Za toa sto e moralno ispravno a sto ne da debatirame okolu religii, razlicni koncepti i filozofii mislam deka treba da se otvori posebna tema ne e na toa mestoto tuka. Tuka toa sto imav da kazam go kazav pozdrav do site i imajte ubava nokj
Тогаш зошто коментираш за абортусот од религиски аспект? А не дека не е тука местото, туку не ти одговара тоа што го пишав. Немаш ниту мислење, ниту став, само осуди, мизогинија и не гледање подалеку од својот комфорт.
Не можеш да дебатираш практичност со идеологија! Биди свесен дека ниту една жена не оди до клиника за да абортира со зурли и тапани. Не сте свесни низ колкави болки поминуваат, за вие да ги наречете убијци. Засрамете се...
Bidejki objasnav, samo od religijski aspekt moze da se ospori i da se dokaze deka ne e ispraven poinaku ne. Kakvi osudi kakva mizgonija zosto meshash poimi neznam. Da se zasramam za sto za toa sto iskazav mislenje od druga perspektiva sto e sprotivno so mainstream propagandata. Veke go obrazloziv moeto mislenje okolu temava sto voedno i ne e moe mislenje tuku zbirka na stavovi koi se identicni vo razlicni religii i doktrini. Ako te interesira poveke na tema religii sto e korektno sto ne imash net, literatura zemi citaj nauci nesto nadvor od mainstream mashinerijata sto peri mozoci i pravi moralen relativizam na se sto e iskonski pogresno
Исто така и јас објаснив дека од религиски аспект сексот и мастурбацијата се забранети, ама гледам не ти одговара тоа.
Ti rekov otvori tema za toa vo religija pa ke ti kazam sto mislam i okolu toa bash naprotiv mi odgovara da debatiram okolu ovie prasanja a ako go razbaras forumov ke najdes moi spodeleni mislenja i okolu toa nema nesto sto ne mi odgovara za razgovor kade sto imam dovolno znaenje da spodelam vo domen sto e moj fah.
Не е религијата во прашање, прашањето е после абортусот дали ќе има шанси за повторно да остани бремена. Ризикот е голем. Не читајте на интернет што пишува,чичко гугл можи и погрешно да ги толкува работите. Имаме ординација и овие работи не се така лесни како што се мисли. Има случаеви каде што неможи да се направи абортус поради лоши понатамошни здравствени причини или веќе е касно за абортус. Одлуката е на жената дали ќе го задржи или не. Дали се смета за убиство незнам. Во свето писмо пиши дека е.
Ај те молам ќути... Нее само да се роди, треба и да се чува и да се израсте и финансии и живци и се.. Така се раѓало, лесно е и да се направи и да се роди, тешко е чувањето особено пак во ваква ситуација како на девојката... Или во било каква друга, ако јас несакам никој нема право да ми кажува дека е убиство. Јас сум таа што одлучувам за моето тело и мојата иднина
Игнорирај свето писмо таму пишува за еднорози, змаеви и волшебници. Фантазии на некои овчари од пред 2000 години.
1. Религиозните верувања не се факти, туку избор на начин на гледање на животот и смислата на животот. Религиозните тврдења не се докажани на начин на кои се докажани сите останати појави во светот, туку повторно - се верувања кои поединецот избира да ги има заради една или друга причина. Оттука, твојот став дека абортусот е грев, не е факт за да го тврдиш со толкава сигурност. 2. Надвор од овие апстрактни филозофии, многу е лесно да се зборува за посвојување од комфорот на својот дом, со родителите покрај тебе. Пред да се чука човек в гради како тој е најисправен, најморален, најдобар почитувач на правилата на некоја религија, треба прво да има капацитет за свест и емпатија, и да поживее во реалноста, а не да се однесува како да живее во замислен свет. Со други зборови, значи оставени деца во држави со далеку подобри услови за живот неретко живеат многу тешки животи, а камоли да се зборува за една кутра земја како нашата што не може достоен живот да му овозможи на обичен човек, а не пак на деца без родителска поддршка на која можат да се потпрат. Прелесно е да се каже остави го детето, ама како што кажав, треба да се има капацитет за свест и емпатија за да се размисли каков живот после ќе живее тоа дете.
Законот не кажува дека е последна опција, затоа е легално да имаш абортус до одредена недела. Тоа само ти си мислиш.
Тоа го мислат специјалисти гинеколози и судска медицина. Не е само мое лично мислење туку на експерти.
Bog dava zivot bog odzema, kakov zivot ke ima toa dete zavisi od negovata licna karma pred samoto ragjanje. Se vo svetov e pricinsko posledicno sekoja akcija dobra ili losa si ima svoja reakcija i posledica. Ali ne bi da go tupam i dalje so religija naukata nikogas ne dava odgovor na sustunskite prasanja tuku samo na materijalistickite zatoa naucen i religijski pristap se 2 sosema razlicni svetovi a jas go preferiram religiskiot bidejki covekot pred se e duhovno bitie mnogu poveke od obicna materija i fizicko telo ama sepak na krajot na denot sekoj neka si postapi po sopstveni ubeduvanja ne planiram nikogo da ubeduvam samo iskazav svoj stav
А како си сигурен дека тоа што го кажува религијата е такво, кога ни си го видел, ни си го искусил, ниту пак имаш некој реален доказ дека некој го искусил/видел? Па дури и тогаш, како знаеш дека не е производ на негова фантазија или предизвикано од психичка состојба или болест? Ни си видел која ти е „кармата“, ни ја знаеш откако ќе се родиш, ни си бил во духовен свет, ни си видел духовен свет, се водиш само по чувство, што е производ токму на биолошки реакции на твоето т.н. физичко тело. Со други зборови, не сѐ што чувствуваме е реално така, во спротивно многу луѓе со психички проблеми би биле во право за секоја мисла за себе или за околината, за секое верување, а знаеме дека не е така Инаку, не те преубедувам, не можеш да премислиш човек, особено кога се работи за верувања, туку онака си размислувам на глас, си кажувам мене што не ми има смисла во приказната.
Има психологија и филозофија. Таму има доста одговори. А некогаш одговор на науката е верување во религија.