Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.641 глас(а)
    73,1%
  2. Не, никако

605 глас(а)
    26,9%
  1. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    700
    Не е за осуда нема да судам.... Сепак е избор! Само ќе речам можеби требало да се размисли барем некој ден уште бидејќи имаше поддршка од партнерот не верувам дека би те извисил сепак одлуката конечната е твоја... Сепак едно да знаеш силна си што ДА храбра ДА одлучна ДА, си размислувала од повеќе страни ДА! Но тоа мало суштество е навистина благослов! Верувај јас изгубив две поради проблем односно тромбофилија, сестра ми во 5ти месец мораше да поради Даунов синдром кој пој покажувал 97% дека е присутен! Јас бев против ја убедував да не го прави тоа а длабоко во себе знаев колку тоа дете ќе има проблем без разлика на тоа што ќе ја има цела љубов на светот! Но било за да биди, подоцна роди здраво бебе мала и моментално опасна дама! Исто и јас и сум верувај најсреќна! Затоа нема да ти судам меѓутоа само ќе те пофалам за храброста да го направиш тоа!! Јас не би се осудила... НАЈИСКРЕНО колку и да неможам Бог си ги реди работите верувај...

2. Julianne89

Julianne89 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2022
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    56
    Мислам дека темава е абортус, не натпревар кој со што се борел, зар не? Има посебни теми за тоа и поддршка.

Девојката кажа дека абортирала бидејќи не е спремна на дете и сподели искуство кое можеби ќе е корисно за некој друг. Зошто осудување, како ваше дете да земала (и не е дете, ембрион е во седма недела).

На Gosh, fbaby, EarthFire и 18 други им се допаѓа ова.
  3. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.377
    Допаѓања:
    9.650
    ^
    А добро зошто во тема за абортус пишувате вакви приказни и вакви мислења давате, која ви е целта еве не знам што сакате да постигнете?
    Да им набиете грижа на совест на жените/девојките што се одлучиле за абортус од било и која да е причина, секоја причина е легитимна.
    Или сами себе да се направите пожртвувана мајка кралица која нема срце да убие бебе, што не е ни зрно грашок сеуште... ај ве молам држете се до темата, никој не бара тука мислење и поддршка за да задржи бебе на крај краева. Ете ви ги таму труднички муабети темите и тие за поддршка, оваа е за друго, и нема потреба од вакви мислења и коментари.

На Gosh, EarthFire, Трагедијаупмм и 18 други им се допаѓа ова.
  4. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    3.636
    Потполно се сложувам со тебе.
    Абортусот е право на избор.
    Исто ни јас немам осудено додека сум сакала дете да имам.

На Gosh, CameliaMiller, Angelllla и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    700
    Да зрно грашок! Тоа зрно грашок има срце... Бог не го создал тој ГРАШОК за ние да правиме како што сакаме! Да секој за себе си одлучува и никој нема право да суди. Но декс глумиме сами себе МАЈКИ КРАЛИЦИ мислам дека навистина е навредувачки да се спомене а не да се спореди. Немојте бидејќи не знаете (и никогаш никој да не знае како е да изгубиш бебе без разлика дали е зрно бибер, зрно грашок).. Не се правиме пожртвувани оти така ни текнало... Тоа е дефиниција за МАЈЧИНСТВО! Не набиваме чувство на вина но вие немојте да не обвинувате декс глумиме ПОЖРТВУВАНИ КРАЛИЦИ! Тоа е навредливо верувајте не велам да се сватам погрешно ниту пак да ве навредам...

На LolaLala и Elenpelen им се допаѓа ова.
  6. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    700
    Така е! Не глумиме ни ПОЖРТВУВАНИ ниту пак нешто друго..

На bokace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.138
    Допаѓања:
    25.614
    У реду де, и вие не знаете како е да се расте без леб и гаќи оти некому полесно му било да се исклеца и роди него да стави прст на чело што со тоа дете утре. Иако ова не е случај кај членката, пак е честа појава ама ќути барем не биле себични
    Дал е сиромаштија, генетска болест или друго глејте си вашиот двор

И бришете ги таквите коментари од темава, ми е гајле за вас и вашите судбини кога вас ви е гајле за туѓите очигледно.

