Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.605 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Девојче ти прво осигурај се дали си бремена па после барај кај да абортираш

2. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    јоана како информациј ашто ја прочитав неколку страни наназад во систина е 8000-9000 денари абортусот
    но,,,,
    пред да се решиш да абортираш согледај дали има некое решение за твојата состојба дали можеш да го родиш тоа бебе сега незнам колку години си али ако си под 18 ке ти треба и родител со тебе

3. joana1

joana1 Активен член

Се зачлени на:
    13 октомври 2012
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    не е за мене моја другарка ме прашува па затоа прашав не мора во систина во било која клиника доколку знаете

4. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Drugarka ti neka si razmisli dobro uste ednas pred da ja donese konecnata odluka...kolku za informacija mislam deka na GAK e poeftino,nekade okolu 6000 denari.Se razbira ako ima ispitano krvna grupa i e pozitiven rh faktor.Ako e negativen rh faktor,a tatkoto na bebeto pozitiven,ke treba da prime injekcija,a toa se dopolnitelni trosoci.

5. Zbuneta90

Zbuneta90 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2011
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    0
    Во право е Каталина, нека размисли уште еднаш - иако сигурна сум дека размислила многу пати... Но во тој момент некогаш колку и да се размислува не е доволно!
    Од срце го жалам тој што има такво искуство. Викаат времето лечи се, но не и душевните и психички рани, ВЕРУВАЈТЕ! :(

6. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.351
    Моја другарка абортираше,минатата недела,со апчиња,кои секако и ги препиша гинекологот,па еве после тоа уште пие терапија,се помина добро,болките и беа како и менструацијата кога добива,секако контактираш цело време со гинекологот нели да не настане проблем,треба да си во можност да можеш да отидеш кај него доколку нешто не е во ред.Другарка ми помина добро,скрос се исчисти,немаше потреба од дополнително чистење,киретажа и слично.Значи абортусот кошта околу 100 евра било каде.негде плус минус ама не е поскапо.Така да отидете во систина ако сакате и распрашајте се,такви муабети нема да ви кажат по телефон

7. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Аман бе со овие лаги НЕ Е ЗА МЕНЕ ЗА ДРУГАКА МИ Е :@
    и онака никој не те знае која си,прво пишуваш дека си имала односи на последен ден менструација и прашуваш дали е можно да си бремена а сега тука се бламираш.....башка на твои 26 какоа што си пишала би требало да ги знаеш овие работи :^)

8. kiki101

kiki101 Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    4
    Сакам одговор од некоја искусна, дали после абортусот освен првиот ден е нормално да речиме 5 6 дена сеуште да крвариш,не како што е менструацијата туку онака малку крв и нешто кафеаво да има? Колку дека после абортусот можи да се оди на гинеколог за пап тест и брис од грлото на матката? Дали откако ќе престаниш со крварење,и до колку дена е нормално да имаш кафен исцедок со малку крв после абортусот? И дали одкако ќе се допијат лекарствата што ти ги има препишано гинеколог треба да се оди на прегледот? Дали малото "крварење" е нормално после 5 дена од абортусот, или пак не? Иако нема болки во стомакот ниту пак било какви други проблеми, ако се биди во ред и самиот чин на абортус, и после тоа се чуствуваш најнормално,значи дека се е во ред и нема место за паника?

9. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    Кики после абортусот требало гинекологот да те информира за се,се ова штого напиша погоре е нормално.
    Нормално е да крвариш до10 дена после абортусот нормално е да имаш и некои тапи болки од време на време,а на контрола после 1 циклус ке си отидеш.
    Сигурно ти имаат препишано антибиотик за да се спречи инфекција и ерготил капки.
    Сега ова ти е ум за друг пат да не правите експерименти него да си користите заштита , оти за бременост малку фали

10. m.a.j.a1

m.a.j.a1 Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    вака се напив пред неколку недели од оние апчиња што се пиат за 72 часа па кога ке одам во вц имам многу малку крв па дали може тоа да е од апчето

11. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Kako sto imam cueno i procitano,mislam deka toa krvarenje e normalno i e reakcija od apceto.

12. GuessWho123

GuessWho123 Активен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Пред 7 дена правев абортус во систина. Ми рекоа после 7 - 10 дена да одам на контрола. Но, никако овие денови неможам да одам во Скопје, па сакав да ве прашам дали можам да посетам друг гинеколог и какви испитувања се прават после абортусот? И ме интересира колку кошта прегледот во систина после абортусот? Ве молам за одговор.

13. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    контролата можеш да си ја направиш и кај груг гинеколог е сега најдобро е кај тој што ја вршел интевенцијата да биде ама ако не си во можност тогаш оди кај друг гинеколог ке му кажеш што се случило и он к ете види на ехо како е ситуацијата мислам дека само ехо прави да ја види матката а за цена во систина незнам искрено ама испод 1500-2000 не верувам дека ке биди

14. GuessWho123

GuessWho123 Активен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2013
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0

Уште едно прашање. Читав погоре во темева некои феминки имаа пишувано дека на преглед се одело после првата менструација од како е направен абортусот. Ако е така, сигурно ќе можам да одам во систина на преглед кај докторот што ја вршеше интервенцијата. :?:

15. homealone

homealone Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    361
    А да не ја чекаш ти првата менструација штом ти рекел за 7-10 дена најубаво е да си одиш на контрола најверојатно докторите не за џабе ти кажале кога да одиш ,ако требало со првта менструација после абортусот ќе ти кажеле ама не ти кажале и најубаво оди си на контрола макра и кај друк доктор немора во систина.

16. kiki101

kiki101 Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    4
    После абортус на контролата што се прегледува освен брис од грлото на матката? Пап тест, ехо...? И од прилика колку пари би чинело тоа на приватно?

17. Keti30

Keti30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2012
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    131

Е ова како да го пишував јас,потполно се сложував со ова и рака давав,ама драга искрено Никогаш не вели Никогаш!...За жал,душава ме боли и срцево ми се кине,сеуште не ми е верно што ми се случува ;(

Накратко што ми се случи т.е сеуште случува...пред отприлика месец ипол открив инфекција кламидија...гинекологот ми препиша сумамед апчиња една доза,заедно со сопругот да ги пиеме,и стриктно секс само со кондоми(првпат у живот верувајте)...со маж ми сум во брак 11 год,имаме две дечиња и двете се со план,разлика се 6 год,никогаш не сме користеле кондоми,а сепак двете ми се со план и двете од прв месец ми се фатени...и сега замислете со инфекцијата стриктно со кондоми,прв пат у живот и тоа 6 пати дали месецот,јас незнам како и уште не ми е верно останав бремена...без да знам отидов на контрола за кламидијата,ми земаа пак брис и за уреоплазма,кога резултатите покажаа само уреоплазма а кламидија нема...кога почна да ми касни,што ретко се случува земав тест,ми покажа втора бледа црта,земав втор трет пак исто...јас и маж ми во шок...и сеуште сме...не сме спремни за уште едно,за жал...срцето ми се кине и знам дека засекогаш ќе боли,се убив од плачење и со сопругот стопати размислуваме,ама нема друг излез...баравме одговори и од многу гинеколози,не ни е јасно како со кондоми да се случи ова,сигурни сме дека не ни се скинал до сега,а и маж ми од искуство секогаш пред да сврши станувал,ама ете така требало да биде...решена сум на абортус...првпат у живот...затоа Никогаш не вели Никогаш-од сопствено искуство!
    поздрав

На Spidy и pepita82 им се допаѓа ова.
  18. Keti30

Keti30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2012
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    131

Епа дечки,со неизмерна радост а воедно и возбуда,сакам да ви ја соопштам нашата конечна одлука..за малку ќе ја направев најголемата грешка во мојот живот...денеска требаше да биде тоа,за кое ќе се каев до крајот на животот,ама фала му на Бога,во последен момент се откажавме со сопругот и премногу сме среќни поради тоа...нека ни е живо и здраво сонцето наше и господ да им дари на сите што сакаат,зашто нема ништо поубаво од тоа...и еве од мене еден апел до сите што ќе ја посетат оваа тема и ќе размислуваат дали да абортираат,ги молам мноогу подлабоко да размислат дали да го сторат тоа,зашто после тоа враќање нема...но,сепак секој си знае за себе,јас и покрај се не осудувам никој,а и немам право на тоа...

п.с се извинувам,незнаев каде да го пишам ова,ако не е соодветно тука,ве молам преместете го :$

На vinozito1, Annath, anggell и 7 други им се допаѓа ова.
  19. minne03

minne03 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2013
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    48
    Keti30 te citav i mnogu mi e milo za tvojata odluka mislam deka si go napravila najsoodvetnoto nesto bidejki gospod gi dava decata,,,,imase eden slucaj kaj nas edna mlada devojka so 3 mesecno bebe ostanala povtorno bremena i mislela deka ne ke mozela da postigne so dve mali i so bebeto vo race otisla dase cisti,,,mu kazuva na doktorot za nejzinata sostojba i toj i rekol bema problem ,,daj go toa bebeto vo race sto go drzis ke go ubieme a drugoto rodi go i rastigo,,,devojkata se izmislila premnogu svatila deka toa e ubistvo i deka gospod go dava a zosto covek da go odzeme,,ali dobro sekoj si ima svos mislenje neli :)

20. Ale.Ambrosio4

Ale.Ambrosio4 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    50

Значи тоа што докторот го рекол е ГОЛЕМА ГЛУПОСТ.Тоа е исто како онаа рекламана кога дечкото гледа фудбал а девојката му вика дека е бремена. Мене искрено многу ме нервираат оние кампањи за против абортусот и солење памет на жените. Тоа е право на жената и за мене абортусот не е убиство. Ние не треба да ги судиме другите, секој треба да има право на избор. Затоа сметам дека не треба по секоја цена да се роди тоа дете.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.