Како оди процедурата за закачување за абортус во Систина? Дали мора прво преглед, па да се договориш со докторот или може директно преку телефон да се закаже ? Исто и за на ГАК како е процедурата, мора матичен да те прегледа и да ти даде упат за на ГАК ?
Мора ехо преглед, тоа си го доплаќаш плус во Систина. А и на ГАК е исто, бараат упат, и се договараш за термин, одиш како на некое советувалиште демек што предизвикува абортусот итн. Па кај др на ехо и понатаму се договарате кога да дојдеш да си гладна и сл.
Zdravo me intersira abortus vo stip 4 ili 5 nedela sum dali nekoja clenka e imala iskustvo vo stip bidejkji od okolno selo sum najblisku mi e tuka dali znaete dali moze vo bolnicata bidejkji tamu bi bilo po eftino I dali gi znaete cenite I dobri doktori blagodaram
Крварењето трае 4 - 5 дена од кои првиот најмногу после е полесно. Инаку не се исчистив со апчињата па на крај пак завршив со киретажа. Да треба пак да поминувам низ истото дефинитивно не би одела на варијанта апчиња.
Здраво девојки, чувствувам потреба ова да го споделам со вас. Денес дознав дека сум бремена, ми доцнеше 8 дена и денес решив да направам тест и испадна позитивен. Не знам дали ми е рано имам 20 години. Дечкото ме подржува и не ме остава, но не знам дали сакам баш да го поминам животот со него бидејки ние бевме скарани и кога дознав дека сум бремена веднаш го известив на што тој изреагира позитивно и до мене е цело време. Некои дешавки од минатото со дечкото конкретно за што и раскинавме е дека не сакам да го родам ова бебе. Но се плашам доколку абортирам никогаш повеке да не се остварам како мајка. Испаничена сум, 50/50 и сакам и не сакам. Дали може некој да даде некакво мислење или совет. ВАЖНО: Дали некој има искуство до ПЛОДНОСТ во БИТОЛА?
Девојче, случајно ја отворив темата ама повозрасна сум, паталец на други теми, и ќе си земам за право да ти дадам мислење. Бракот не треба да се заснова на непланирана бременост. Големо No-No. Дури сомнително ми звучи, и се прашувам тој да не планирал да останеш бремена, очигледно сте имале различни ставови по тоа прашање. Зрелоста и возраста не растат секогаш заедно, има незрели родители и на стари години, и неодговорни, ама НАЈВАЖНО е ти како се чувствуваш, дали ТИ си спремна за таа улога од сега па засекогаш. Тоа е првото и најбитно прашање! После е со кого ќе го растеш тоа дете, како ќе живееш и сл. За прашањето дали подоцна ќе можеш да се оствариш како мајка, можам само да кажам дека денес медицината е напредна и верувам 100% дека нема да имаш никаков проблем. Немој да подлегнуваш на неговите притисоци (или евентуално закани), како и притисоци на околината. Одлучи си сама за себе, бидејќи ти ќе треба да го родиш и чуваш тоа дете, без разлика на околностите. Се надевам дека моето мислење ќе ти помогне, размисли си добро, млада си, имаш живот пред тебе. Поддршка и гушка
Ќе можеш да имаш деца по абортусот, а многу веројатно не си случајно бремена, туку типов сфатил дека те губи па барал начин да те врзе. Ако сакаш да бидеш мајка, роди го, а со типот не знам дали ти е паметно да останеш.
Честитки за бебето,јас би ти рекла тој живот е нов живот и тоа бебе е и твоја крв.Може да го растеш со таткото ,но не мораш да останеш со него ако не си сигурна во таа врска.Од лично искуство ќе ти кажам само дека јас би била среќна во таков случај на бременост, бидејќи еднаш кога јас ќе забременев мојот тогашен партнер не сакаше да го родам ако бев останала бремена и ми рече најладнокрвно да абортирам.Само ме прегрна кога правев тест и и испадна негативен тестот.Многу жени се би дале за тој дар да станат мајки,размисли си убаво ,само не дозволувај да бидеш под нечие влијание и притисок.Ретки се машките денеска кои би прифатиле да бидат родители ,а јас мислам тоа е еден од најголемите благослови во животот иако јас лично многу немам желба за мајчинство.
Точно е, еве јас сум од тие жени. Ама детето е благослов исто како и одговорност. Ако се нафатиш да родиш само зошто некоја друга не можела, благословот лесно може да премине во потајна огорченост која цел живот ќе те јаде и тебе и детето за кое си "се жртвувала". За материјалните услови за чување деца ај ќе претпоставиме дека ќе се снајде секој (макар доволно имам примери што не е така) Да не ја романтизираме работава П.С Уште не е "бебе" и невкусно е да се честита за ситуацијава, мислам девојчево не пиша за честитки туку искуства, совет или мислење. Јас ако останам трудна, слободно ми честитајте