Абортус

Discussion in 'Бременост' started by Spidy, Dec 8, 2009.

?

Дали го поддржувате абортусот?

1. Да, секој има право на избор

1,629 vote(s)
    73.0%
  2. Не, никако

602 vote(s)
    27.0%
  1. cherry02

cherry02 Истакнат член

знае некој колку кошта абортус во неуромедика ? и за колку време на пример доколку утре закажам , по колку време ќе биде извршен абортусот

2. cherry02

cherry02 Истакнат член

може хелп ? за колку време ти закажуваат за абортус, мислам од денот кога ќе се јавиш

3. Atina22

Atina22 Активен член

Феминки дали може да се абортира додека се дои? Моето бебе е 8 месеци и чекам да помине неколку дена за да проверам дали сум пак. Ве молам за одговор.

4. Vetruska

Vetruska Популарен член

Може. Само од анестезијата нема да смееш да доиш наредни 6 часа (и пред доењето послеи измолзи се). Јас правев киретажа и тие се доветите кои ги добив и на кои се придржував.

5. friendy

friendy Форумски идол

6. Madam-A

Madam-A Популарен член

Да да. Може и ова, ако си правиме бајрам на умот.
    А тоа што секој може да излезе на бина и да збори што сака не значи дека тоа истото е вистинито :)

7. friendy

friendy Форумски идол

8. herbst-girl

herbst-girl Истакнат член

Не го оправдувам абортусот, освен ако не биде загорозена здраствената состојба на мајката или се разботи за силување.

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Абе јас сум За абортусот, подржувам слобода на избор, права на жената и се тоа (сум се изјаснила на темава многу пати), ама ова е стварно претеризам. Знам дека конкретно видеото е местенка (жената што снима не е уствари трудна), ама сигурно има жени кои навистина поминуваат низ ова. Не можам да разберам како може да е 23 недели трудна и тогаш да и текне дека сака да абортира??? :fubar: Не за џабе си имаме закон сега што вика дека до 10 недели е дозволен абортус по желба на жената, малце ли се 10 недели за да одлучи дали сака да роди или не?
    Ова американциве стварно претеруваат. Пак ќе речам, навистина комплетно го поддржувам правото на избор на една жена да може слободно да контролира што ќе се случи со нејзиното тело, ама мислам дека на некоја што сака низ ова да поминува треба да и се даде психолошки тест пред да си оди од клиникава...

duffi and okcenzi like this.
  10. 4rever.unique

4rever.unique Истакнат член

Едно големо НЕ за абоρтусот!
    Точно е деκа сеκоја жена има пρаво на избоρ, но избоρот го пρави пρед да забρеменува, аκо саκа тогаш забρеменува, во спρотивно аκо не планиρа да станува мајκа неκа κоρисти заштита, бебето не игρачκа па κога ќе ти теκне фρли ја. Подобρо не се ставај во ситуација да забρеменуваш.
    Абоρтус поддρжувам само аκо жената била силувана и забρеменила или паκ аκо се воспостави деκа детето што ќе се ρоди ќе биде инвалид или ќе има неκаκва маана бидејκи тоа ќе биде на неκој начин спас за детето.

zalosna and Lovely93 like this.
  11. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

^ Така е. Тешка ми е темава за дикутирање и ја избегнувам, ама сакав само да додадам мислење на твоето. Јас не сум тип што осудува и почитувам право на слобода и избор, меѓутоа мислам дека секоја жена знае како да се заштити, ама едноставно некои сакаат да играат на среќа, односно на картата „ај ваљда нема“. Инаку секоја возрасна жена одлично знае колку начини да се заштити постојат. Барем еден начин да применува правилно, нема да дојде до несакана бременост.

