1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.641 глас(а)
    73,1%
  2. Не, никако

605 глас(а)
    26,9%
  1. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    3.636
    Без разлика. Самата знаеш која одговорност и финансии се дете.
    Не е под секоја цена да се роди.
    Зашто да лупам глава како памперс да купам , како дохрана да купам , зашто да се кривам утре ден за тоа дете ако не сум психички спремна.
    Зашто отказ да добијам?
    Има жени што така родиле па фрустрациите си ги лечат врз децата , зашто?
    Не не и не .
    Ќе абортирам , следен пат кондом или спирала и ќе ми дојде памет.
    Се случуваат грешки , ама таа грешка не треба утре ден тоа дете да ја плати .

На Gosh, Mumoftwo30, Moon lovers и 2 други им се допаѓа ова.
  2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    17.477
    Допаѓања:
    187.119
    Не ми се верува како сакаме од секое дрво да направиме свирче :x:x:x

На Mumoftwo30, joy1, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  3. bokace1

bokace1 Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    845
    Допаѓања:
    3.636
    Се нервирам многу на темава, каде и да се постави прашање или да се сподели мислење , искуство за абортус одма се рипа со тоа леле вака леле така. Дали било на форум или на ФБ (facepalm)

На Mumoftwo30, Трагедијаупмм, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  4. nice-girl

nice-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    1.011
    Дајте малку смирете страсти доволно им е тешко на тие што се одлучуваат на овој чекор уште некој да им труби на глава како било погрешно. Има други теми на форумов таму дискутирајте.

На EarthFire, Трагедијаупмм, azelea и 7 други им се допаѓа ова.
  5. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    17.477
    Допаѓања:
    187.119
    Абеее се светици
    Нели гледаш колку свети од толку светици :sun::sun::sun::sun:

На Gosh, EarthFire, joy1 и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Nuny

Nuny Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    890
    Допаѓања:
    700
    Немам јас проблем јас убаво кажав дека не судам... А воедно и никој не стресирам..убаво напишав дека секој има право на избор... Но бидејќи не сум КОМПЕНТЕНТНА да СОЛАМ ПАМЕТ не коментирам веќе бидејќи е сувишно да коментирам некој што без разлика што не судам погрешно се сваќа... Инаку не живеам во некое друго време и верувам во себе дека размислувам соодветно и не глумам ни КРАЛИЦА ни ПОЖРТВУВАНА единствено капа им симнувам на тие што разбрале што сакам да кажам за разлика од МОДЕРНИТЕ што мислат дека грешам .. Да сакам деца ( и му благодарам на БОГ за тоа)
    @ALISA0000 Во право си МНООООООГУ СВЕТИ од модерни размислувања..

На sino.o.oka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    1.569
    Ти имаш проблем со правопис.Не знам зошто напаѓаш некој ако има различно мислење од твоето.За тоа е форумот да се споделат мислења.И на крај ако некој не сака да роди дете не треба ни да го прави.

На sino.o.oka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. fbaby

fbaby Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    1.688
    Допаѓања:
    13.542
    Секој си знае зошто абортира, не е твоја работа да судиш причини, какви и да биле.
    А кога веќе судиме, поголема осуда треба да има за свесно правење дете а притоа живееш без соодветни услови и на додатоци. Свесно да осудуваш дете да расте во сиромаштија е многу поголем грев отколку да го абортираш.

На Panda00, Angelllla, EarthFire и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.066
    Допаѓања:
    42.722
    Многу интересно како осудуваш избор на кариера пред дете, додека си во ситуација да бараш социјална помош со бебе.

Кога ја имаш привилегијата да размислуваш за тоа што сакаш во животот и да се прашуваш кога е правилно време за бебе, еден куп потточки влегуваат во игра. Не е само сопствената желбата, туку се мисли на целата иднина и на тој нов човек кој ќе се создаде.

Те разбирам и тебе, од твојата перспектива бебето била единствена светла точка во моментот и никогаш не би ја испуштила.

Но, не сите го делат твојот светоглед. Би рекла дека и треба да е така, бидејќи не треба да се живее под притисок на тој биолошки императив дека бебе е нужност по секоја цена.

Немаат ни сите луѓе желба да станат родители, ако веќе разгледаме малку пошироко.

Така што, има еден куп сценарија каде што се испреплетуваат личните посакувања и можностите, а често и трети фактори. Убаво е да се размисли, а не да се оди по една однапред искреирана линија.

На Panda00, LiquidLuna, TammiB5 и 7 други им се допаѓа ова.
  10. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.034
    Извини Нуни, ти беше таа која се жалеше овде од сопругот дека не сака да работи, дека не го интересира за витамини што ти требаат, дека е со другарите по кафани? Постовите ти се тука, на форумов, и да, судиш и тоа како. Немаш право на тоа.

