што идеа на предавања. Меѓутоа работата е тоа што треба да одлучите заедно што понатака,а многу е себично од дечко ти да размислува на свој начин и од негова перспектива па поради двојните размислувања ти воопшто не треба даа имаш контакт со него. Размисли и одлучи, твое тело твоја ствар.
Znachi chlenkata saka sega da zavrshi fakultet. Mozhebi ponatamu saka i magisterski. Ona znae dali e spremna i za bebe i za fakultet. Ja razbiram sho izbrala fakultet, zatoa sho i obrazovanieto i kaarierata se vazhni vo zhivotot. Ne e vazhno samo da rodish dete, toa e najlesno, ima i drugi raboti vazhni vo zhivotot, posebno koga si 18 godini.
Членката треба да сака кондоми /спирала па на мир да си студира. Не е проблем абортусот, проблем е неодговорноста кон сериозни теми и животни одлуки.
Da, mora da se koristi zashtita. Ama prashanjeto na chlenkata ne beshe toa. I da, vo pravo si i za zashtita i seksualna edukacija fali mnogu. Po forumot sum prichitala razni gluposti. Primer: edna chlenka pishala deka dechko i i kazhal deka ako e nevina, ne mozhe da ostane trudna na prviot odnos. Znachi seksualnata informiranost ne ni e na zavidno nivo.
Vidi duso veke si napravila greska ne se plasi ne e kraj na svetot za se ima resenie vodi se spored razumot stom si se zapisala na faks ako.imas ambicii da uspees navistina vo zivotot ne se predomisluvaj za abortusot mn si mlada imas vreme za bebe brakot i bebeto ne e ednostavna rabota i kako prvo se misli na finansiskata sostojba ne se zamaraj so tie iskustva nekoja rodila zavrsila faks i taka natamu kaj sekoj e razlicno so tolku obvrski sekoj ne moze da se skoncentrira na ucenje tie godini koga odes na faks se najubavite ti kazuvam od licno iskustvo a so bebe i kolku da imas podrska mila moja ne e isto da ne se zalazuvame Inace vazno e da nauces od greskata i da ne ja povtores obicno nauceme nesto koga zgreseme Gledaj samo napred ako te ostavi deckoto da ne se zamaras ima po vaznj raboti od nego na koj treba da se fokosiras So sreka
Фала ви на сите за подршката во среда абортирам со таблети а вчера го испив првото апче за престанок на растот. Не кажав ниту на друхарка ниту на фамилија затоа штп 100% бев одлучна и немаше шанси никој да ми го смене мислењето истото и на дечкото му го кажав и ајде некако се разбравме и нему не му е сеедно ама едноставне не е во моја кожа неможе да знае. Знам дека ја избрав правилната одлука и сега само лекција за другпат
@Unicorn__ Едно да ти кажам. Имаш 18 години, животот е пред тебе. Дали врската ќе ви опстане? По мене мислам да си се водиш од своите инстикти. Мајка е за цел живот. Твое тело, твоја иднина, ти одлучуваш.
Баш дека има 18 и дека е животот пред неа, членката е млада и едноставно не може да го прифати фактот дека ќе стане мајка ,приоритет и е во моментов да заврши факултет..Но и да не и опстане врската млада е , нема да е ни прв ни последен.. Тешко е да абортира но во моментов нема избор...
Каде прават абортус со апчиња во Скопје, дали е само на државно? И која опција е подобра, киретажа или апчиња за рана бременост?
Јас треба да одлучам па затоа прашувам се консултирав но не знам како да постапам, затоа прашав некој за искуство. И ме интересира дали по приватниве пристапуваат кон медикаментозен или само во државна ги имаат таблетите
Ги нема по приватните. Јас имав и таков и таков абортус. Со апчињата од психичка гледна точка ми беше полесно, но има физичка болка. Од киретажата во болница тешко се опоравив психички, физичка болка немав никаква, освен неколку болни циклуси после киретажата.
Благодарам. Силни ли се болките од таблетите или како болни менструации? А за киретажата после колку време се будиш од анестезија, ми кажаа дека даваат помала доза
Прилично силни болки имав, ми рекоа и да не пијам апче за болки што најверојатно од шокот јас не сум разбрала убаво, затоа што после овде видов дека сите жени пиеле и поминале добро со болките. Од анестезија се будиш за 20 мин негде, пола саат е процедурата.