4rever.unique likes this.
  12. steffy7676

steffy7676 Нов член

Јас ќе избегам малце од темава и ќе ве прашам дали може девојче на 17 години да абортира без родители и колку чини абортус ? фала ви однапред

13. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

^ Не може, мора со родител

14. Cka

Cka Форумски идол

СО родител...и ке треба да потпише дека е свесна/ен за сите ризици од абортусот, и е ужасно глупо. СО потпис нејзин одобрува дека нема проблем со сите проблеми понатаму кои ке ги имаш, а за родител е тоа ужасно.
    У секој случај, требало родителот да ти каже за заштита при секс, посебно ако си 17 години.
    Минус за родителите ако не разговараат за заштиа при секс.

15. imelda

imelda Популарен член

Δ
    Ги учат децата на школо за таа заштита, нема од дома ништо ново да ги научат.
    Јас како кума на 16 годишен, го прашав што сака за роденден. Келвин Клајн боксерици. ОК. Доби паковање боксерици од три пара и неколку пакетчиња кондоми. Пред некој да се нервира, знае мајка му :) Логика, зошто бара долна облека што е еквиалентно на секси веш кај женско, ако не е за тоа. Барем знаеш дека нема да го фати срам и паника во аптека, да купи парацетамол и излезе без кондомите за кои отишол. Да имам ќерка на тие години, и на неа јас ќе и ги купам и ќе ја прашувам редовно да не и требаат уште. Далеку подобро е да се скрши тоа табу отколку да ги кршиш од ќотек кога е касно, а се знае што работат на тие години и не можеш да им забраниш.

Daydream, Trnche, Lovely93 and 15 others like this.
  16. tessie

tessie Форумски идол

По овој коментар драги читачи, забележуваме драстично зголемен број на тинејџери кои посакуваат Имелда да ги посвои во моментов. :bow:

Ама па и во право си. Конзерва пристап у стил „Ииии те видов со дечко на улица на 16 години, готова си“ може да биде само контрапродуктивен. И после таков пристап ретко кој тинејџер истата личност ќе собере храброст да ја праша како да се заштити од несакана бременост, своја или на партнерката.

Daydream likes this.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Секоја мајка треба да е таква. Ко Имелда и ко мојата. :) Имелда, ко мајка ми си стварно мислам леее :) Уште да ми речеш да јадам :)

Многу мајки ке им дадеа поубав живот од абортус или ран брак поради бременост ако имаа муда да им кажат на децата, повелете кондом, ова е да не чувате деца на 15 години, да не абортирате и да искрварите, да не оштетите матки и да останете без деца. Исплаши ги дека на абортус ке им се случи најлошото, направи им филм како умира на гинеколошки стол а мајката пати, и дај им паковање кондоми. Нема да мисли два пати дали да го опне.

18. Lilit

Lilit Форумски идол

Клетките на бебето живеат во организмот на мајката и по породувањето

Бременоста ја менува жената многу повеќе отколку што мислевте. Од почетокот на бременоста, па до крајот на животот, во себе жената носи мал дел од бебето со себе, заради клетките кои постојано циркулираат во крвта. Тие дури може и да и помогнат на мајката да поправи некои оштетувања во организмот.

Дали е абортирано или родено тоа е исто.
    Секогаш ќе биде дел од вас и не можете да го негирате постоењето на тоа бебе како ваше бебе.

19. Iviste

Iviste Активен член

Феминки, доколку има некоја поинформирана тука дали може да ми одговори дали се застапени кај нас и другите начини на абортус со вакум или таблети ? знам дека во србија ги имало тие, но не знам дали истите воопшто некогаш биле застапени и кај нас....

20. tessie

tessie Форумски идол

Можеш кај нас, процедурата мислам дека се викаше вакуум аспирација. Има порано на темава пишувано искуства, дека релативно кратко трае и дека не е многу опасна, но не верувам дека смее да биде подоцна бременост, првите недели.

Едит, еве најдов постаро мислење со искуство.

Што се однесува до абортусот со таблети, има тема тука за тоа па можеби таму ќе најдеш што ти треба.

Абортирање со таблети

Еве нешто повеќе за овој вид на абортус и за тоа дали го има кај нас.

http://www.ringeraja.mk/statija/medikam ... _3008.html

Iviste likes this.