Ајде секој својата черга да си ја гледа, и да ја гледаме гредата во своето око пред да ја коментираме раската во туѓото.

На Panda00, Gosh и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  11. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    118
    Problem so pravopis nemam osvem so pisuvam na latinica i pisam na dijalekt - Ohridski. Temava e za prasanja i pomos , spodeluvanje iskustva okolu abortus a ne za nabivanje kompleksi i osuda na necija odluka za toa so pravi vo zivotot, a niti e dolzen nekomu da se objasnuva za svoite postapki, zoso lebot ne mu zavisi od nikoj od nas :)

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    118
    Vo pravo si deka sekoj imat pravo na svoe mislenje, jas samo kazav kakvi emocii probudia tvoite komentari kaj mene...

13. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    1.569
    Секоја неодговорност има последици во случајов абортус и скратување на живот.Точно секој има право да прави како што мисли дека е најдобро за него и неговата иднина.и не осудувам нејзино право,нејзино тело.Само сметам дека во 21 век не треба вакви грешки да се случуваат,има заштита каква сакаш.Не е поентата направивме дете,ама не сме психички спремни.Не правете едноставно

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Angelllla

Angelllla Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2020
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    118
    Jasno toa ama ete dobro e sto i pri takva greska ima care, e sea toa chare za nekoj e prifatlivo za nekoj ne. Ali se soglasuvam deka ima nacin za prevencija, no mladite nekogas se premnogu " ludi " i ne se svesni ete so pravat, nekoas e i do roditelot greska so ne mu zboruval ne go upatil deteto da vnimava, tuku ona balkanskoto zaostanato kjuti sramota e da ne te razberat. Od toa kjuti najgolemite problemi i greski izleguvaat. Sreka moite ne bile takvi, stalno me vospitale so imam da kazam i so cuvstvuvam sekogas im bilo bitno:l:

15. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    1.569
    Па денеска со толку многу информации интернет,социјални мрежи и се,би рекла дека се премногу запознаени со се.Јас не знам дали било грешка или не,иако во такви грешки лично не верувам.Како и да е јас почитувам секакво мислење.И тие што се против и за.Секој од некоја страна има право

На Angelllla му/ѝ се допаѓа ова.
  16. EarthFire

EarthFire Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2014
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    1.034
    Всушност, статистички најголем број абортуси се случуваат во брак, т.е. мажени жени кои не сакаат 3то, 4то дете, итн.
    Така да, не мора секогаш да е фокусот на младите и нивното поведение.

На Panda00, Angelllla, Gosh и 2 други им се допаѓа ова.
  17. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    1.569
    Јас не ставив фокус на младите,само се надоврзав на мислењето на членката дека на денес се 90%добро информирани.Не навлегувам во одредени ситуации и во нечии бракови и врски,и причини опрадвдани и неоправдани за абортус.Поентата ми беше доколку е можно да се спречи непосакувана бременот.и од физички и од психички последици

На EarthFire му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.138
    Допаѓања:
    25.614
    Фактот што повеќето се испотресени за абортус, а нешто помалку за родени деца што трпат насилство или растат во тешка сиромаштија, доволно кажува уствари дека за децата не ви е гајле ама ич.

На Panda00, anngelique, emche05 и 12 други им се допаѓа ова.
  19. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    957
    Допаѓања:
    1.569
    Па има и многу примери на деца кои успеале и покрај сиромаштија.Ако некој е сиромашен,автоматски не треба да има деца?Сиромаштијата не е вечна секој кој се труди ќе успее.Ако имаш сега доволно средства,не значи дека по една година ќе ги имаш пак-живот се се случува,болести итн

20. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    1.979
    Зашто подржувате абортус кога плодот не е развиен како што треба? Благослов е и тоа. Или како ви одговара во дадена ситуација така си коментирате.
    Како што тоа дете не било спремно за овој свет, истиот закон важи и за жената која не е спремна да одгледува дете. Дали психички, финансиски или едноставно не сака да роди.
    Оставете ги луѓето да си прават како нив им одговара.

Сведоци сме овие неколку дена од темава дека луѓето попрво би живееле од социјална помош и ќе родат дете во нефункционална средина, одколку да абортираат. И која е потребата да се меша господ тука? Толку звучи луцидно и смешно. Ви доаѓаат пости, сркајте тоа гравчето и не си ја грешете душата по форуми. Ако сте толку големи верници на Бог, ќе знаете дека не смеете да покажувате со прст на друг.
    Кога последен пат сте дале на сиромашни? Еве празници доаѓаат, скрати од твоето и дај му на оној кој има помалку од тебе. Ништо не научивте од библијата, лажни верници кои за да ги исперат своите гревови им се посеруваат на другите на глава. Омалажувај, гони и вреѓај целиот ден, ама вечер кажи си молитва и се ти е простено.

На Panda00, emche05, BubamaraM и 11 други им се допаѓа ова.