Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Абортус

Дискусија во 'Бременост' започната од Spidy, 8 декември 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1.605 глас(а)
    72,8%
  2. Не, никако

600 глас(а)
    27,2%
  1. orchideya

orchideya Активен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    a me interesira znaete li privatni kliniki niz Skopje kade dobro i precizno moze da se izvrsi abortus bez evidencii i klinicki kartoni? samo plakas zavrsuvas rabota i si odis? i kolku bi cinelo? bremena sum treta-cetvrta nedela i sakam da abortiram a ne mozam na klinicki od X opravdani pricini....help pls....

2. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.006
    :^) Јас не би знаела да ти кажам. Не знам како оди тоа, но види во било која од приватниве закажи и прашај си го докторот...или пак јави се на телефон и прашај таму некој од информации

3. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.439
    Допаѓања:
    20.028
    Колку што јас се разбирам, освен ако не одиш некаде на диво, ќе мора да те запишат во болничките книги. Јас во Ремедика правев ренген на плуќа (поради бронхит) па 10 мин дремев додека да ме пишат на 100 списоци а можам да замислам како е кога станува збор за нешто посериозно.

4. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Ти сериозно мислиш дека на телефон ќе и кажат?

5. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Mislam deka nekade vo temava procitav za Sistina. Imasehe post od forumdjika koja abortirala bash vo Sistina. Prolistaj ili javi se vo Sistina i prashaj. Mislam i deka procitav dela platilaokolu 8000 den. I deka treba da imash kartonce koja krvna grupa si. Vo sprotivno i toa kje ti go naplatat ama nz kolku.

6. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.006
    Да. Зошто да не и кажат? Интервенција без картони не е нелагална. Тие следат ако пациентот е здраствено осигуран, а ако не е - нема да ги има. А исто така скоро сум сигурна дека пациентот има право да остане анонимен. Како и да е мојот предлог беше да се јави и да праша кои и се потребни документи и тие да и кажат најточно, а не ние овде да нагаѓаме.

7. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    ^^^
    Го вртиш муабетот. За овие прашања и барања сигурно нема да добие одговор по телефон.

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.406
    Допаѓања:
    13.415
    ^
    Е добро де, прашањето би било дали чуваат евиденција/здравствен картон на пациентите кои одат на било каква интервенција во таа клиника. Зошто да не би и го одговориле тоа?
    Реално, прашањето мислам дека би било дали во книшката ќе ти напишат каква интервенција си правела. Ако таму не ти напишат (а сега со електронскиве здравствени картички баш и книшка не ни бараат), што е битно и ако отворат некој картон или заведат некаде име и презиме на пациентот? Тие информации се заштитени со закон, па и по некоја луда случајност да тргне некој да прашува по клиниките за неа да не правела абортус таму, не дека некој здравствен работник ќе ги даде тие информации.

9. nightingale

nightingale Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2012
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    2.774
    Јас ти се чудам на паметот ... и не можам да се начудам. Абе како настинка да е, како да прашуваш кај да купам лекарства без рецепт.
    Инаку, медицинска историја е важна работа на долг рок. И не ја нарушува приватноста на пациентот.

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Знам дека Систина е најдобар и најсигурен избор на приватна клиника низ Скопје.Скапо е и тоа многу повеќе но многу посигурно,затоа повеќе се плаќа. Мислам дека треба да бидеш 7ма недела за да можеш да абортираш.Прво одиш на преглед таму и прегледот се плаќа 2000 а консултациите со лекар се 1800. По 2-3 дена те викаат повторно за абортусот да се изврши и тој чини 7000 денари. Сигурно има дополнителни трошоци. Мислам дека викаат за на проверка 7-10 дена после абортусот или од кога ќе ти дојде наредната менструација. Од документи потребна ти е само личната карта. Е сега за тоа дали се заведува некаде дека си абортирал не знам,но навистина би требало да се запише некаде пошто не е една обична инекција туку е АБОРТУС. И сепак битна е историјата на твоето здравје.

11. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    5.554
    Може да се абортира веднаш кога плодот е видлив на ехо преглед, тоа е некаде две недели по доцнењето на циклус или после 4 та недела, колку порано толку подобро. Не знам за систина ама за државна болница, клиника ти треба упат од матичен гинеколог, за Систина како приватна можеби не, ама таа информација можат да ти ја дадат по телефон како и цените на преглед, а мора да има преглед од доктор пред абортусот секако, и мора да има болнички картон таму, во книшка ниту електронска ниту обична не се запишува ништо но секако ке мора да ја носиш со тебе, а пожелно а можеби некаде и задолжително е да се носи крвна слика или ти ке ти направат таму секако ке си платиш. Јас мислам дека најдобро е прво да се инфорираш за цените на преглед и што документи ке треба да земеш, а секако ке мора абортусот да се прави 3 дена по првиот преглед кога пишуваш и молба, според новиот закон. Болничката историја си останува во болницата како доверлив материјал.

12. ariela09

ariela09 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    1.765
    Да, но ти зборуваш за државна болница и се овде што кажа важи за државна болница. Знам,затоа што блиска роднина пред брзо абортираше таму и со мене беше кога ѕвоневме во Систина. Се сеќавам,праша кои документи треба да ги носи и и рекоа дека и треба само лична карта и ништо повеќе. Не знам дали и го заведоа абортусот некаде затоа што тоа не и беше битно. За во Систина мислам не ти треба дозвола за да абортираш.

