Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.641 глас(а)
    73,1%
  2. Не, никако

605 глас(а)
    26,9%
  1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    17.477
    Допаѓања:
    187.119
    Можда и неделите имаат врска
    Не е исто 6 и 9

2. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    859
    Е да не знам која недела била членката..

3. NCIS

NCIS Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    172
    7 nedela bev po posleden ciklus

4. Larea

Larea Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2020
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    859
    Со лесно, подобро и да не крвариш за тебе.. јас бев 10та, плодот заостанат во 8ма недела

5. Barby112

Barby112 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    53
    Zdravo do site clenki ... Nikogas ne veruvav deka ke go pisam ova ama ete i toa dojde red ... Za zal ... Imam dve decinja fala mu na boga i neplanirano ostanav bremena ... Rana bremenost e samo mesec dena ne sum spremna da ja zadrzam i bi ve zamolila da mi dadete sovet i vase iskustvo.. maticna mi e nadica geroska ne znam dali nekoja od vas e kaj nea ne bi sakala da odam na zafat i ne znam dali mozebi taa doktorka dava medikamenti za prekin na bremenost. Vi blagodaram na site za odgovorite.

6. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    2.152
    Ја би ти кажала да си одиш на државно со медикаментоза да си завршиш. Ја како што знам само на државно можеш да ѓи добиеш тие лекови.
    Немам лично искуство, но знам преку моја блиска другарка заедно одевме на државна. :)
    Инаку лековите се тешко достапни, ѓи чуваат и даваат на блиски луѓе.

7. Barby112

Barby112 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    53
    Ti blagodaram mnogu na odgovorot.

8. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    3.639
    Јас со апчиња никогаш не би се нафатила.
    Киретажа да , за 10 минути готово е се.

На anggell, joy1 и Nuny им се допаѓа ова.
  9. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    700
    Јас за абортус ( само доколку навистина постои проблем и причина) не би се нафатила.. Но ако веќе би требало преферирам киретажа!! Ви двата случаеви траумата, психолошката и емотивната болка и недостатокот на дел од тебе се присутни...

На bokace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    2.152
    Другарка ми нема родено, со киретажа може да се случи некои инфекции, компликации (барем така и кажа гинекологот), за жена што нема родено препорачуваат да абортира со лекови. Колку порано, толко полесно поминува.

Во периодот кога остана бремена, другарка ми пиеше лекови препишани од дерматолог за проблеми со лицето од кој што не смееше да ја задржи бременоста.

На Nuny му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    700
    И јас немав родено па две киретажи имав.... Да чукнам никаква инфекција.. Тоа со терапија доколку доктор и рекол дека неможе да ја задржи бременоста тогаш најдобро е тие да им кажат што да прави.. Сепак медикаментозно е поболно мислам логички нештото да го отфрлаш од себе... Гледано медицински и тоа придонесува за инфекција доколку не се исчисти како што треба...

На FlirtBerry и bokace1 им се допаѓа ова.
  12. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    2.152
    Точно, не се дочисти. Пиеше капки 1 недела и после 1 недела кристал чисто.
    Моја препорака и е со медикаментоза, за повеќе нека си одлучи членката.

На Barby112 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    3.639
    Не секогаш тие гаранција дека со апчиња ќе се исчистиш скроз.
    80% завршуваат на киретажа пак, плус траума поголема , поголема болка . Со лековите целиот процес трае подолго.
    Ние жените и без киретажи имаме инфекции.

14. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    700
    Затоа и пишав... Сепак доктор е најдобро да одлучи.. Сепак ништо не е сигурно инфекција Недај боже може да биде и со медикаментозно и со операција така да во вакви случаеви е 50:50 и ништо не ти е сигурно.. Ако гледаме реално и логично...

На bokace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    2.152
    Во ред да, но кажувам за кратко искуство од другарка, не сум имала да коментирам со сигурност, затоа кажувам све што гинекологот рекол. Другарка ми не се исчисти па зимаше капки да се дочисти и на крај на процесот после капки отидовме на гинеколог и беше чиста. Знам дека е болен процесот, уште бевме студенти кога се случи тоа, бев преселена таа вечер кај неа во стан и знам све што помина. Болки умерени имаше цела недела после тоа и крвареше умерено некој си 10 дена.

