Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.606 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    5.894
    Значи за темата на абортус сме на исто размислување, така што ова што сега го пишувам не се однесува на тоа, туку онака, интересно ми беше да забележам:

Аргументот дека нешто е легално не е баш издржан во дискусии кои се надвор од правото, затоа што лесно може човек да те демантира со примери кои се „лоши“ дела, а се легални. Еве пример, сите знаеме дека алкохол и цигари се работи кои го доведуваат здравјето во опасност, а сепак се легални. На ист начин може да пристапи и личност што е против абортус, чиешто верување е дека абортусот е лош, ем заради ставот со убиство, ем заради потенцијалниот здравствен ризик.

2. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Зошто бе ја користите религијата за изговор за на некој да му солите памет и да се правете најпаметни и надмени особено мажите бидејќи се заштитени како бели мечки во религијата?

На spacegirl92, Ena05 и fbaby им се допаѓа ова.
  3. MediaRes

MediaRes Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    221
    Абортусот не е добар ама е корисен. Исто како и антибиотиците.

4. Dumbledore

Dumbledore Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2022
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    908
    Прочитај ги моите минати мислења и ќе согледаш аргументи.
    Исто како што е глупо да му проповедаш на некој што пуши дека е лошо и смрди, исто толку е глупо да објаснуваш на жена да не има абортус оти ќе стане "убиец".
    Не е твое тело, не е твоја одлука.

На pdb123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    5.894
    Ме цитираш со неповрзани поенти во однос на смислата на моите постови. Јас зборувам за други работи, а ти ми реплицираш дали абортусот е добар или лош.
    Или не ме разбираш што сакам да кажам, или тролаш.

На mode-kristina и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  6. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    5.894
    Ти кажав дека јас се согласувам со тебе на темата, не знам зошто ми го објаснуваш тоа. Онака ти давав само heads up дека во дискусија, доколку го искористиш аргументот за (не)легалност (самостојно или покрај другите аргументи) за некоја, која било тема, може да ти го инвалидизираат конкретно тој аргумент и да изгледа како да те „наддебатирале“. Тоа ми беше поентата...

На Dumbledore му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dumbledore

Dumbledore Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2022
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    908
    Тенкју што се изјасна, и во право си. Али, неможам да седам цел ден тука да дебатирам со личности како дотичниот што не само тука, туку и во други теми спама со бајки за самовили.
    Такви луѓе ќе си замислат нешто и тоа е тоа, се надвор од религиските граници нема смисла за нив.
    А митови за гревови од мастурбација имаат тотална смисла.^_^
    Ништо. Гориме сите во пеколот. Тоа е.

На Ena05 и pdb123 им се допаѓа ова.
  8. Ajronmen

Ajronmen Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2021
    Пораки:
    2.195
    Допаѓања:
    8.924
    Ти христијанин си, така?

Тргни ја религијата на страна и види што ти збори Библијата, шо е темел на твојата религија.

9. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.435
    Допаѓања:
    60.591
    Според книгата која се водиш:

Секс е забранет пред брак, а во брак само за расплод.
    Мастурбацијата е грев и ракоблуд.
    Да не даваш пола од своето е грев.
    Да одиш секоја недела во црква е оптимум.
    Да не користиш технологија.
    Да постиш и да се причестуваш треба.

Кога ќе ги задоволиш сите овие критериуми, тогаш дојди овде и кажувај како треба.

До тогаш одлепршај, никој не побара твое мислење, ниту пак имаш матка и јајници за да имаш право на збор.

Ајт.

На spacegirl92, Серотин, Anomis11 и 13 други им се допаѓа ова.
  10. Dumbledore

Dumbledore Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2022
    Пораки:
    353
    Допаѓања:
    908
    Колку се опседнати со религија, би очекувала да живеат во мали селца без интернет, како тогаш...
    За да не коментираат вакви глупости.
    И тоа на латиница.

На spacegirl92, Anomis11, mode-kristina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. MediaRes

MediaRes Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    221
    OK. Taka те разбрав. Ако не ти се дискутира за абортус ОК.