На Gosh, fbaby, Трагедијаупмм и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Snowflake97

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.377
    Допаѓања:
    9.650
    Епа така излегува според твоето мислење, како да сакаш да им набиеш на сите што се одлучиле за абортус грижа на совест.
    А да набиеш на човек грижа на совест е тотално дебилно и нечовечки.

Дефиниција за МАЈЧИНСТВО најде да шириш во тема за абортус. (facepalm)

Јас не навлегувам во тие теми и рани кој се бори за дете, кој изгубил дете, секој терет си е тежок на свој начин.

На EarthFire, Трагедијаупмм, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Puellapulchra

Puellapulchra Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.073
    Допаѓања:
    10.242
    Абортусот е право над сопствената анатомија, над сопственото тело. И никој, ама баш никој нема право да и го одземе тоа на ниту една девојка, ниту една жена.

И луѓето што не знаат колку е суров овој свет, не ги ни сфаќам за сериозно. Скроз како да немаат некои допир со реалноста. Замисли на сета калакурница да се залагаш некој да донесе дете на свет кое не е посакувано, ставарно не ми е јасно за мисловниот процес на некои луѓе. Основно право на тоа дете е да расте во дом полн љубов, со полн стомак и да не осети ден ладно на својата кожа.

Патем, кога веќе сте толку сочуствителни, почнете со посвојување, има еден куп деца оставени по згрижувачки семејства за бедна пара, кои само тие си знаат како им е, а чекаат само една единствена трошка родителска љубов.

Или работата е само роди ме мајко и фрли ме на буниште? Преку кур од хипокризија на секој чекор. До утре ќе ти ја пукнат и главата, и дундата како се против абортус, ама кога ќе треба да дојдат да му бидат родител на тоа дете, никаде ги нема.

На Gosh, Yowannty, fbaby и 20 други им се допаѓа ова.
  10. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    3.636
    Тука ќе те поправам во нешто , не е мајка само носи го и роди го.
    Мајка е и тоа дете да го чуваш и гледаш и да го истераш на прав пат.
    Муабетов малку искача од контрола , но еве јас и што имам изгубено дете немам право да осудам некоја жена што направила абортус.
    Подобро абортус одколку детето утре ден да пати со мене.
    Сум се нашла во двете ситуации , сум направила абортус поради мој избор и сум отишла на абортус поради грешка не развиеност на бебе.
    Колку и да ме болело , ете сум родила кога сум била психички спремна.
    Не осудувај, абортусот е право на избор на секоја жена .
    Не знаеш животот што ни носи во иднина. :hug:

На Трагедијаупмм, CameliaMiller, KikiKviki и 12 други им се допаѓа ова.
  11. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    700
    Знаеме како е... Јас невработена, со терапија, мажот ми го бркаат од работа. Јас не работам од Јануари а мажот ми од Април!! Март дознаваѓ дека сум бремена... Ваму терапијата скапа кај се прегледи, патување бидејќи сум од село, па витамини и ред други работи... Што треба да направам? Толку време го.чекам да се откажам ли од него... Ете истуркавме кратев од јадење да имам за инекции, продадов се што имав пд злато бидејќи бебето ми веедеше повеќе од секое злато... Ете го до мене ... Секоја препрека по тежок пат се поминува кога ќе го земиш бебе во рака..

12. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.138
    Допаѓања:
    25.614
    Нека биде на твоја совест.
    Јас препреките не ги минувам на тој начин, треба јас да му донесам леб и кров на детето, не тоа мене.

И многу подобро да имам маж што ќе ме поддржува при абортус него што нема да се замара да трча да го заведе детето во матично.

На Gosh, EnaEnA30, fbaby и 10 други им се допаѓа ова.
  13. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    547
    Допаѓања:
    2.262
    А што требало дечко и според тебе да направи? Истото би го направил, ако сака да го роди ќе ја подржам, ако не исто. Нејзин избор е дали сака да роди бебе, таа ќе го носи во стомак,... Многу малку зависи гласот на машкото тука, може да каже дали сака или не, ама последната одлука жената ја носи.