16. ZaPomosh

ZaPomosh Нов член

Се зачлени на:
    26 ноември 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    20
    Здраво на сите :) Сакав да го споделам моето искуство со абортус, ќе биде детално опишано во случај некој ако би сакал да постапи исто. Направив два теста за бременост и двата беа позитивни, потоа закажав за ЕХО кај Др. Радица Бојчева, која е АНГЕЛ, прекрасна и многу паметна жена, се ми објасни како што треба, строго ја препорачувам доколку не знаете кај кого да одите. Имам 24 години и дознав дека сум бремена 7 недели, одлучив за абортус бидејќи според мене да се има дете треба да бидеш психички, физички и финансиски спремна, јас моментално не се чуствувам така. Истражував начини на абортус и искрено не ми се свиѓаше абортус со апчиња бидејќи звучи како премногу болка и тоа не е гарантирано дека ќе се отстрани тотално плодот, така да зошто да трпам толку болка ако има 10-20% шанса да биде неуспешно? Се одлучив за абортус со вакумска аспирација во Систина кај Др. Златко Палчевски, тоа чинеше 19.800 денари. Се до моментот на операцијата дечко ми ме прашуваше "Сигурна ли си?", со него сум година ипол заедно и сметам дека е пребрзо за дете не сме ни во брак. Тој кажа дека ќе ме подржува било која одлука да ја донесам, сакам да кажам ако немате разбирлив дечко/маж кој ве тера да се двоумите, немојте. Само вие ја имате конечната одлука, вие ќе го носите тоа бебе 9 месеци и вашето тело ќе трпи. Ако се одлучите да продолжите во Систина, директно одите на 3-ти кат. Јас мислев дека на првиот кат е главниот шалтер но не, изгледа имаат шалтери на секој кат. На шалтерот ќе кажете кога ви е терминот и ќе потполнете лист со лични податоци, потоа одите во чекална. Кога ме викнаа, дечко ми остана да чека а мене ми кажаа да одам во друга соба сама. Во собата ме чекаше докторка која повторно ме прашуваше за лични податоци, дали редовно примам некој лек и дали пушам/пијам/се дрогирам. Потоа се потпишувате на некои листови. Препорачливо е да не одите сами бидејќи после операцијата не смеете да возите. После тоа во истата соба се соблекувате(не пред докторките) целосно и облекувате спавача и влечки од нив. Иде докторка со лист и запишува што оставате во шкафот, ако носите кеш ја запишува сумата. Потоа директно одите во собата за операција, легнувате на креветот и нозете ги ставате во вис исто како на преглед кај гинеколог, ве боцкаат на предната страна од дланката и со тоа ве успиваат. Јас се разбудив во креветот во собата каде што првично бев, не се сеќавав ништо како сум стигнала до таму. Самата операција трае 10 минути потоа ве оставаат да се одморите саат време. Можеби оваа е премногу информација но јас се разбудив не знаејќи дали ми се повраќа, дали ми се оди по голема нужда или едноставно ме боли стомакот, исто така и ми се вртеше. Исповратив, но бидејќи не смеев да јадам и да пијам ништо последните 8 часа пред операцијата, немаше многу. Потоа станав, се облеков и отидов пак кај докторките, но повторно ми се повраќаше и влезив во тоалетот во собата. На крај докторките ми препишаа три видови на лекарства, две апчиња и капки што се ставаат или во храна или во течност. Исто така, ако сте крвна група А негатив, МОРА да примете вакцина во рок од 72 часа, препорачливо е во истата ден после операцијата. Имаше опција да ви ја стават во Систина или сами да си ја купите и да ви ја стави гинекологот, јас одлучив второто. Ме боцна во бутот/газот додека седев, ништо страшно. Пожелно е после операцијата да бидете слободни и да се одморите. Незнам за другите жени, но јас после операцијата немав никакви болки, ни доле, ни во стомакот. Се на се, пофалби до Систина бидејќи беа професионални и многу грижливи и добри. Се надевам оваа информација би била корисна на некој што го чита ова :) Не користам фемина, овој профил го направив чисто за да споделам искуство.

На Трагедијаупмм, CameliaMiller и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.021
    Допаѓања:
    41.353
    Каква е таа вакцина за а негативните?

18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.920
    Допаѓања:
    37.077
    Рогам. Сака да каже инекција претпоставувам, не вакцина.

На CameliaMiller, Oscar Lady, Mumoftwo30 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. LolaLala

LolaLala Активен член

Се зачлени на:
    16 април 2025
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    16
    Извини вака, читам и не ми се верува што читам. Прво и основно, не си била спремна за дете, дечко ти многу те разбира и сте имале незаштитен однос или како и да е па си одлучила ти сама, зошто ти ќе го носиш девет месеци да го абортираш и тој не те двоумил... А се работи за бебе! Многу себично и незрело. Но ова е мое мислење, како што ти си го кажуваш своето.
    И ова што си го пишувала во детаљи, на мнооогу девојки им е јасно само од поинаква страна и дури би рекла во поголема форма, борејќи се и молејќи се секој ден за бебе.
    Убаво можеби што го доживуваш ова позитивно, ама мене ми е апсурдно кога читам и воопшто не е за некој да ти се поклони.
    Во секој случај, убаво чим си поминала добро и се е во ред.

На tel-ef, lala15, emche05 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    3.438
    Допаѓања:
    44.280
    И јас се борам за бебе па не префрлам вина на тие што се одлучиле за абортус.
    Секој има право на избор, сигурно не е лесна одлука ама за некој во одреден момент е правилна.

На Gosh, Трагедијаупмм, CameliaMiller и 29 други им се допаѓа ова.