12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.658
    Допаѓања:
    39.491
    Абортусот е убиство од духовна гледна точка, точно. Ама ако ти веруваш во карма и казни, не веруваат сите. Ти поаѓаш од едно место, тој што не верува од друго. Може за тебе е огромен грев, ама една млада жена во ситуација да има непосакувано дете или да нема никакви услови да го одгледа, последно на што ќе мисли е кармички долг.

Знаеш колку е тешко да родиш дете и после едноставно да го оставиш? Па каков ќе му биде животот во дом или кај друго семејство? Или каков ќе му биде животот доколку немаш ни љубов ни средства да го одгледаш?

Полесно ти е да осудуваш бидејќи не си жена. На тебе секако не паѓа товарот, колку и да се преправаме дека постои еднаквост, факт е дека сѐ уште најголем дел од грижата за едно дете паѓа на жената, а мажот има избор да се понаша како да нема никаква обврска околу тоа дете.

Не се сомневам дека се водиш според религиски правила и немам проблем со твоето верување, ама ти никогаш нема да ја разбереш позицијата на една (идна) мајка, така што подобро мислењето задржи го за себе или барем не давај совети.

На mode-kristina, Ena05, KateKane и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    704
    Da e nekoja bremena so moe dete makar i da proizleglo toa bez nekoi zaednicki planovi nikogas ne bi dozvolil abortus eve moja perspektiva nastrana od religioznite ubeduvanja ako treba vo najbedni uslovi bi ziveel i kako samohran roditel ama ne bi ostavil moe dete da bide abortirano. Sekogas moze da se najde nacin da se izleze na kraj ako se saka i porano nasite babi i dedovci ziveele siromasno pa odgleduvale po 4-5 deca. Ne se problem samo uslovite za zivot i parite problemot e vo sebicnosta kaj lugeto.

14. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    12.069
    Кога ќе можеш ти да го носиш 9 месеци и да го раѓаш, тогаш ќе кажуваш.
    Не е работата само да се роди, треба да имаш и соодветни услови за да одгледуваш дете.

На spacegirl92, Just.do.it, mode-kristina и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Beemo

Beemo Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    394
    Како не би дозволил, што би и направил?

На spacegirl92, mode-kristina, Ambitious и 2 други им се допаѓа ова.
  16. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    12.069
    Сигурно би ја манипулирал, што друго би правел, само за тоа знаат ваквите мажиња.
    И не го кажувам ова онака од памет, ене во темана за абортус има куп такви примери.

На spacegirl92, mode-kristina, KateKane и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.815
    Допаѓања:
    17.598
    Да се надоврзам, а и не се само парите. Мислам дека и најчесто не е само ради тоа.

Кај е тука носењето цели 9 месеци низ кои телото ќе ти доживее промени. Кај е тука пораѓајот кој се уште, особено кај нас па, е ризичен и по живот. Една родилка ли починала кај нас?

На KateKane, penelope10, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  18. stjepan

stjepan Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2018
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    223
    Ќе ја излаже, па ќе го роди.Овој ќе се исплаши и ќе избега и детето пак кај нејзе ќе остане.:D:D8)

Не верувам дека религиозниов ќе го исчува детето.Плашливко е и јак е на збор.

На mode-kristina и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. Wideperpetual

Wideperpetual Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    704
    Sto ima da manipuliram be zosto izvrtuvate tezi za se i seshto ako ne planirame zaednicka idnina jas bi ja prevzel odgovornosta za deteto ako veke majkata ne saka da se grizhi za nego jas bi go gledal i izdrzuval kako znam i umeam

20. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.782
    Допаѓања:
    169.640
    Yeah ама ако ти го носеше ќе имаше та опција да си самохран родител на oopsie baby. Ако немаш, o well. Sucks to suck. Жената го има последниот збор дали ќе износи дете или не. Зошто бременоста има ефект на жената, физички, психички, ментално.

А посебично нема од то да уништиш детски живот, било то да го родиш и зафрлиш да се снаоѓа или да го растиш без основни услови и да сметаш дека му даваш дар. Не му даваш. Го измачуваш.

На spacegirl92, mode-kristina, LiquidLuna и 6 други им се допаѓа ова.