13. bigMam

bigMam Активен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    5
    Точно дека не треба упат бидејки ке го даде докторот кој таму ке ја прегледа. Ама и во Систина треба да поднесе барање. Ќе отворат историја и ќе запишат, меѓутоа тоа не е запишано во здравствената книшка или картичка и не требаат картони.
    Тоа што ќе треба да праша е дали ако тоа останува во историјата на болести, дали утре, не дај боже, ако има потреба од инвитро ќе има некаков проблем? Тука мислам на делот што го покрива државата? и секакви други ситуации...Ме интересира колку таа болничка историја е доверлива и до кој степен, по новиот закон...
    Инаку она што violetblue и ariela09 го напишале погоре е точно, што за државна истото важи и за приватните клиники, со скратување на процедурата-не ти треба здр осигурување.

14. Vanilaukus

Vanilaukus Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    5
    Дечки прашањево незнам дали ми е за тука ама ми треба помош...
    Извршив абортус пред 4 дена. Лекарот ми кажа дека треба да крварам менструално, дека треба да ги имам сите симптоми на менструација а јас крварев само еден ден и ништо поише.
    Сериозно е воа или не? Ве молам ако има некоја искусна во врска со воа или пак имала некој близок шо извршила абортус нека ми каже....

15. violetblue

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    5.554
    Сосема е нормално и да не крвариш или да крвариш малку, особено ако е до 6-7 недела од бременоста извршен абортусот. Можно е и пообилно крварење затоа докторот е должен да ти каже дека можно е да крвариш неколку дена, но се зависи од организам и во која недела и била. Прогуглај на интернет ке најдеш дека некој жени не крварат воопшто, некој крварат пообилно, а обично второво е пострашно. Исто така можно е после 4-5 дена од абортусот иако запрело крварењето пак да прокрвариш во мали количини, и тоа не е ништо необично.

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.406
    Допаѓања:
    13.415
    Ја обожавам Лејси Грин, девојката има цела серија видеа на секоја тема поврзана со сексуалноста, а релативно неодамна се здружи со Planned Parenthood (организација за планирање на семејство во САД) и прави видеа поврзани со забременување, планирање на бременост и, секако, абортус.

Знам дека сигурно ќе се најде некој да ја хејта со каква позитивна нота зборува на темава, но мене ми се допаѓа нејзиниот стил и топло ја препорачувам на сите релативно неискусни девојки. Погледнете и ги другите видеа за повеќе информации.
    А ова е видеото за абортусот, какви видови има и што после него. Таа зборува конкретно што може да се направи во организацијата која ја застапува, но истото важи и за Македонија.

http://www.youtube.com/watch?v=Gq0Sq1iHZ5s

17. Vanilaukus

Vanilaukus Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    5
    Среќа што ми кажа пошо тоа и ми се деси. :lol: Ќе се исплашев.
    А инаку дозволени се односи така? Скоро недела помина од кога абортирав... :?:

18. violetblue

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.827
    Допаѓања:
    5.554
    Не, во никој случај не смееш да имаш односи најмалку две недели, а најдобро 4 недели. Исто така не смееш да користиш и тампони во тој период, ниту да се бањаш во када, само туширање. Сето ова да се спречи инфекција.
    ПС: И немој да заборавиш да користиш заштита при следните сексуални односи, бидејќи следен абортус можеш да извршиш дури откако ке измине една година од овој.

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.307
    Ванилаукус ти абортираше пред недела-две и сега до односи ти е дојдено? Немој да кажеш уште дека размислуваш да имаш односи со истиот дечко кој ти го направи бебето и покрај тоа што ти се противеше :tmi: Девојче, ти сакаше медицина да се запишеш, ама со ваква несериозност, со вакво незнаење, медицина ќе ти биде промашена инвестиција тебе. Дајте бе сфатете го абортусот и бременоста како претходница на истиот како озбилно работа, не е ова играчка за мали деца, не е вадење заб. Вие знаете што ви прават за да ви го извадат бебето од матката, ембрион или не, тоа е бебе, не сакам ни да помислам, но ете малку сликовито за вас, го вадат со огромна пинцета дел по дел, бидејќи нема скелетен систем деловите од телото сами се отчепуваат од остатокот од телото и буквално го кубат од вашата внатрешност, потоа со огромни спатули ги гребат ѕидовите на вашата матка за да не останат ткива кои можат да предизивкаат сепса. Е тоа мили мои е играње со животот, вие си играте со животот, вашиот бидејќи оној на бебето е веќе завршен, и покрај тоа на вас недела-две по абортусот ви текнува на секс :x Да се разбереме, јас не сум против абортусот, кога тој е оправдан, кога животот на мајката и детето се во опасност, кога има можност да се роди дете со деформитет, кога мајката е силувана, кога има општествени состојби кои ќе и наштетат на идната мајка повеќе од штетата која ќе ја направи бебето, во секоја друга ситуација подобро е да се роди па ако нема услови за гледање на мало бебе, ако не го сакате, дајте го на посвојување. Ванилаукус не сакаше да каже дома дека е бремена, во ред, не можеше ни да го гледа детето, и тоа во ред, млада е, добро се случува, но вистинска неодговорност е да мислиш да продолжиш со животот и да ги правиш истите грешки повторно, не велам да нема секс никогаш во животот, но нема да биде крај на свет ако причекаш месец, два па дури и шест. Не сте ми јасни бре, како така лесно се коцкате со животот, пиете Норлево за добро утро, правите абортуси и веќе идниот ден сте спремни повторно да имате секс со личноста која ви го направила бебето и покрај тоа што не сте сакале, а и да не е истата личност, да е некој друг, која е желбата која е посилна од фактот дека сте ја оплескале еднаш :x

На Еlinas23, glosipgirl, Frame и 9 други им се допаѓа ова.
  20. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    дозволени се можиш слободно да се ...