Колку е исправно да имаш незаштитен секс ако не сакаш е сосема друга тема, да ако не сакаш бременост користи подобро заштита отколку после абортус. Ама кога веќе дошол до бременост а не се спремни за дете, не мора да го роди. Зарем не е по себично и злобно да му подариш лош живот на тоа дете? Ако немаш услов да чуваш дете не му го уништувај животот.. Еве заврти се околу тебе колку среќен живот имаат неабортираните деца, а немаат услови за живот, зиме, лето на семафори стојат и просат. Не велам дека кај неа исто би живеело детето ама ако нема услови добар избор направила.

Последна измена: 26 ноември 2025
    На Gosh, Mumoftwo30, Panda00 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    700
    Не судам само не сакам никој да се навреди ни тие што се одлучиле за абортус ни тие што морале да абортираат! Не е МАЈКА само само да се роди така е во право си, но не е ни решение понекогаш да абортираш.. Одлуката да абортираш е само твоја и никој не осудува... Единствено осудувам да абортираш ради кариера или модерното "ќе се здебелам".. Ваквите банални објаснувања за лишување од мајчинство се навистина за осудување... До некаде е и сиромаштијата но не секогаш абортусот е единствено решение...

На tel-ef му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    700
    А чекај зошто само ТИ да носиш леб и да му направиш кров над глава? Каде е тука партнерот? Зошто иронијата да трча да го пријави во матично.. Неможам да го сватам размислувањето "ЈАсС го носам 9месеци, јас го раѓам и јас одлучувам" .... Колку ли мајки познавам што одгледале феноменални деца сами а исто така и татковци .. Партнерот или ги оставил или не сакал да има ништо со нив... Па децата на прав пат се изгледани!

16. Julianne89

Julianne89 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2022
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    56
    Си кажа дека не е ментално и физички спремна. Не сака. Сакаш да има мајки што го мразат фактот дека се мајки или сакаш да има повеќе мајки кои навистина сакале да родат?

На Gosh, Mumoftwo30, Трагедијаупмм и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.138
    Допаѓања:
    25.614
    Да де, јас како родител, и партнерот, ако више е саглам.
    А не да си свиркам, да го родам и магично све да се реши кога ќе го земам во раце.

18. Konstrakta

Konstrakta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    2.389
    Допаѓања:
    3.367
    Лишување од мајчинство..аха, па не секоја сака да стане мајка и да осети мајчинство. И ? Сеа што праиме ?

На Gosh, Mumoftwo30, Angelllla и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Snowflake97

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.377
    Допаѓања:
    9.650
    Тоа што ти си се одлучила да родиш дете во таква ситуација каква што си се нашла не ти дава за право да набиваш грижа на совест зошто некоја абортирала, додека некоја друга се борела да забремени.
    Прво секој со својот терет во животот.
    И последната реченица што си ја пишала. Секоја препрека се поминува кога ќе земеш бебе во рака. Не, не поминува секоја препрека, од една страна е точно дека децата се непроценливо богатство, ама од друга страна реалноста кога ќе ти врзе шамар ако немаш за тоа дете да купиш памперс и млеко, ако од својата уста треба да делиш за да има да го прехраниш детето, за мене тоа е посебично отколку да отидеш да го абортираш.

На anngelique, Gosh, EarthFire и 12 други им се допаѓа ова.
  20. ZaPomosh

ZaPomosh Нов член

Се зачлени на:
    26 ноември 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    20
    Искрено седам и се чудам на коментарите, ова е дискусија за АБОРТУС, не која е најдобра мајка на светот, која колку жртвувала за своето дете, не како "некои луѓе се молат за деца а вие го абортирате!!"... Ова не е тема за луѓе со вашето размислување, што правите овде? Натпреварувајте се на друго место.

На EarthFire, Lostinparadise, Mumoftwo30 и 14 други им се допаѓа ова.