Ако имаш опција јас те советувам за апчиња. Киретажата колку и да викаат дека е безбедна и не претставува проблем за во иднина ако планираш бременост кај мене се појави проблем, а и кај неколку други девојки со кои зборев. Дека ми е третирана матката со киретажата за жал 3 пати. Сега во бременост ми се јавува некој слаџ (што е последица на третирана матка) и ми прави проблеми. Мене кога требаше да ме чистат никој не ми спомна за тој медикаметозен абортус.
И уште едно прашање колку се цените по приватниве клиники систина/ ремедика за абортус и дали се закажува, дали можам да одберам лекар и сл?
Пред една година беше 14 000 ден во Систина, сега е најверојатно поскапо. Јас не би одела со апчиња, затоа што може со недели да трае таа траума, и на крај пак да имаш интервенција. Таа киретажа во приватните не е како претходно што беше, додуша во мојот град на државно сеуште е со стругање, гребење на матка да се исчисти. Сега е со вакум, влечење на сакус, така да не би имала никакви последици. Како и да одлучиш не е ризично, само траумата со апчиња може да трае повеќе време отколку со интервенција. За жал психичката болка е таа
Jas pravev medikamentozen abortus, tabletite gi zemav od drzavna. Pred da gi ispijam bev preplasena, vlakno falese da se otkazam i da otidam na kiretaza, citav sekakvi mislenja duri i nekoi kazuvaa deka kje se onesvestele kakva bila bolkata. Jas mozam da ti kazam deka voopsto ne me bolese, bukvalno menstrualna bolka mi bese ama lesna menstrualna bolka. Jas pola saat pred da gi stavam tabletite si se napiv ketonal, e sega dali poradi toa ne osetiv nikakva bolka nemozam da ti kazam so sigurnost, ama i tamu mi kazaa deka mozam slobodno sto sakam da pijam od apcinja za bolka.
Za kakva trauma zboris? Pogolema trauma koga kje ti kazat deka bebeto treba da se abortira deka ne e nesto kako sto treba NEMA. A i voopsto ne e tocno deka posle apcinja treba da se odi pak na kiretaza. Ve molam ne se pravete doktori koga ne znaete, si ima doktori kade sto oni kazuvaat dali vo slucajot mora kiretaza ili se ke se sredi so apcinja. 100 pati e pobezbedno so tableti nego so kiretaza!
Ок така нека е како што велиш ти, не сум доктор ова од доктор ми е кажано. Инаку прочитај во темите колку има што не се исчистиле со апчиња па морало и интервенција. Е важи траумата со што е поврзана ако не со бебе што не се развива. Траума не ти е киретажа, не ти се апчињата за кои знаеш за што ги користиш? Овде секој си споделува свое искуство, не мора да рипаш!
Ti ne spodeluvas iskustvo tuku diktiras koj sto kako treba da pravi ima mnogu golema razlika, i ne e samo da citas iskustva rabotata tuku i da se informiras malku. I vo mnogu redok slucaj da ne se iscistis so apcinjata da treba da pravis kiretaza mnogu polesno kje pomine posle samata kiretaza nema da ima tolku grebenje na matkata a so toa e i pomala sansata od ostetuvanje. Ako imas svoe iskustvo slobodno pisi go a ne sto si citala da kazuvas na drugi sto e podobro
Не абортираат сите затоа што плодот има аномалии. Некои не сакаат бременост. Ти доктор си и велиш дека 100 пати е побезбедно со таблети?
Pa sto ima vrska dali plodot e so anomalii ili nekoj saka da abortira od sopstvena zelba ? GOSPODE BOZE. Aj te molam ne se pravi pametna! Ako znaes nesto korisno da kazes pisi ako ne skrolni go postot.
Таа траума што ја наведе членката што си ја цитирала. Што не ти е јасно? Ти кажа најголема траума е ако плодот е со аномалии и треба да се абортира.
Прво скокни па речи оп. После апчињата треба да одиш да те видат,ако не си исчистена целосно ќе те дочистат.
Јас бев кај Бојаџиев, задоволна сум, после имаш бесплатен преглед за да види дали е се во ред. Исто и Бобан е добар од Систина. Ова од мое искуство со нив двајца. Во Систина имам одено уште кај двајца други за прегледи, ама не би ги споменувала ни за преглед затоа што не бев задоволна.
Кој двајца? Немам искуство со ниеден не знам кого да одберам. Обично викаат сите таму биле искусни ама пак не знам не ми се ризикува со некој што е на лош глас.
Јас не сум задоволна од Петровска и Петковски, Бојаџиев и Бобан се сосема други. Бојаџиев не е многу зборлив ама што и да прашаш објаснува. Бобан исто така е професионален, не те пушта додека не се увери дека си добра. Многу човечки објаснува, иако мислиш дека те кара, за она што мисли дека не треба да знаеш не ти кажува, за да не те плаши.