Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.605 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    I jas sum protiv abortusot I deka treba da ima postrogi kriteriumi za onie sto sakaat da abortitaat od x pricini ( ne zboram za rizik za zdravjeto na majkata,bebeto,siluvanje ,sto se mora,se mora)
    Jasno e deka denesnava mladina si se opusta si pravat ekserinenti ,na koj kako mu tekne
    Abortiraat bez oko da im trepne...
    Jas licno ( ne me napagajte odma moe mislenje) ne veruvam vo greski
    Imam dve decinja neka mi se zivi I zdravi ne planiram treto a ako slucajno se sluci "greska" ke si go rodam

На aerodrom и SamovilkaH им се допаѓа ова.
  2. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.349
    Има,и не е до 4-5 недела,туку до 12та.Другарка моја правеше во 9та недела.Се исчисти скрос,немаше потреба од киретажа и слично

3. skenco

skenco Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2013
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    49
    абортус само со причина,доколку има последици по здравјето на мајката или доколку бебето нема соодветен развој и треба да се прекине бременоста и доколку таткото на бебето ја напушти мајката и таа нема можност да го одгледа своето дете.
    ако не сакаш да раѓаш дете тогаш не го прави,а не забремени па потоа абортирај=убиство :fubar:
    има парови кои што се желни да добијат дете,а некои ги фрлаат
    и можам да кажам од искуство на една моја пријателка која што беше бремена и во една расправија со маж и се разделија на кратко а таа за тоа време абортираше без негово знаење (после абортусот се чувствуваше многу бедно)и подоцна кога се смирија со маж и за два месеци остана повторно бремена засто тагувасе по отфрленото бебе

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Smaragdna

Smaragdna Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2013
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    20
    Знае ли некој за овој вид на абортус што го пишал јарец6 ?..

5. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
  6. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    Во странство може или во некоја приватна наша болница а у државно ен верувам до 12 гн да вршат медикаментозен абортус сепак не велам не али јас до сега не сум чула а и еве некоја феминка нема пишано

7. mkdd

mkdd Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Значи вака..денес гледам на темата абортус затоа што денес дознав и дека сум бремена. Ми касне скоро две недели и решив да направам тест, очекував тестот да биде негативен. Но направив тест и излезе дека е позитивен дури не ни се веруваше ниту на мене ниту на дечко ми така да зедовме уште еден тест и тој се покажа како позитивен и на крај испадна дека сум навистина сум бремена. Се уште неможам да поверувам али ете пополека бараме решение. Јас сум за абортус затоа што сум студентка имам уште 2 год факултет немам реализирано никаква иднина пред себе, а и не сум во добра финансиска состојба. Додека дечко ми ке ме подржи на што и да одлучам, не сепак тој и не е за да абортирам затоа што ме сака и планираме да останеме заедно. НО јас не се чувствувам спремна за дете, не сум спремна на тој чекор а и мада сум 20 години ништо не сум искусила во зивотот. Па ке ве замолам ако мозете да дадете мислење :)

8. aaaaa

aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2010
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    1.227
    Иако сметам дека секоја жена има право на избор, сепак би те посоветувала да не абортираш. И сама викаш дечко ти те сака, те поддржува, а онаму каде има за две усти има и за три. Не донесувај одлука за којашто можеби подоцна ќе се каеш. :)

9. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.770
    Ти самата најдобро знаеш што треба да направиш... Ние не можеме никако да влијаеме врз твојата одлука. Но јас да сум на твоето место би си го родила. Факултетот нека не биде причина за да абортираш, можеш да го завршиш факултетот чувајќи го детето. Знам многу што си го задржале детето и еве ги сега завршиле и се многу поуспешни од оние што единствен просперитет во животот им бил факултетот. Што и да решиш да направиш убаво размисли, бидејќи после се доцна ќе е за каење и плачење...
    Со среќа!

10. mkdd

mkdd Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Размислувам за се какви ке бидат последиците...што би било со тоа дете доколу се роди дали ке можам да го овозможам сите услови. Затоа што ја се чувстувам како дете и неможам да замислам да чувам мое дете ипак сум 20 години доста млада за семејство. А и потекнувам од мала општина така што секој со секого се знае и доколку се дознае за мене ке биде БУМ тема а исто така не сум дорасната и во очите на моите родители кои знам дека никогас не би ни помислиле дека мозе да ми се случи ова, искрено никогаш и јас не сум ни помислила дека ке биде вака.

11. L-a-r-a22

L-a-r-a22 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2013
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    10.770
    Не е важно што ќе мислат луѓето околку тебе, важно е тебе да ти биде добро. А твоите верувај дека нема да речат ништо, кога веќе се случило ќе го прифатат сето тоа. Сега се почесто и почесто се случуваат вакви нешта. Ти пишав и во претходниот пост убаво размисли пред било што да направиш. После нема да можеш да го вратиш тоа дете, а и еден ден кога ќе имаш други деца верувај дека секогаш ќе мислиш и на она што си го отфрлила од себе...
    Е што не ми се случи мене вакво нешто, ќе бев најсреќната на светот, но изгледа дека секогаш им се случува на оние што не сакаат... :)

12. Mala-volsebnicka

Mala-volsebnicka Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    35
    Тоа што не се чуствуваш спремна е чуство кое може ќе го имаш и за 10 години.Млада си,финансии секогаш фалата,цел живот пред себе...... но мора да ги сносиш ,,последиците,, од светот на возрасните.
    Штом си се решила на незаштитен однос со една нога си бремена, така што тоа идно бебе не е крво.

Сум подржувач на абортус но не од овие причини кои ти ги наведе, не сум ни за брак поради бременост, а личните работи ги знаете само вие двајцата па затоа треба да ја преземете вие одговорноста.

13. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    :| само да ти расказам несто на кратко вујнами и вујкоми пред 30 год зивееле под кирија кога вујнами останала бремена вујкоми и рекол несме спремни за деца како це зивејме страмота е под кирија сме и сега плус и детенце не одговара абортирај .... вујнами абортирала после неколку год поцнале да си ја градат кујцата и 100 пропаднати покусаи за друго бебе .мама кога се породила за брат ми вујнами под пенгерце стоела кај болницата и и викала на мама да и го покази бебето да го види да се радува на него и многу плацела.никако не успејаа да остани поново бремена али си присвоиа цупенце сто е моја братуцетка сега .... размислиси убаво сто е добро за тебе ти посакувам се нај ....

14. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.624
    Допаѓања:
    106.577
    Твое си е тоа дали ќе си абортираш или не, јас би те советила да не абортираш, понекогаш нештата не се одвиваат како што ние сакаме, Господ сега одлучил да ви даде детенце. Има за се време, и за факултет и за работа вррувај сето тоа може да се среди, но потоа кога ке посакате дете, може потешко да биде, роди си го детенцето, па сигурна сум дека и твоите ке се радуваат на внуче, и секако ке ви помагаат, па затоа се родителите поздрав и со среќа :)

15. cherry91

cherry91 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2011
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    33
    Од мене едно огромно НЕ...пари се наоѓаат а ако се сакате и планирате да останете заедно како што велиш НЕМОЈ..факултетот ако си упорна ке го завршиш бебенцето нема да те спречи, време ке најдеш..ако не редовно вонредно..последиците што може да ги донесе абортусот можат да бидат големи..консултирај се и со гинеколог...јас велам не

16. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Можеш слободно да ме земеш за пример
    Јас останав бремена во 3 година СРЕДНО.Го родив бебчето кое веќе е маженце од скоро 4 годинки.Иако бев млада,неискусна,дечко ми работеше за дневница од само 350 денари.Не велам дека ни беше лесно,но мнооогу ќе згрешев доколку абортирав.
    Сега сум студент по психологија и јас имам уште 2 години од факултетот и еве ме пак сум бремена(намерно).
    Јас си имам работа со солидна плата,маж ми исто се вработи,сега работи за феноменална плата.Живееме во сопствен стан...
    Да ти кажам најбитна е поддршката од дечкоти и од домашните.
    Мој совет е да си го родиш тоа бебче,сепак е благослов од Господ.
    Ти посакувам се најдобро понатаму и се надевам дека правилно ќе одлучиш...слушај срцето што ти зборува ;) :*

На ddevojce, ecapereca, L-a-r-a22 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    јас сум против абортусот секогаш,но во твојот случај сега мислам дека треба да си направиш муабет со дечко ти,ако тој те прифака те сака ко што велиш нема потреба да донесуваш сама одлуки,значи според мене сега ова е твојата среќа ,доколку абортиташ размисли дали после ке можеш да останеш бремена кога ти ке посакаш мислам дека ке ти биде многу тешко,имам многу школски што останаа бремени и си продолжија со факултет,значи тоа не и пречеше воопшто,на се има крај и почеток значи нема да бидеш прва ни последна,доколку се верите сигурно твоите и неговите нема да ве остават така сигурно ке ви помагаат додека да се снајдете т.е дечко ти со работа а ти си продолжиш со факултетот,ова е моето мислење па сега останува на тебе да одлучиш што и како се надевам ке ни пишеш што си одлучила :) позз среќно :)

18. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Не си во завидна ситуација воопшто, ти вервам и сочувствувам со тебе. Да се работеше за мене, јас ќе го родев бебето без никакво размислување, се разбира со поприлично големи стравови од неизвесната иднина. Си решила да учиш, да се образуваш, сакаш да си стабилна и своја, те разбирам. Но имам мал милион примери кои ми викаат дека сето тоа е возможно и со бебе, но жртвата е малку поголема. Немој да се секираш за осудувањето на околината, нив никогаш ништо не им е доволно добро. Они самите се мразат до пладне, а од пладне целиот свет. Твоите родители ќе ти бидат сигурно поддршка, бидејќи ти си нивното се! Ќе им помине стресот првичен и готово, ќе се радувате сите на новиот член од семејството. Имам колешка од факс што не пропушти ни еден ден од предавања! Се породи во јуни по некоја случајност, и и дојде како кец на десетка, до септември пркна бебето, имаше на кого да го остава и си го заврши факултетот во рок. Кога сите почнавме да мислиме на бебиња и мажачки, она си беше на место, вработена и сега си чека второ бебе. Поддршката од мажот како и фамилијата прави чуда. Немој да се плашиш да разговараш со сите, и донеси ја правата одлука. Ти пуштаме многу среќичка! :*

На ilence му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mace-de

mace-de Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    0
    сакам да прашам до која недела најдоцна може да се изврши абортус ????

20. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234
    И јас имам чуено за абортус со лекарства, поточно мисопростол мислам дека се вика. Дали некој знае каде може да се најдат такви апчиња или кај кој лекар треба да се иде?